Najnovije
Noć muzeja u Samoboru (28. siječnja 2020. 16:57)
Svečani prijem za srebrnog Mateja Ašanina (28. siječnja 2020. 16:02)
Mlađi naraštaji RK Rudara četvrti u Rijeci (28. siječnja 2020. 15:59)
Pregršt zabave za male mašakre (27. siječnja 2020. 17:52)
Juraj Kodrić osvojio turnir u Zagrebu! (27. siječnja 2020. 14:02)
Sveta Gera i molitva za mir (27. siječnja 2020. 13:18)
Po Žumberku – od Krijesa do Krijesa (27. siječnja 2020. 13:15)

Camino kao fizički izazov i unutarnji put autorice knjige

30. studenoga 2017.
Komentari isključeni
1.279 Pregleda

Kako izgleda propješačiti put dug gotovo 800 kilometara, odnosno put svetog Jakova – jedno od najpoznatijih hodočašća, s okupljenima u Gradskoj knjižnici Samobor u četvrtak navečer podijelila je Mara Doljak. Njena iskustva obrađena su u knjizi naziva “Moj Camino – šetnja u dubine sebe” i opisuju ovo fizički izazovno, ali prije svega duhovno putovanje na koje se Doljak zaputila čak tri puta.

Kako je pojasnila, visoke godine, lošije zdravlje i manjak novca ne bi nikome trebali biti izgovor da sebi nađe nove životne izazove, a u njenom slučaju to je bila želja zaputiti se na hodočasnički Put Svetog Jakova, poznatijeg u međunarodnim okvirima kao Camino de Santiago de Francés. Riječ je o putu kojim se hodočastilo još u Srednjem vijeku i to do crkve u Santiagu de Campostelli gdje je, kažu, sahranjen sv. Jakov stariji. Od nekoliko mogućih ruta, tada 59. godišnja Doljak se odlučila krenuti iz Saint Jean Pieds du Port u Francuskoj koji je od Santiaga udaljen 769 km i do kojeg je stigla za 31 dan. Knjiga “Moja Camino” prati taj fizički put, ali i unutarnji put same autorice, susrete s drugim hodočasnicima i ostalim ljudima te autoričine dojmove i razmišljanja.

Putopisno predavanje u knjižnici bilo je prilika da Mara Doljak s okupljenima podijeli ne samo svoja iskustva nego i životne mudrosti do kojih čovjek dolazi tijekom i nakon poduhvata kao što je dakle hodočašće Camino. Na samom početku putopisnog druženja na Odjelu za odrasle autoricu i okupljene uvodno je pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Samobor Mirjana Dimnjaković.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.