Folklorni ansambl Mladost svečanim koncertom obilježio 45 godina svog djelovanja

9. prosinca 2017.
Komentari isključeni
1.344 Pregleda

Folklorni ansambl Mladost velikim koncertom u Centru za mlade – Bunkeru nastavio je s obilježavanjem 45. obljetnice svog neprekinutog rada. Vatreno krštenje u novom prostoru, “Mladostaši” su u petak, 8. prosinca odradili na najbolji mogući način, plesom, pjevom i svirkom.

Svečani koncert nosio je naziv Zorja je zorja, po pjesmi iz Zagorja koju su i izveli tijekom svog gotovo dvosatnog programa u kojem su ispunjenom Bunkeru pokazali svoje ponajbolje točke. Na nekima uspješno rade već godinama, druge su koreografije bile nešto novijeg datuma, a sve su imale zajedničku poveznicu u želji da ih se izvede na najbolji mogući način, izvan okvira onoga što se obično podrazumijeva kad se kaže da je riječ o amaterskom društvu. Naime, svih je deset točaka odrađeno na visokoj profesionalnoj razini, od uvježbanih plesnih ansambala sastavljenih od onih najmlađih do najiskusnijih, preko orkestra koji se uhvatio u koštac s glazbom iz čitave Hrvatske do raznolikih nošnji koje su pratile glazbeno-plesnu šetnju našim regijama.

Počelo je s “Pod večer se šečem k miloj ružici”, uslijedila je mala zagorska svadba “Slaviček se ženil”, nakon toga pjesme i plesovi Bilogore uz “Dok sam cura ne treba mi gazde”, potom i dječje igre, pjesme i plesovi Posavine kroz “Imala sam puža-muža”, a svečani koncert stigao je do svoje sredine hipnotičkim pjesmama i plesovima Like “Ja u prelo, sunce otpočelo”.

Drugi dio svečanog koncerta FA Mladosti počeo je povratkom u lokalnu sredinu dječjom igrom, pjesmama i plesovima samoborskog kraja uz “Sova sedi na pajničku”, a onda je uslijedio folklorni put Podravinom i Međimurjem uz “Ajd’ idemo zlato moje” i “Cinguli Rajnguli”. Završnica druženja počela je naslovnom “Zorja je zorja”, a za finale su priređeni pjesme i plesovi Zagorja uz “Tancale bi noge naše”.

Svečani koncert Folklornog ansambla Mladost bio je prilika i za iskazivanje zahvalnosti ne samo umjetničkim programom, nego i konkretnim zahvalnicama pojedincima i kolektivima koji su ih podržavali kroz 45 godina ustrajnog djelovanja, kao i prisjetiti se svih generacija koje su prošle kroz FA Mladost od njezinog osnutka do danas.

Svoj obol proslavi dao je i Hrvatski sabor kulture u čije je ime predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih društava Zagrebačke županije Zlatko Herček dodijelio brončane i srebrne diplome članovima FA Mladosti ovisno o njihovom stažu u društvu, a umjetničkoj voditeljici Ivančici Pogrmilović dijamantnu diplomu kao i posebno priznanje za Folklorni ansambl Mladost. Unatoč tome što im se slavljenička godina približava kraju i što iza sebe imaju izuzetno aktivnu godinu, “Mladostaši” još nisu gotovi sa svojim nastupima u Samoboru ove godine, nego su na kraju ovog svečanog druženja najavili još jedan koncert, blagdanskog karaktera, 27. prosinca u 17 sati u župnoj crkvi svete Anastazije.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.