O proračunu, komunalnoj naknadi, prometnicama…

30. studenoga 2017.
Komentari isključeni
1.236 Pregleda

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec u današnjoj je Tribini gradonačelnika podrobnije govorio o gradskom proračunu za 2018. godinu, naplati i namjeni komunalne naknade, sanaciji prometnica na gradskom području i drugim komunalnim temama, a odgovorio je i na desetak slušateljskih pitanja.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Avatar

    Nekoliko apsolutno netocnih podataka iznesenih u DOSLOVCE raspravi dogradonacelnika. Jako dobro znamo kada se amandmani na proracun predaju i upravo radi ranije analize i provođenja rasprave kako bi što kvalitetnije u što vecoj mjeri izglasali proracun. Govoreci o sredstvima EU samo podsjetnik da Trebež nije aktivnost grada nego države koja je tranzit radila preko jedinice lokalne samouprave u ovom slucaju grada Samobora. Porez na dohodak niti do sada niti 2018 nece biti smanjen jer manjak na prihodovnoj strani s te pozicije država kompenzira sa svoje strane. Nakon toga ne da se nece smanjiti nego ce uvođenjem jedinstvenog poreza biti znatno uvecan tako da je ovo pucanj u prazno. Komunalna naknada ? Proširen je krug obveznika placanja, korigirane su uglavnom u plus zone i sada podižemo bod za 13,2 % na 0,85 kn. Dogradonacelnik bez da je upitan uporno ponavlja tezu o prirezu za kojeg smo i svi u oporbi bili da trenutno nema potrebe uvoditi ga. Za usporedbu Sveta Nedjelja placa bod 0,18 kn znaci 5 puta manje i imaju prirez od 6%. Taj prirez opterecuje iskljucivo osobe koje rade i primaju osobni dohodak preko 5000 kuna dok oni sa nižim primanjima ne placaju ništa.Komunalnu naknadu su smanjili do dna jer prirezom kompenziraju potrebna sredstva i na taj nacin maksimalno rasterecuju kucanstva i najugroženiju skupinu naših sugrađana. Do ove godine su imali kredit, ove godine dižu kredite za dvije godine cemo biti izuzetno zadužen grad i kroz emisije koje služe samo njima manipuliraju informacijama i varaju sve stanovnike grada Samobora. Na samoj sjednici je dogradonacelnik iznio podatak kako nema trenutno natjecaja za sredstva EU , a u istom trenutku sam mu iznio podatak dobiven u realnom vremenu o raspisanim natjecajima upravo za sredstva koja se odnose na nerazvrstane ceste, energetsku obnovu, za izgradnju reciklažnog centra koji cemo svi mi placati iz kredita itd. Tužno, jako tužno, zapravo DOSLOVCE tužno. O kvaliteti izvršenih radova u posljednjih osam godina kada govorimo o komunalnoj infrastrukturi bolje ne trošiti rijeci.