Nestaje staro samoborsko kino

21. studenoga 2017.
1.438 Pregleda

Počeli su radovi na obnovi samoborske kino zgrade. Vrijednost radova koji bi trebali biti završeni za manje od godinu dana je 4 i pol milijuna kuna bez PDV-a. Radove su jutros obišli gradski dužnosnici predvođeni gradonačelnikom Krešom Beljakom i njegovom zamjenicom Sanjom Horvat Iveković te ravnateljicom Pučkog otvorenog učilišta Jelenom Vojvodom.

Podsjetimo, Gradsko vijeće je potkraj rujna prihvatilo ponudu zajednice ponuditelja Brodometalurgije iz Splita i zagrebačkog Vinitora, tešku 5,1 milijun kuna, za radove na uređenju unutrašnjosti kino dvorane.

-Iako nije toliko stara, ova zgrada ima bogatu povijest, puno se toga u njoj događalo, a želja Samoboraca da grad dobije reprezentativni prostor sada će, s okončanjem ovih tek započetih radova, biti ispunjena – rekao je gradonačelnik Krešo Beljak. -Zadovoljan sam što smo se od početka našeg političkog rada oduprijeli raznim idejama da cijeli ovaj prostor poprimi sasvim drugačiji izgled i promijeni vizuru grada, pa smo, eto, dočekali i to vrijeme da financijski možemo uložiti u preuređenje zgrade uz koju su mnogi, kao i ja, emotivno vezani i koja će biti na ponos svim Samoborcima – rekao je još Beljak. Zahvalio je svima koji su pokrenuli ovu obnovu, a posebno ravnateljici Pučkog otvorenog učilišta Jeleni Vojvodi s čijim je dolaskom na čelo ustanove pokrenut i niz drugih vrijednih i pozitivnih projekata te svojoj zamjenici Sanji Horvat Iveković koja se bavi društvenim djelatnostima, kao i arhitektima te svima koji su imali strpljenja čekati da to dođe na red. Gradonačelnik je izrazio i nadu da će se za sljedeći rođendan grada svi uzvanici s domaćinima i gostima okupiti baš u preuređenoj dvorani zgrade Hrvatskog doma.

-Krenuli smo od činjenice da želimo promijeniti samo stolce, ali smo onda shvatili da je ovo prostor koji je davno izgrađen i da današnje stolce nije moguće montirati na ovakvu vrstu podloge, odnosno poda, pa smo sjeli sa strukom i odlučili se na korjenitije promjene. Tako će preuređenje obuhvatiti cjelovitu rekonstrukciju, obnovu podova i zidova te sanitarnih prostorija, postavljanje novog ventilacijskog sustava, sustava grijanja te elektroinstalacija – rekla je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković. Stari stolci iz 1989. godine zamijenit će se novima, srušit će se postojeći balkon i u stražnjem dijelu dvorane izgraditi povišenje u obliku amfiteatra, a ispod tog amfiteatarskog dijela bit će uređen garderobni. Preuređeni prostor imat će 250 sjedećih mjesta. Pozornica se neće bitno mijenjati, samo će se obnoviti, a preuredit će se njezine stražnje prostorije. Novi ulaz u zgradu kina bit će s bočne strane, okrenut prema Gradni. Pročelje zgrade s ulazima u malu dvoranu ostaje isto. Inače, cijela je zgrada pod zaštitom kulturne baštine, pa na njoj izvana ne smije biti promjena – naglasila je zamjenica gradonačelnika.

-Pučko otvoreno učilište Samobor lani je organiziralo više od 500 različitih kulturnih događanja u svojim prostorima čemu treba pridodati i stotinjak ostalih u organizaciji drugih gradskih udruga iz oblasti kulture – istaknula je ravnateljica Učilišta Jelena Vojvoda dodavši da je ovo multifunkcionalni prostor u kojem se odvijaju kino projekcije, kazališne predstave, te koncertni, folklorni i drugi plesni programi kao i razni skupovi. -Svjesni smo činjenice da su se s dolaskom multiplexa značajno promijenile navike građana, no, u posljednje 3 godine uspjeli smo udvostručiti broj posjetitelja kino projekcija i on sada iznos 18 tisuća gledatelja godišnje, a na svih 500-tinjak programa u prošloj godini imali smo oko 38 tisuća posjetitelja – rekla je Vojvoda ustvrdivši da samoborsko kino posebnu podršku daje hrvatskoj filmskoj industriji, pa su najposjećenije premijere domaćih filmova, ali i europski filmski program.

Pučko otvoreno učilište svoje je kulturne i informativne programe prebacilo na alternativne lokacije, Autobusne kolodvor Samobor koji se koristi za kino, predavanja i dječje kazališne predstave, te u Centar za mlade Bunker, u koji su preseljene kazališne predstave za odrasle, izložbe, koncerti i ostala velika događanja. Obrazovni programi i dalje se održavaju u zgradi Glazbene škole.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Iskreno se nadam da će dvorana nakon renoviranja izgledati sličnije zagrebačom Cinestaru nego nekakvom kinu na našim otocima. 🙂

  2. Lijepa vijest ali….Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu su u 19 stoljeću gradili 16 mjeseci . Ovdje se priča o preuređenju koje će trajati možda manje od godinu dana…

  3. Izgleda da niti majstori nisu kaj su nekada bili !? 🙂

Komentirajte