Predavanjem o Ruđeru Boškoviću zaključen Tjedan francuske kulture

2. prosinca 2017.
163 Pregleda

Predavanjem Stjepana Špoljarića o Ruđeru Boškoviću, jednom od najznačajnijih intelektualaca svog vremena, završio je Tjedan francuske kulture u Samoboru.
Predavanje na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor posvećeno je bilo diplomatskim i kulturnim vezama Hrvatske i Francuske kroz prizmu djelovanja Ruđera Boškovića, čiji je znanstveni, ali prije svega diplomatski put u više navrata tijekom njegove bogate karijere u vezu dovodio dubrovačke i francuske interese.
Tako je Špoljarić okupljene upoznao s Boškovićevom ulogom u uklanjanju potencijalne britanske blokade Dubrovačke Republike nakon što je tijekom Sedmogodišnjeg rata Francuz Louis Viani u Dubrovniku bio gradio veliki brod; potom zahvaljujući svojim brojnim vezama među tadašnjom europskom društvenom elitom uspijeva riješiti problem rusko-dubrovačkih odnosa u kojima je Republici prijetila odmazda zbog ruske percepcije da je Dubrovnik u savezništvu s Turcima i manjka diplomatskih veza s dvorom Katarine II.

Špoljarić je također podsjetio i da Bošković za svojeg prvog boravka u Parizu uspijeva riješiti i diplomatski slučaj La Maire, a nakon ukidanja isusovačkog reda koncem 18. stoljeća Bošković svoje utočište nalazi u Francuskoj, čiji postaje državljanin te službenik ministarstava vanjskih poslova i mornarice. Unatoč tome, i istinskoj privrženosti kralju Luju XVI., Bošković uspjeva raditi i u interesu Dubrovnika te dogovara realizaciju dubrovačko-francuskog trgovačkog ugovora kojim je Dubrovniku priznat veoma važan status luke na zapadnom Mediteranu.

Iz razdoblja njegovog boravka u Parizu dolazi i njegova poznata izjava da će “uvijek imati na umu svoju prvu, pravu domovinu”, a Špoljarić je predavanje zaključio podsjećanjem na važnost mota Dubrovačke Republike o primatu javnih interesa nad privatnima.
Tjedan francuske kulture u Samoboru organiziralo je Hrvatsko-francusko društvo prijateljstva Samobor-Chassieu u suradnji s Gradskom Knjižnicom Samobor, Bunkerom te osnovnim školama Samobor i Sveta Nedelja.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentara

 1. Neke od mnogobrojnih činjenica o Hrvatima i Hrvatskoj:

  – Najmanji grad na svijetu je hrvatski Hum.
  – Hrvati su izumili kravatu.
  – Najmanja katedrala na svijetu je Crkva Svetog Križa u Ninu.
  – Najstarije kazalište na svijetu koje djeluje neprestance od 1612. godine nalazi se u Hrvatskoj na otoku Hvaru.
  – Prva hidroelektrana na svijetu je puštena u pogon 1895. godine kraj Šibenika.
  – Prva država na svijetu koja je priznala samostalnost Sjedinjenih Američkih Država je bila hrvatska Dubrovačka Republika.
  – Američka Bijela Kuća u Washingtonu, dom američkog predsjednika, je sagrađena od bijelog bračkog kamena.
  – Najpoznatiji svjetski putnik i istraživač Marko Polo je rođen na otoku Korčuli.
  – Šibenčanin Faust Vrančić je prvi na svijetu izumio padobran.
  – Hrvatska kultura u sebi objedinjuje te se povijesno nastavlja na europske slavenske, germanske, romanske, grčke i ilirske elemente, što ju čini iznimno bogatom i raznovrsnom.
  – Hrvati imaju svoje posebno pismo glagoljicu, a kroz povijest su koristili latinicu, hrvatski oblik ćirilice (bosančicu) kao i hrvatski oblik arapskog pisma (arebicu).
  – Jedan od najvećih svjetskih umova, Nikola Tesla, rođen je u Hrvatskoj, a dokazi kao i njegov strogo čuvani dnevnik upućuju na to da je Nikola Tesla potomak hrvatskih plemića.
  – Hrvatska je kao država jedna od najuspješnijih športskih nacija svijeta.
  – Hrvati su jedan od najraseljenijih naroda svijeta, hrvatske zajednice žive na svim svjetskim kontinentima.
  -7968 vojnika SAD-a su potomci hrvatskih iseljenika (2011 godina).
  -U Čileu i Argentini Hrvati imaju veća prava nego u BiH gdje su po zakonu konstutivan narod.
  -Mostar je grad s najviše Hrvata izvan Hrvatske (70 000).

Komentirajte