Kožić i Zmajlović o političkoj trgovini u Zagrebačkoj županiji

14. prosinca 2017.
Komentari isključeni
892 Pregleda

Stjepan Kožić i Mihael Zmajlović, župan i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije, održali su danas konferenciju za medije na kojoj su najavili kako neće sudjelovati u licitacijama i trgovini koju je pokrenuo HDZ u borbi za kontrolu Skupštine. Iako su birači jasno poklonili svoje povjerenje koaliciji HSS-SDP-HNS-Laburisti na ovogodišnjim izborima, određene snage krenule su u prekrajanje izbornih rezultata. Tako je prvo vladajuću većinu napustila HSS-ova vijećnica Jasminka Mataušić, a bijeg u krilo HDZ i na županijskoj razini napravio je i HNS.

Sve to posebno je razočaralo župana Kožića koji je istaknuo kako ga žalosti kontekst u kojem se zadnjih tjedana provlači Zagrebačka županija. Umjesto o projektima koji se trenutno provode, građani gledaju otvorenu političku trgovinu koja dodatno nagriza njihovu vjeru u politiku. -Lokalni izbori bili su u svibnju ove godine i na njima su građani jasno rekli svoje mišljenje. Ni HDZ-u, koji već mjesecima rovari i kupuje pojedine članove Županijske skupštine, niti vijećnicima HNS-a koji su otišli HDZ-u, kao ni bivšoj vijećnici HSS-a koja je izdala našu koaliciju – ne služi na čast što ne poštuju volju građana, ruše stabilnost iznimno uspješne Županije i dovode u pitanje donošenje proračuna i provođenje projekata zacrtanih u tom strateškom dokumentu – istaknuo je župan Kožić.

Prava meta HDZ-ove trgovine ipak je bio Mihael Zmajlović, čiju poziciju predsjednika županijske skupštine već treći put pokušavaju preoteti. Zmajlović je istaknuo kako je od proljeća ove godine protiv vodstva Zagrebačke županije pokrenut hibridni rat koji uključuje bespoštedno otimanje vijećnika s koalicijske liste, sve s ciljem mijenjanja iskazane volje birača. -Prvo im je prešla vijećnica s naše liste, osoba koja ima tvrtku u gubitcima. Ne želim ništa insinuirati, ali mogu samo poručiti da ćemo pratiti svaki trag novca, svaki novi posao s državom te sve prijaviti državnom odvjetništvu. Sad je na stranu HDZ-a prešao i HNS. Govore o stabilnosti, a u Zagrebačku županiju skupa s HDZ-om unose kaos. Ako to nije njihov hibridni rat, ne znam što je - ironično je dodao Zmajlović te rekao kako ne može vjerovati da se HNS Zagrebačke županije uključio u međusobne obračune lokalnih HDZ-ovih šerifa i izigrao svoje birače, sve zbog nekoliko pozicija u državnom energetskom sektoru.

-Neka idu skupa ako ih nije sramota. Ja neću licitirati. Znam da sam im meta i da neće stati dok ne kupe većinu za moje rušenje. No, iskreno se nadam kako u utorak ipak neće doći do prevare birača. Pozivam sve stranke u županijskoj skupštini da ne budu smokvin list trgovačkoj koaliciji. Moja funkcija tu nije bitna, bitno je samo da na čelu Skupštine bude netko tko je tamo zbog volje građana, a ne sramotne kupovine - zaključio je Zmajlović.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

 1. Avatar

  Ako je Zmaj od Jaske izjavio “hibridni rat” onda ga je već preuzela tamna strana…. 🙂

 2. Avatar

  Ko o čemu, kurva o poštenju….za milijunski najam nije opala provizija…na Plitvicama se bančilo svako malo…e sad može samo kod Gige u šupi….

 3. Avatar

  Sve što rade drugima sada dolazi na naplatu. Vijećnik ŽZ-a kojeg su drugi dan kupili radnim mjestom u Jastrebarskom je donio prevagu. Koji su to zapoceti procesi župane? Sjeca glava svih HDZ-ovih pročelnika? Smjena sa svih pozicija svakoga koji ima i miris po HDZ-u? Jadno, optuživati nekoga da mu je tvrtka u gubitku? Pa to se svakome u današnje vrijeme može desiti osim državnim poduzećima ili javnim u vlasništvu grada pa se manjak kao recimo u Samoboru pokrije dokapitalizacijom. Kako se zove uhljebljivanje na mjesto pročelnika kao recimo u Samoboru?

 4. Avatar

  Vugnite mog gradonačelnika Krešu Beljak kao predsjednika HSS, taj bu sve razj,,,,,,,,,,na dobrom je putu.