Najnovije
“Vrijeme za nas” (19. veljače 2020. 15:14)
U planine jer tamo nema zime (19. veljače 2020. 14:24)
O aktualnostima u Svetoj Nedelji (19. veljače 2020. 12:59)
Završene prijave za Srakotrk! (19. veljače 2020. 11:13)
Isključenja struje 19., 20. i 21. veljače (18. veljače 2020. 15:29)
Mario Vavro u vrhu streličarske elite (18. veljače 2020. 11:17)
Kay Boo Too za Fašnik u Bunkeru (17. veljače 2020. 16:00)

Pusti sve i čitaj!

13. prosinca 2017.
Komentari isključeni
1.391 Pregleda

U današnjem Knjigomatu, posljednjem u ovoj godini, poslušajte poruke neizostavnog Cmoljca s dječjeg odjela samoborske knjižnice, Majinu top lista, preporuke za čitanje članica čitateljske skupine PSIČ (Pusti Sve I Čitaj) te druge novosti iz naše gradske knjižnice. Dobro duženje s Knjigomatom jamče knjižničarke Draženka Robotić i Željka Vrbančić.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

 1. Avatar

  Izgledaju a i poze su im vrlo “inteligentne i talentovane”…
  “Mudrost” izbija na prvi pogled…kad nema ništa drugo…

 2. Avatar

  vlč Ivan Sirovec – Razmatranje o svetoj Luciji

  Sveta Lucija se rodila oko 286. godine u Sirakuzi na Siciliji. Prema jednoj od više predaja o njezinu životu, doznajemo da je ona već u djetinjstvu položila zavjet čistoće. Ali, to nije nikomu otkrivala. Kad ju je majka željela udati za nekog poganskog mladića, Lucija se postojano molila Bogu, da je spasi od toga braka. U međuvremenu je Lucijina majka teško oboljela. Kći nagovori majku da pođe na jedno hodočašće. I tom hodačašću majka zadobije milost ozdravljenja. Zahvalna za to veliko čudo, ispuni Lucijinu jedinu želju: dopusti joj da povučeno provodi djevičanski život. Od majke izabran zaručnik tom se odlukom nije pomirio. U svom ponosu povrijeđen odao je Luciju da je kršćanka namjesniku cara Dioklecijana koji je kršćane nemilosrdno progonio. Lucija je na to bila uhićena i u tamnici podvrgnuta teškim mučenjima. Kada se nije odrekla svoje vjere, namjesnik izmisli pakosnu kaznu: neka djevojku odvedu u javnu kuću gdje bi pružala usluge. Da bude osramoćena i izvrgnuta ruglu pred svim stanovništvom, svezana je Lucija trebala biti ulicama grada provozana u javnu kuću na volovskim kolima. No, dogodilo se čudo: kola se nikako nisu mogla pokrenuti. Nakon dugih bezuspješnih mučenja konačno je Lucija bila mačem usmrćena. Bilo je to u Sirakuzi, vjerojatno 304. godine. Iznad Lucijina groba sagrađena je u Sirakuzi njoj u čast crkva. Iz crkve se dolazi u ranokršćanske katakombe.

  Ime “Lucija” prevedeno na hrvatski znači “puna svjetlosti”, pa je sveta Lucija izmedu ostalog štovana i kao zaštitnica slijepih. I zaštitnica je obraćenih prostitutki. U svijetu ima mnogo narodnih običaja povezanih sa svetom Lucijom. Tako i kod nas u Hrvatskoj. A pučka pjesma “Santa Lucia” poznata je ne samo u Italiji već i mnogo dalje. Ne tako davno bila je i u Hrvatskoj vrlo popularna.

  Sveta Lucija se posve željela predati i služiti samo Bogu. Zato je odlučila kroz sav život ostati djevica. No, kao mučenica Bogu je žrtvovala i svoj zemaljski život. Svojim je životom doista bila snažno svjetlo po kojem naša mladež može jasno prepoznati mladenačke ideale. Sveta Lucija, lijepa i mlada, Bogu je dakle iz ljubavi darovala i više nego što je morala – odlučila je cijeli svoj život ostati djevica. Bog od naše mladeži zahtijeva samo to da do braka živi kako to traži Božji zakon, a u braku da također živi u skladu s Božjom voljom. Valja podsjetiti kako je Božja volja da mladići i djevojke osnuju obitelj, a ne da se iz sebičnih motiva ne žele ili odgađaju vezati se bračnom zajednicom. Bog mladima ne zapovijeda žrtvu djevičanskog života kroz cijeli život – naprotiv, Božja volja koja obvezuje svakog mladog kršćanina jest u tome da poštuje Božje zapovijedi, šestu i devetu; a kada uđe u brak treba poštovati i Božju volju čuvanja bračne vjernosti, te kao roditelj darovati život djeci i onda tu djecu kršćanski odgojiti.

  Sveta Lucija, da bi ostala Bogu vjerna, morala je umrijeti mučeničkom smrću. Nadamo se, da se to nikome od nas i naše mladeži ne će dogoditi. Ali, za sve nas kršćane Bog i vjera u njega mora imati uvijek prvenstvo pred svim drugim, pa i pred vlastitim životom.

 3. Avatar

  Ante Tomic na odusevljenje “struke” i REGIONA napisa jos jednu knjigu.
  Problem je u tome sto je Tisak puka i vise ne prodaje njegove knjige u paketu Jutarnjeg sa 4 Durexa svih boja i velicina za 9.99 kn …