Članovi Hobby Arta i više nego uspješno savladali novu grafičku tehniku

5. prosinca 2017.
361 Pregleda

Članovi likovne udruge “Hobby Art” predstavili su se u utorak, 5. prosinca svojom završnom ovogodišnjom izložbom. Pod nazivom “Grafičke strukture”, na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor, izložena su djela 26 autora koji su se vrlo uspješno okušali u grafičkoj tehnici visokog tiska. Kako je prilikom otvorenja izložbe rekla predsjednica udruge Ljerka Simčić, izložena djela rezultat su mukotrpnog procesa od idejnih predložaka, rezbarenja matrica i potom izrade završnih grafika u tehnici koja je za većinu bila ne samo novost, nego i izuzetan izazov. Ponekad i do želje za odustajanjem. Ipak, pod stručnim vodstvom profesora Slavena Jurića, članovi udruge Hobby Art i ovaj su izazov svladali, kao i sve prethodne tijekom 15 godina djelovanja udruge, iako, treba istaknuti, i dalje nemaju svoje stalne prostorije, nego su “podstanari” u OŠ Bogumila Tonija.

Profesor Jurić je iskoristio priliku kako bi prilikom otvorenja izložbe opisao sami proces nastanka finalnih otisaka te pohvalio članove udruge na rezultatima koji su na kraju i iznad njegovih očekivanja – što zbog kratkog vremena za pripremu izložbe (svega dva mjeseca od prvih koraka učenja osnova tehnike do izrade konačnih otisaka), a što zbog zahtjevnosti same tehnike. Uostalom, u kvalitetu nastalih slika uvjeriti se mogu svi koji će posjetiti Gradsku knjižnicu Samobor do 7. siječnja, a ukoliko im se koje djelo i posebno svidi, mogu se raspitati i za eventualnu kupnju. Naime, svakom je autoru ostavljeno ponaosob da odluči hoće li svoje djelo samo izložiti ili ga i ponuditi na prodaju.

Svoja djela su izložili: Božica Danon, Branka Čelar, Štefica Gotal, Neda Jelenić, Jožica Kalin, Dijana Koren, Vesna Kovač, Iva Kuhar, Milan Kuhar, Biserka Ladišić, Biserka Mihaldinec, Marija Mišetić, Tina Murat, Tatjana Novak, Tamara Panđić, Branka Petravić, Blanka Klemar Prša, Ruža Rančić, Josipa Regvat, Vera Rede, Ljerka Simčić, Vlasta Srabotnak, Josip Šuflaj, Aida Tonković, Dagmar Dundić Vidović i Mirjana Žegarac.

Likovna udruga “Hobby Art” ovom je izložbom na najbolji način zaključila godinu u kojoj slave 15 godina svog djelovanja, a svi zainteresirani koji su spremni podijeliti svoj entuzijazam s već postojećih 30-ak članova, slobodno im se mogu pridružiti utorkom ili četvrtkom u večernjim satima (od 19 do 21 sat) u prostorijama Osnovne škole Bogumila Tonija. Prostora možda i nema previše, ali ih zato sigurno čeka puno likovnih izazova i ambiciozni plan širenja umjetničkih horizonta.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentara

 1. 6. PROSINCA – Sveti NIKOLA, biskup (IV.st.)

  Sveti je Nikola jedan od najcascenijih Svetaca kako na Istoku, tako i na Zapadu, nadaleko poznat po svojoj dobroti i ljubavi. Stuje se u svoj Crkvi, osobito od X.st. Bio je ranokrscanski biskup, pa se stoga uvijek prikazuje s biskupskom mitrom i stapom.

  Njegovi roditelji dugo nisu mogli imati potomka, pa su od Boga izmolili malog Nikolu. Nazalost, oni rano umiru, tako da ostaje sam u bogatstvu koje su mu ostavili. Odlazi u skolu sa svecenike u cemu ga vodi njegov stric, biskup u gradu Miri. Upucuje ga na svetost i poboznost. Nikola postaje svecenik i zeli siriti ljubav kakvu je Isus imao za svakog covjeka. Uskoro mu umire i stric, te svi ocekivase da ce ga naslijediti. Medjutim, on pobjegne u Palestinu gdje nastavi zivjeti samotnjackim zivotom. Vratio se kad je umro stricev nasljednik, te njega izabrase za novog biskupa Mire. Od tada provodi noci moleci, a danju pomaze siromasnima, sireci vjeru i cineci djela milosrdja. Cinio je cuda. Poput Isusa umirivao je uzburkano more, te tako postao zastitnik mornara. Blagoslovom ozdravlja dijete, pa ga nazivaju zastitnikom djece. Uvijek se borio protiv nepravde, kao i za ljubav prema bliznjemu.

  Iscrpljen pokorom i duznostima vjerskog zivota, umire 6. prosinca 327. godine. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari, gdje su mu sagradili predivnu crkvu i odatle se stovanje svetog Nikole siri u druge krajeve. Sveti Nikola je shvacao kako kako je jedini zivotni put covjeka, ljubav prema Bogu i bliznjemu.
  Poznato je nekoliko prica o njegovu zivotu. Prema jednoj, hodocastio je u Palestinu, Svetu zemlju, kad ga je na putu zatekla oluja, te je ladja gotovo potonula. No Nikola je, poput Isusa Krista, zaprijetio valovima i oluja je prestala. Druga govori o tome, kako je pribavio novac za miraz za tri djevojke kako bi se udale. Zbog toga se na slikama prikazuje s tri veca zlatnika, tri kugle ili jabuke, i odatle veza s darivanjem.

