Nesreća na rallyiju u Savršćaku

27. studenoga 2017.
Komentari isključeni
1.924 Pregleda

Tijekom automobilističke utrke u sklopu Rally Showa Santa Domenica na Savršćaku u Samoborskom otoku, jučer oko 13 sati došlo je do nesreće kada je automobil natjecateljske posade sa startnim brojem 25 naletio na gledateljicu te je odbacio nekoliko metara.

U nesreći je slovenska državljanka, koja je pretrčavala stazu, zadobila teške ozljede prijeloma potkoljenice” – doznajemo od policije. S obzirom da su na stazi dežurale ekipe Hitne medicinske pomoći, odmah su ju prevezli u bolnicu.

Očito da upozorenja organizatora da zbog sigurnosti uvijek treba biti unutar obilježenih i sigurnih zona te da treba slijediti upute sudaca i redara na stazi nisu shvaćene ozbiljno.

Iz Auto karting kluba Sveta Nedjelja kao organizatora manifestacije oglasili su se priopćenjem na svojoj web strnaici u kojem navode kako se do sada, u proteklih sedam godina, na ovoj vrlo uspješnoj manifestaciji nije bilo težih nesreća ili značajnijih ekscesa. Iskazali su žaljenje zbog ovog događaja i unesrećenoj djevojci, ali i posadi koja se u tom trenutku nalazila u automobilu. “Rally je iznimno opasan sport, kako za natjecatelje, tako i za gledatelje te predstavnike medija. Izuzetno je važno poštovati oznake postavljene uz stazu i zadržavati se isključivo u zonama predviđenim za publiku i medije. Svaka ograda, traka i mreža postavljena je zbog sigurnosti gledatelja. Također, suci i redari se na svakoj utrci nalaze s istim razlogom – dodatno paze na sigurnost gledatelja. Ovogodišnji Plan sigurnosti, kao obavezan dokument ovakvog natjecanja, na 80-ak stranica detaljno opisuje plan označavanja područja za gledatelje, ali i posebno tzv. „zabranjenih zona“. Nažalost, djevojke nisu poštovale niti zaštitne ograde odnosno trake, niti upute sudaca ili redara. U trenutku u kojem su krenule pretrčavati stazu okupljeni gledatelji, suci i redari su za njima dovikivali u nadi da će ih zaustaviti, no one su ipak pretrčale stazu, očito uopće ne primjetivši automobil” – ističu u Autokating klubu Sveta Nedelja.

Obzirom na medijske napise osvrnuli su se i na tvrdnje o prekidu utrke. “Naime, mediji prenose informaciju kako je utrka nakon nemilog događaja prekinuta, no to nije istina. Na prva tri brzinska ispita dogodilo se nekoliko tehničkih prekida, radi kojeg je već treći brzinski ispit, na kojem se i dogodila nesreća, započeo sa 40-ak minuta zakašnjenja. Prekid utrke za vrijeme intervencije hitne medicinske službe i za vrijeme prijevoza djevojke u KBC Sestre milosrdnice trajao je 50-ak minuta. S tim posljednjim privremenim prekidom utrke neizbježno kašnjenje iznosilo je minimalno 90 minuta. Sukladno Posebnom pravilniku, Sportska komisija ovog natjecanja odlučila je da se peti i ujedno posljednji brzinski ispit neće održati zbog kašnjenja” – priopćili su iz Auto karting kluba Sveta Nedelja te još jednom upozorili gledatelje Rally Showa Santa Domenica kao i bilo kojeg drugog sličnog natjecanja da poštuju odluke sudaca i redara, te da se pridržavaju isključivo zona za gledatelje!

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.