Obrtnici su bit gospodarstva i ponos sredine u kojoj djeluju!

9. prosinca 2017.
Komentari isključeni
1.186 Pregleda

Udruženje obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika jučer je na svečanoj sjednici Skupštine, održanoj u Samoborskoj kleti, obilježilo 50 godina uspješnog rada. Iako je tradicija obrtništva u ovom kraju puno starija ova je obljetnica podsjetnik na početak organiziranog rada obrtnika kada je u listopadu 1967. godine u Samoboru osnovano Udruženje samostalnih zanatlija.

“Udruženje danas broji preko 1200 obrtnika koji zapošljavaju preko 1500 ljudi i najuspješnije je u Zagrebačkoj županiji”– rekao je ponosni predsjednik Udruženja, Marijan Karlović naglasivši kako su obrtnici sinonim svog kraja, ali i Hrvatske te kao stvaralačka snaga bit gospodarstva.

“Obrtnici su u vrijeme gospodarske krize spasili gradove županije i na kraju državu” – naglasio je dožupan Zagrebačke županije Hrvoje Frankić rekavši kako ga veseli što će se u Samoboru izgraditi Mali tehnopolis koji će biti nadogradnja onome što obrtnici rade te će u tom prostoru stvarati novi, sposobni i moderni kadrovi. Najavio je i da je Zagrebačka županija u idućoj godini za 125% povećala kapitalna ulaganja u sektoru gospodarstva pa je pozvao sve obrtnike i poduzetnike da prate natječaje Županije i na njih se javljaju.

Obrtnicima se obratio te puno uspjeha u daljenjm radu poželio i dopredsjednik Hrvatske obrničke komore Mirza Šabić koji je istaknuo kako obrtnici moraju biti ponosni što su opstali sve te godine te da moraju biti svjesni svoje snage i jedinstva jer onda će i oni koji donose zakone čuti njihove potrebe.

U ime grada Samobora sve je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća, Miran Šoić koji je rekao kako stalno treba stvarati bolje uvjete za rad obrtnika da se mogu storiti nova radna mjesta, nove vrijednosti i usvajati nove tehnologije. Tome će sigurno dopinijeti i Mali tehnopolis u Samoboru” – rekao je Miran Šoić.

U ime grada Sveta Nedelja, obrtnicima je puno uspjeha u daljnjem radu poželio zamjenik gradonačelnika, Davor Nađi rekavši kako mu je drago što obrtnici nisu pokleknuli u vrijeme krize, a da mnogi veći sustavi jesu. “Razlog je taj što svi koji rade u obrtima cijene svoje radnike i često njihove interese stavljaju ispred vlastitih te su pokazali da su sposobni nositi se s brojnim nedaćama i kao takvi su najbitniji dio našeg gospodarstva i zato se sve razine vlasti moraju pobrinuti da se obrtnicima pomaže, a ne odmaže” – rekao je Davor Nađi.

Tijekom svečanosti dodijeljena su priznanja obrtnicima i javnim institucijama koji su svojim radom, tradicijom i istaknutim zalaganjem doprinijeli razvoju Udruženja obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika te obrtništvu općenito. Tako su dodijeljena posebna priznanja “Prijenos generacije” onim obrtnicima koji su generacijama prisutni u obrtničkom životu Samobora, Svete Nedelje i Stupnika, “Zlatne krugove” zaslužili su obrtnici za istaknuti rad u komorskom sustavu, dugogodišnji rad te za aktivnost u promidžbi obrtništva i obrazovanju. Kristale tanjure s pleterom dobili su obrtnici s najmanje 25 godina staža u obrtništvu i zbog posebnih zasluga u zaštiti i promicanju obrtništva. Na kraju su priznanja i prigodne nagrade dobili istaknuti članovi koji su svojim radom, entuzijazmom i znanjem obogatili Udruženje obrtnika našeg kraja. To su Silva Lamot, Ivančica Medved, Marijan Karlović i Jaroslav Pecho.

Marijan Karlović predstavnicima Grada Samobora i Zagrebačke županije dodijelio je razrađeni, u knjigu uvezeni, projekt Centra Eno – gastronomije i obrtništva Samobor , a koji bi se nalazio na području nekadašnje škole u Langovoj te bi se financirao sredstvima Europske unije. Taj projekt vrijedan više od 15 milijuna kuna čekamo već 8 godina i nadamo se da će se konačno krenuti u njegovu realizaciju – rekao je Marijan Karlović.

Uređenjem tog Centra bi se povećala konkurentnost obrtnika, a u tom prostoru predviđen je prezentacijski centar za obradu kristala, obrtnička Akademija, slastičarna i suvenirnica, multifunkcionalna dvorana, učionica, praktikum za kulinarstvo i slastičarstvo te uredske i ostale prostorije. Prostor bi bio u vlasništvu Grada koji bi ga besplatno na korištenje i upravljanje prepustio Udruženju obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika.

Prije svečanog dijela sjednice Skupštine održan je i radni dio na kojem su Skupštinari jednoglasno prihvatili rebalans proračuna Udruženja ovogodišnjeg proračuna te su donijeli plan rada, kao i financijski plan, za iduću godinu. Članice Skupštine postala je Danijela Razum koja je izabrana za predsjednicu Ceha intelektualnih usluga.

Zaljučak je da je Udruženje dobro poslovalo te da su rashodi smanjeni, a prihodi povećani, s time da Udruženje nema nikakvih kreditnih zaduženja. Govorilo se na radnom dijelu Skupštine i o radu na crno i kako ga suzbiti te o tome da se Gradu Samoboru predložit da podupre obrtništvo na način da svaki novi obrt bude oslobođen troškova registracije obrta tj. da te troškove plati Grad Samobor.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.