Predavanjem o Ruđeru Boškoviću zaključen Tjedan francuske kulture

2. prosinca 2017.
Komentari isključeni
531 Pregleda

Predavanjem Stjepana Špoljarića o Ruđeru Boškoviću, jednom od najznačajnijih intelektualaca svog vremena, završio je Tjedan francuske kulture u Samoboru.
Predavanje na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor posvećeno je bilo diplomatskim i kulturnim vezama Hrvatske i Francuske kroz prizmu djelovanja Ruđera Boškovića, čiji je znanstveni, ali prije svega diplomatski put u više navrata tijekom njegove bogate karijere u vezu dovodio dubrovačke i francuske interese.
Tako je Špoljarić okupljene upoznao s Boškovićevom ulogom u uklanjanju potencijalne britanske blokade Dubrovačke Republike nakon što je tijekom Sedmogodišnjeg rata Francuz Louis Viani u Dubrovniku bio gradio veliki brod; potom zahvaljujući svojim brojnim vezama među tadašnjom europskom društvenom elitom uspijeva riješiti problem rusko-dubrovačkih odnosa u kojima je Republici prijetila odmazda zbog ruske percepcije da je Dubrovnik u savezništvu s Turcima i manjka diplomatskih veza s dvorom Katarine II.

Špoljarić je također podsjetio i da Bošković za svojeg prvog boravka u Parizu uspijeva riješiti i diplomatski slučaj La Maire, a nakon ukidanja isusovačkog reda koncem 18. stoljeća Bošković svoje utočište nalazi u Francuskoj, čiji postaje državljanin te službenik ministarstava vanjskih poslova i mornarice. Unatoč tome, i istinskoj privrženosti kralju Luju XVI., Bošković uspjeva raditi i u interesu Dubrovnika te dogovara realizaciju dubrovačko-francuskog trgovačkog ugovora kojim je Dubrovniku priznat veoma važan status luke na zapadnom Mediteranu.

Iz razdoblja njegovog boravka u Parizu dolazi i njegova poznata izjava da će “uvijek imati na umu svoju prvu, pravu domovinu”, a Špoljarić je predavanje zaključio podsjećanjem na važnost mota Dubrovačke Republike o primatu javnih interesa nad privatnima.
Tjedan francuske kulture u Samoboru organiziralo je Hrvatsko-francusko društvo prijateljstva Samobor-Chassieu u suradnji s Gradskom Knjižnicom Samobor, Bunkerom te osnovnim školama Samobor i Sveta Nedelja.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.