  U blizini roditeljske kuce svetog Nikole, imao je svoj dom neki covjek, nekad bogat, ali je, izgubivsi carsku sluzbu, izgubio skoro sav imetak i postao siromah. Imao je tri kceri koje su bile spremne za udaju, lijepe i pristale, ali im nije mogao dati miraz. I nesretni otac odluci trgovati ljepotom i mladoscu svojih kceri da tako nesto zaradi. One se usrdno pomolise Bogu da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu cast i postenje. Sveti Nikola je nekako doznao za tu odluku nesretnoga oca, pa uzevsi vrecicu, napuni je dukatima, umota u platno i, prisuljavsi se nocu potajno do kuce onog nesretnika, ubaci zamotak kroz prozor i brzo se udalji. Ujutro se otac djevojaka silno zacudi kad nadje toliki novac. Razmisljajuci dodje do uvjerenja da mu je to ubacio neki prijatelj, jer bi svako drugo tumacenje bilo nerazumno. Vidjevsi kako je svota dostatna, on opremi lijepo jednu kcer i casno je uda. Isto se ponovi i s drugom kceri. Kad je i to bilo gotovo, unutarnji glas mu je govorio da ce onaj dobrotvor i po treci puta doci. Zato odluci, cekati ga u zasjedi nekoliko noci. I doista, , bas kad je Sv. Nikola ubacio svoj dar i za najmladju kcer, skoci otac, stigne neznanca i prepozna u njemu Nikolu. Unatoc svem zaklinjanju neka suti, sretni otac se nije mogao suzdrzati i svima je razglasio sto mu je ucinio Nikola – prijatelj sirotinje.

  Prosirio se obicaj da djeca navecer uoci Sv. Nikole, ociste svoje cipele ili cizmice i stave ih na prozor. Tradicionalno se poklanjaju razni slatkisi, orasasti plodovi ili neko voce – jakuke, narance, suhe smokve. Uz punu cizmicu, dobije se siba. Ona simbolicno opominje djecu da budu dobra. Ali ta siba je: ili ukrasena ili zlatna, sto treba pokazati da je roditeljima uvijek stalo do djeteta, i da ga vole takvog kakvo jest, cak i kad je nestasno ili grijesi. To je prava bezuvjetna ljubav, a sveti Nikola je takve ljubavi imao za svakoga. Roditelji darivaju svoju djecu u spomen na sv. Nikolu koji je siromasima nesebicno razdijelio sve sto je posjedovao.

  Danasnji blagdan nije samo radost djeci nego i poziv svima nama da se preispitamo u svojim dobrocinstvima i da prepoznajemo iz dana u dan, one, koji nama cine nebrojena djela milosrdja ljubavi, a ovo vrijeme Dosasca nam je savrsena prilika da to ucinimo. Sveti Nikola neka nam je primjer svima!

  IME je grckog porijekla. Cine ga rijeci “nike’ – POBJEDA i ‘laus’ – NAROD, sto bi znacilo: POBJEDONOSAN MEDJU PUKOM-NARODOM.
  ZASTITNIK je: DJECE, POMORACA, PUTNIKA, DJEVOJAKA, SIROMAHA, STUDENATA, FARMACEUTA, PEKARA, ZATVORENIKA, TRGOVACA i RIBARA, a takodjer je ZASTITNIK i: RUSIJE, GRCKE, te grada BARIJA u ITALIJI.
  Crkva u Hrvata danas obiljezava Dan Mornara, a ZASTITNIK jeVARAZDINA i CAKOVCA.

  Dragim nasim prijeteljima/cama i vjernicima/cama, sretan i blagoslovljen imendan: NIKOLA, NIKOLINA, NIKSA, NIKO, NIKA, MIKANA MIKA, MIKI, NIKICA! Neka vas sveti Nikola prati svojim zagovorom u sve dane zivota, bude vam uvijek primjer ljubavi i dobrote prema bliznjemu i vjere u Boga Trojedinoga, sto iz svega srca zelim i nama svima!
  NA DOBRO NAM DOSAO SVETI NIKOLA!!!!

 2. Smeta im prvo bijelo polje, smeta im Domovinski rat, smeta im HOS, smeta im pozdrav, smeta im Advent, smeta im vjeronauk, smeta im Crkva, smeta im svaštanešto, ne smetaju im ustaške Kune….. a da je napokon uzet lopatu, metlu i škovaceru u ruke i pomest ovu nahrupinu višegodišnjeg smeća i ovi put ih zakopat tri metra ispo zemlje i ne dat im da drže medije di kenjaju, pišu, pišaju i snimaju ?
  Ako triba… uzet srp i čekić pa ih počet tamanit njiovim oružjem danju noću zorom. 8|
  Usput pokupit i domaće smeće …ono tetrapak, kvarljivo.
  Idućih 100 godina mirni.
  Dat dite materi….

Komentirajte