Daleke blizine Nikole Kristića u poeziji i glazbi

30. studenoga 2017.
Komentari isključeni
1.291 Pregleda

Nikola Kristić pratiteljima medijske scene, a pogotovo televizije i sporta, poznat je kao višegodišnji novinar i urednik na HRT-u, ratni izvjestitelj te sportski komentator, a okupljeni u četvrtak navečer u Kavani Livadić Kristića su mogli upoznati i kao pjesnika. Doduše, stihove jedne svoje pjesme Nikola Kristić je publici u Samoboru ljetos pročitao na Vrazovoj Ljubici, no ovaj put je prezentacija ponudila uvid u njegovu prvu zbirku poezije.

“Daleke blizine” naziv je Kristićeve prve pjesničke zbirke, nastale u autorovim kasnim 40-ima i uglavnom inspirirane, kako sam kaže, nesretnim ljubavima. Predstavljanje zbirke u Samoboru ponudilo je ispreplitnje poezije i glazbe, Jesenjinovih stihova i poznatih melodija kao i Kristićeve poezije i uglazbljenih stihova njegovih pjesama. Naime, dio pjesama našao je svoju melodiju pa su i izvođene na festivalima od Krapine do Požege. Također, “Dalekim blizinama” svoj je likovni pečat dao slikar Mario Tomas koji je izradio naslovnicu zbirku te ilustracije pjesama.

Uz interpretacije vlastitih pjesama Nikola Kristić je pomoć u predstavljanju svoje zbirke imao u Dragi Celiziću, a u glazbenom dijelu programa sudjelovali su gitarist Željko Barba, violinistica Martina Sabljak, pjevač Miroslav Živković i Siniša Leopold. Više o prvoj zbirci pjesama Nikole Kristića govorili smo u današnjem Razgovoru s povodom u programu Radio Samobora.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.