Sve što odlažemo u podzemlje završava u vodi koju pijemo!

13. prosinca 2017.
Komentari isključeni
588 Pregleda

O “Čistom podzemlju” volonterskoj inicijativi hrvatskih speleologa čiji cilj je potaknuti dijalog o problemu deponija otpada u krškom podzemlju i zaustaviti bacanje otpada u podzemlje – jučer je u sklopu Građanskog utorka predavanje održao dr.sc. Ruđer Novak, član Zagrebačkog speleološkog saveza i inicijator ove akcije započete prije 3 godine.

Inicijativa Čisto podzemlje udružila je speleologe iz čitave Hrvatske, a prvi korak na koji su se odlučili bio je prikupiti podatke o divljim deponijima u špiljama i jamama diljem Hrvatske. “Takvih je lokacija oko 700, a svi objekti u kojima se nalazi otpad su popisani i uvršteni u jedinstvenu bazu podataka. U njima se kriju tisuće kubika komunalnog otpada, plastike, građevinskog materijala, klaoničkog, medicinskog i drugog otpada koji se desetljećima polako raspadaju i truju živi svijet i zalihe pitke vode” – kaže Ruđer Novak te ističe da kada društvo u cjelini prepozna da je to veliki problem tek tada se može potaknuti promjena u ponašanju ljudi u lokalnoj sredini, a ujedno i izvršiti dodatan pritisak na rješavanje ovog problema putem državnih institucija.

U našem je kršu evidentirano preko 700 ilegalnih odlagališta koja ugrožavaju georaznolikost, jedinstvenu faunu špiljskih objekata i važne zalihe podzemne pitke vode. Naše je podzemlje u svjetskim razmjerima jedinstveno po brojnosti i raznolikosti podzemne faune, geomorfološkim oblicima, a podzemni vodonosnici jedni su od izdašnijih u Europi. Krške jame su kolektori vode, a ako su one onečišćene pitka voda ispire se preko divljih deponija i cijedi se do vodocrpilišta, izvora, potoka i rijeka. “Tako sve ono što odlažemo u podzemlje na kraju završava u vodi koju pijemo” – kaže Ruđer Novak.

Osim što su locirali, a potom i čistili otpad iz jama i špilja, speleolozi su u sklopu ove inicijative održali niz edukativnih predavanja po školama i fakultetima, a problem divljih deponija u podzemlju je po prvi puta uvršten i u nacionalni Plan gospodarenja otpadom i Informacijski sustav zaštite prirode.

Rad speleologa prepoznat je i na državnom i svjetskom nivou. Prošle godine su speleolozi od Ministarstva zaštite okoliša i energetike, dobili državnu nagradu za najbolji projekt u području zaštite okoliša, a ove godine je inicijativa “Čisto podzemlje” bila uvrštena u 22 najbolja svjetska projekta Međunarodne federacije planinarskih saveza.

I građani se mogu uključiti u ovu hvalevrijednu inicijativu na način da putem web stranice www.cisto podzemlje prijave lokaciju na kojoj se ilegalno odlaže otpad u podzemlje.

Više poslušajte u emisiji “Kap znanja”, u četvrtak, 14. prosinca, od 16 sati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.