Rude slave svetu Barbaru!

30. studenoga 2017.
Komentari isključeni
1.322 Pregleda

U Rudama kraj Samobora od sutra počinje proslava blagdana svete Barbare.

Ovogodišnje će Barbarinje nakon trodnevnih sakralnih i svjetovnih događanja završiti u ponedjeljak, 4. prosinca 2017. običajem unošenja brončanoga kipa zaštitnice rudara u Rudnik sveta Barbara.

Program započinje svetom misom u 18 sati u župnoj crkvi svete Barbare, a nakon sv. mise slijedi procesija koju predvode Bergmani – članovi rudarske sekcije KUD-a „Oštrc“ zaduženi za očuvanje rudarske baštine. Noseći kip svete Barbare i stari željezni križ s njemačkim riječima molitve Očenaš uz upaljene lampaše, Bergmani i ostali mještani Ruda, te sve veći broj posjetitelja iz sjeverozapadne Hrvatske, prate sv. Barbaru do njezinoga krajnjeg odredišta u Rudniku – 200 metara od ulaza u rov i 50 metara ispod površine.

Ovaj neobični adventski doživljaj upotpunit će rudarski plesovi koji se izvode jednom godišnje, upravo na blagdan zaštitnice rudara. Plesove izvode Bergmani u svečanim rudarskim odijelima i uz pomoć obručnjaka, tradicionalnih rudarskih pomagala za skidanje kore s drveta. Članovi KUD-a „Oštrc“ izvest će alpske plesove, a u programu će sudjelovati i gromoglasni kuburaši Udruge Gromovnik iz Bestovja, Samoborska narodna garda te Svetonedjeljska garda Petra II. Erdödyja.

Za posjetitelje iz Zagreba organiziran je besplatan autobus koji sufinancira TZ Zagrebačkežupanije. Polazak je 4. prosinca u 16 sati ispred Gradskoga poglavarstva (južni ulaz), a prijave se primajuna telefonski broj 098/1855 912.

Rudnik je od 2015. godine na Listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a 4. ožujka 2016. Grad Samobor je, uz suglasnost Ministarstva kulture RH, brigu o Rudniku povjerio upravo KUD-u „Oštrc“. Za javnost je otvoren od sredine 2012. godine. Obredom unosa kipa svete Barbare u njegovo podzemlje Rudnik se simbolički zatvara za posjetitelje do prvoga dana proljeća. Tijekom zime obilazak je moguć samo za grupne posjete uz prethodnu najavu na e-adresu rudnik@ostrc.hr ili na telefonski broj 098/1855 912.

U okviru proslave Barbarinja u Rudama dolazeće nedjelje 3. prosinca u Sportskoj dvorani Rude odigrat će se tradicionalna malonogometna utakmica između selekcije Grada Samobora i Reprezentacije hrvatskih svećenika.

Prije utakmice koja počinje u 18 sati i 30 minuta svi igrači obje momčadi sudjelovat će u misnom slavlju u crkvi svete Barbare u Rudama.

Cjelovit program proslave blagdana svete Barbare u Rudama:

PETAK, 1. PROSINCA 2017.
18:00 – unos kipa svete Barbare u crkvu i sveta misa
predstavljanje brošure o božićnim
običajima Ruda
SUBOTA, 2. PROSINCA 2017.
18:00 –  sveta misa
– nastupi crkvenih zborova
NEDJELJA, 3. PROSINCA 2017.
9:00 –  sveta misa
17:00 –  sveta misa
18:30-19:30 –  sportska dvorana Rude – nogometna utakmica selekcije Grada Samobora i
reprezentacije hrvatskih svećenika
PONEDJELJAK, 4. PROSINCA 2017.
6:00 –  zornica
10:30 –  procesija od župnoga dvora do crkve sv. Barbare, sveta misa – preč. ANTO BARIŠIĆ,
Katolički bogoslovni fakultet
18:00 sveta misa za sve pokojne rudare, procesija do Rudnika sv. Barbara
Ispred Rudnika:
• KUD „Oštrc“
• Kuburaška udruga Gromovnik
• Samoborska narodna garda
• Svetonedjeljska garda Petra II. Erdödyja

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.