Mnoge institucije u našem gradu još uvijek su nedostupne osobama s invaliditetom!

1. prosinca 2017.
Komentari isključeni
787 Pregleda

Međunarodni dan osoba s invaliditetom,koji se obilježava u nedjelju 3. prosinca, danas je u svojim prostorijama na Autobusnom kolodvoru u Samoboru obilježila Udruga osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje. Priredili su izložbu radova nastalih na likovnim radnicama u kojima su sudjelovali brojni članovi Udruge, a koju je financirala Zagrebačka županija.

Predsjednica Udruge, Marijana Blažanović zahvalila je svima na dolasku te čestitala svim osobama s invaliditetom Međunarodni dan osoba s invaliditetom naglasivši kako je od 1993. godine, kada se počeo obilježavati Međunarodni dan osoba s invaliditetom, dosta napravljeno po pitanju izjednačavanja prava, ali i uključivanja osoba s invaliditetom u društvo, no naglasila je kako još uvijek problema ima. Rekla je kako grad Samobor ispunjava njihove zahtjeve, a kako bi im se olakšao život te da dobro surađuju, no primjerice u gradu Samoboru još uvijek nije osobama s invaliditetom prilagođen ulaz u gradsku pravu, u Centar za socijalnu skrb niti Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Marijana Blažanović apelirala je na sve one koji donose određene odluke vezane za osobe s invaliditetom da i njih uključe i pitaju što ih muči, a kako bi se našlo što kvalitetnije rješenje.

Izrazila je zadovoljstvo što se prilikom izgradnje Centra za mlade u Samoboru mislilo na osobe s invaliditetom, jer ulaz u te prostre im je prilagođen te je rekla kako su apelirali na gradske vlasti da misle na njih i prilikom uređenja zgrade samoborskog kina.

Petra Matijaščić Žugaj rekla je kako je postavljena izložba produkt likovnih radionica u kojima su sudjelovali članovi Udruge, a koje je financirala Zagrebačka županija. U sklopu radionica, pod vodstvom Sandre Veselin, se dva do tri puta tjedno crtalo, slikalo te su se izrađivali okviri. Na idućoj radionici izrađivati će se radovi od papira, a otvorenje iduće izložbe planirano je u prostoru Udruge, 18. prosinca. Ta će izložba biti realizirana zajedno s Klubom invalida rada s kojim sudjeluju u dvogodišnjem projektu provedbe radionica, a u suradnji s Domovina za starije i nemoćne.

Nakon otvorenja današnje izložbe radionicu crtanja fraktala održala je za sve zainteresirane Kristina Panić pojanivši da se radi o metodi art terapije tijekom koje se crta zatvorenih očiju. Ta se metoda crtanja koristi za očitanje unutarnjeg stanja, potiče se kreativnost te općenito na jednostavan način osobama omogućava da pomognu sebi i drugima u kreiranju vlastitog života.

Izložbu je otvorio gradski počelnik za društvene djelatnosti, Juro Horvat rekavši kako mu je drago što su članovi Udruge aktivni te naglasio kako Grad Samobor kroz mnoge programe vodi brigu da poboljša kvalitetu života osobama s invaliditetom te da se razmatra da se uklone postojeće arhitektonske barijere u Samoboru.

Najavio je, Juro Hotvat, kako se u suradnji s nadležnim ministarstvom puno radi na tome da se zgrada Centra za socijalnu skrb premjesti na novu lokaciju tj. u zgradu na prostoru bivše vojarne, a koja će biti prilagođena osobama s invaliditetom.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.