Sveti Nikola izazvao euforiju u Bregani

7. prosinca 2017.
153 Pregleda

Kakva je to euforija sinoć u Bregani bila! Mnogobrojni učenici i roditelji u potpunosti su ispunili Osnovnu školu Milana Langa (doslovno se tražilo mjesto više!), sve s namjerom kako bi dočekali svetog Nikolu. Učenici i djelatnici škole pripremili su i prigodni program sastavljen od recitacija, dramskog izričaja, pjesme i glazbe, a vrhunac večeri uslijedio je kad se sveti Nikola pojavio s gitarom u ruci! Najprije su zboraši otpjevali pjesmu njemu u čast, potom se obratio okupljenom mnoštvu i ukazao na temeljne životne vrijednosti u kojima ne smiju dominirati materijalne stvari, a nakon toga svi zajedno otpjevali su općepoznatu pjesmu – “Kad si sretan”. Naravno da je bilo i darova, a oni najmlađi mogli su se počastiti ukusnim bombonima.

Vila je to večer za pamćenje u Bregani! -Vjerujemo da će takav odaziv biti i sljedeće srijede jer u našu školu dolazi kino! U suradnji s POU Samobor prikazivat će se hrvatska komedija “Sve najbolje” – ističe agilni i sveprisutni ravnatelj škole Igor Matijašić.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

 1. 8. PROSINCA – BEZGRESNO ZACECE BLAZENE DJEVICE MARIJE, Svetkovina

  Katolicka je dogma, koja tumaci da je jedinstvenom Bozjom povlasticom, Blazena Djevica Marija ocuvana od svake mrlje istocnoga grijeha od trenutka svoga zaceca. Takodjer, Marija nije bila lisena milosti posvetne, vec je bila puna milosti dobivenih od Boga i zivjela je zivot posve bez grijeha.

  Cesto se zamjenjuje s doktrinom, kada je Marija zacela Isusa, radi se o dvije razlicite pojave.
  Prema dogmi, Marija je zaceta na normalni bioloski nacin, ali Njenu dusu je stvorio Bog u vrijeme Njenog zaceca. Blagdan Bezgresnog zaceca Blazene Djevice Marije, slavi se 8. prosinca. Utemeljio ga je papa Siksto IV., 1476. godine. Dogmu je svecano proglasio, papa Pio IX. u poslanici “Ineffabilis Deus”, 8. prosinca 1854.g. Katolicka Crkva vjeruje da dogma ima potporu u Bibliji. Arkandjeo Gabrijel nazvao je Mariju kao “punu milosti”, a crkveni oci nazivali su Mariju – Blazenom Djevicom. Prema katolickoj teologiji, Marija je morala biti posve bez grijeha, da bi mogla zaceti Isusa.
  (Izvor hr. wikipedija)

  Tijekom vijekova Crkva je postala svjesna da je Marija ispunjena Bozjom miloscu, bila otkupljena vec od svog zaceca. Sav sjaj sasvim jedinstvene svetosti, koji Mariju resi vec od trenutka Njezina zaceca, dolazi joj od Krista. Jedinstvenom je miloscu u predvidjanju zasluga Isusa Krista Spasitelja ljudskog roda, bila ocuvana od svake ljage istocnoga grijeha.
  U ovoj svetkovini Crkva u Mariji promatra znak Bozjeg izbora po kome je Ona prva otkupljena, te Bozju pobjedu nad zlom i grijehom i nadolazak novih vremena, a sveci gledajuci Bezgresnu, zanosno kontempliraju ljepotu Marijine duse.
  Oci II. vatikanskog sabora uce nas: “Uresena vec od prvog casa svog zaceca sjajem sasvim osobite svetosti, nazaretska je Djevica po Bozjoj zapovijedi bila pozdravljena od Andjela navjestenja kao ‘milosti puna…..’
  Zastiti Bezgrjesne povjerena je sarajevska (vrhbosanska) nadbiskupija.

  Draga braco i sestre!
  Svemoguci i dobri Bog po svojoj neizmjernoj mudrosti i dobroti, stvorio je ovaj svijet kao jedan lijepi i krasni vrt i u taj vrt postavio je prvog covjeka, nase praroditelje Adama i Evu, kao u zemaljski raj, sklopio je s njima savez ljubavi i prijateljstva, s njima je zivio i razgovarao kao Otac sa svojom djecom, jer je s njima zelio uspostaviti kraljevstvo Bozje na ovoj zemlji: kraljevstvo istine, pravde, ljubavi i mira. Ali djavolskom zaviscu Zmije paklene. Sotone prokletog, tog vjecnog protivnika Bozjega i zakletog neprijatelja ljudskog roda, zlo i grijeh ulaze u zemaljski raj. I tako covjek okrece ledja svojemu Bogu Stvoritelju i odupire se NJegovoj svetoj volji i planovima ostvarenja kraljevstva Bozjeg s ljudima.
  Dajuci na taj nacin drugi smisao svojemu zivotu od onoga sto ga je Bog zelio, covjek se upucuje putevima lazi, propasti i smrti: tj. putem istocnoga grijeha. Covjek, prepusten svojoj sudbini koju si je sam izabrao, istjeran iz vrta dijaloga i ljubavi sa svojim Bogom kojega je poceo osjecati kao svoga neprijatelja, smatrao je svoju zenu kao predmet svojih strasti i pozuda i svojeg osobnog zadovoljstva.

  Ali opet dragi Bog iz samilosti i ljubavi prema ljudskome rodu ne napusta potpuno covjeka, vec mu odmah pokazuje i obecava Otkupitelja i Spasitelja i Njegovu Majku
  Zena koju Bog otkriva i pokazije praroditeljima ljudskoga roda na pocetku stvaranja svijeta i o kojoj govori danasnje prvo citanje iz Knjige Postanka zove se Bezgrjesna Djevica Marija.
  Marija je ta zena Postanka kojom Bog prijeti Zmiji paklenoj, ovim rijecima: “Neprijateljstvo ja zamecem izmedju tebe i zene, izmedju roda tvojega i roda njezina: On ce ti glavu satirati, a ti ces mu vrebati petu” (Post 3,20). Rod te slavne Zene koji ce satirati glavu Sotoni paklenome, zacetniku svake lazi, grijeha i zla, biti ce Njezin Sin Isus Otkupitelj i Spasitelj ljudskoga roda. I tako po Bozjem odredjenju na tribinu povijesti ljudskoga roda stupaju novi Adam i nova Eva: tj. Isus Krist i njegova Majka Marija.
  Bog je stvorio Mariju za spasenje covjecanstva, jer je htio da Spasitelj bude “Sin Covjecji”. Na taj nacin, po Bozjem odredjenju, Marija se pojavila kao Zena uz Isusa Krista. Sav je Marijin zivot od njenog stvaranja i zaceca u utrobi njene Majke Ane usmjeren na Krista. Ona je od Boga odabrana i puninom Bozje milosti obdarena. Zato nad Njom ni sjena najmanjega grijeha nije vladala. Ona je bez grijeha zaceta, bez grijeha rodjena i bez grijeha zivjela.

  Bezgrjesna Djevica Marija je slika svete Crkve i svakoga krscanina. Ona oznacuje i daje smisao i nasemu zivotu, a to je: otrgnuti se vlasti zla i grijeha i uci u zajednistvo Bozje ljubavi.
  I mi se sakramentom svetog Krstenja kao i Marija pridruzujemo Isusu Kristu i tako iz zajednistva grijeha i zla, ulazimo u zajednistvo ljubavi s Bogom i ljudima. To je nas prijelaz iz grijeha u zivot s Bogom, koji se treba ostvarivati i dovrsavati cijeloga zivota.
  I nas sve, kako to lijepo kaze sv. Pavao apostol u danasnjem drugom citanju, u svojoj Poslanici Efezanima, Bog je sebi izabrao prije postanka svijeta kao i Mariju da budemo sveti i neporocni pred NJim i “u ljubavi nas predodredi za posinstvo, za sebe, po Isusu Kristu, prema dobrohotnosti svoje volje, na hvalu slave svoje milosti kojom nas zamilova u Ljubljenome” (Ef 1,4-12) Sinu svojemu. Sve nas je Bog ljubio i htio da svaki od nas ima svoje posebno mjesto u covjecanstvu i u Crkvi, i svatko treba da zivi sveto i cisto, posteno i pravedno, cineci dobro svakome covjeku u ljubavi prema Bogu i ljudima.

  Lik Bezgrjesne Djevice Marije je najveci znak potpune i savrsene ljubavi i darivanja sama sebe Bogu i ljudima. U tom potpunom predanju u ljubavi Bogu i ljudima se sastoji sve blazenstvo Marijino po nauci Otaca sv. Crkve. Danasnje evandjeosko prikazivanje navjestenja po sv. Luki jest zapravo jedna od najljepsih stranica Marijine suradnje s Bogom u djelu spasenja ljudskoga roda. Iako je Marija jedno obicno ljudsko stvorenje kao i svaki od nas, Ona je ipak najveci i najbolji znak potpunog predanja i poslusnosti Njegovoj svetoj volji.
  Na to Marija rece: “Evo sluzbenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj rijeci” (Lk 1,38). Ovaj DA svojeg potpunog predanja i poslusnosti Gospodinu Bogu, Marija je zadrzala i izvrsila za vrijeme citavoga svojega zivota, a posebno na Kalvariji, kad je i Sebe Samu skupa sa Svojim Sinom Isusom prikazala Bogu Ocu, za spasenje ljudskoga roda.
  Stoga, Bezgrjesna Djevica Marija poucava i nas ljude sadasnjega vremena, da svaki onaj koji zeli uci u otajstvo Otkupljenja Kristova, mora se potpuno staviti u sluzbu Bogu i ljudima u bozanskom planu spasenja ljudskoga roda. Crkvi i svijetu nisu potrebne prazne rijeci niti oni koji zele uvijek biti na prvom mjestu i drugima gospodariti, vec onakvi koji kao Marija u jednostavnosti i poniznosti svakidasnjeg zivota zele sluziti Bogu i braci ljudima. Marija poucava sve nas da je potrebnije ciniti nego govoriti, sluziti u poniznosti i ljubavi i onda kad smo pozvani na kakva odgovorna mjesta, a ne gospodariti nad drugima.
  Marija je svima nama primjer zrele, rasvjetljene, svjesne, uvjerene i odgovorne vjere u Boga, koja treba da prozme citav nas zivot. Marija je primjer zrele i savrsene kreposti i vrlina koje su iz dana u dan rasle u neprestanoj ljubavi prema Bogu i u dobrim djelima prema bliznjemu. Stoga Marija poziva i nas Svoju djecu da se i mi u ljubavi potpuno predamo dragome Bogu kao i Ona, pokoravajuci se u svemu svetoj volji Oca Nebeskoga, tako da Joj budemo sto slicniji ovdje na zemlji, i da s Njom jednog dana na koncu nasega zivota mozemo uci u Nebesko Kraljevstvo.

  Amen! Hvaljen Isus i Marija!
  ( Izvor- Fra Jakov Ripic)

  Od srca vam zelim Blagoslovljenu Svetkovinu Bezgresnog Zaceca Bl. Dj. Marije, sa zeljom da nas ovaj blagdan priblizi jos vise ljubavi prema Nebeskoj Majci, da nam pokaze koliko je vrijedno slijediti Bozju Volju, kao sto ju je slijedila Djevica Marija!

 2. Očekivanja..
  Studirala samu u Zagrebu i već na prvom predavanju na Filozofskom fakultetu razočarala. Bilo je to na predavanju iz hrvatske povijesti ranog srednjeg vijeka. Ne trebam imenovati profesora jer on će se i sam prepoznati. Bio je odličan predavač, no previše uskogrudan za moj pojam. Na kraju tog predavanja pitao je ima li tko kakvih pitanja. Ja sam u to vrijeme dosta čitala o podrijetlu Hrvata pa ga htjedoh pitati o tomu. Digla sam ruku, no on je rekao da oni koji žele pitati o podrijetlu Hrvata i nekakvim ludim teorijama radije ne pitaju ništa jer “mi smo Slaveni i gotovo”. I tako sam ja spustila ruku i zaključila da je najbolje činiti onako kako je činio moj otac; školovati se sam, čitati između redaka i sustav ignorirati. Ja sam srećom naslijedila narav mog oca pa do autoriteta držim kao do lanjskog snijega. No, tom profesoru takvu izjavu nikada nisam zaboravila jer ona je ustvari otkrila sve o mentalitetu na Filozofskom fakultetu. Dotični je inače jedan od čelnih ljudi famozne kurikularne reforme.
  Koliko smijem primjetiti kod nas je na djelu praksa podcjenjivanja čitalačke publike i javnosti, koja pri tomu ostavlja odraz mentalnog sklopa oligarhije koja se drži načela da narod ne treba znati što je dobro za njega jer “srećom” imamo tu manjinu da u naše ime misli. Oni su homo sapiens, a svima ostalima je dovoljno da budu svedeni na homo erectus, šutke idu na posao, plaćaju poreze i doma gledaju Big Brother.
  Od hrvatskih vlasti ne očekujem apsolutno ništa jer je uglavnom riječ o ljudima koje isključivo zanima vlastiti probitak i fotelja. Da nije tako Zlatko Hasanbegović bi u ovih pola godine našao jednu sekundu vremena da kaže tajnici da odgovori barem na moj dopis kojim sam tražila da nas Ministarstvo obavjesti o broju pod kojim je u urudžbeni zapisnik unesen naš dopis.
  (mr.sc.Blanka Matković)

Komentirajte