Najnovije

Nestaje staro samoborsko kino

21. studenoga 2017.
Komentari isključeni
2.342 Pregleda

Počeli su radovi na obnovi samoborske kino zgrade. Vrijednost radova koji bi trebali biti završeni za manje od godinu dana je 4 i pol milijuna kuna bez PDV-a. Radove su jutros obišli gradski dužnosnici predvođeni gradonačelnikom Krešom Beljakom i njegovom zamjenicom Sanjom Horvat Iveković te ravnateljicom Pučkog otvorenog učilišta Jelenom Vojvodom.

Podsjetimo, Gradsko vijeće je potkraj rujna prihvatilo ponudu zajednice ponuditelja Brodometalurgije iz Splita i zagrebačkog Vinitora, tešku 5,1 milijun kuna, za radove na uređenju unutrašnjosti kino dvorane.

-Iako nije toliko stara, ova zgrada ima bogatu povijest, puno se toga u njoj događalo, a želja Samoboraca da grad dobije reprezentativni prostor sada će, s okončanjem ovih tek započetih radova, biti ispunjena – rekao je gradonačelnik Krešo Beljak. -Zadovoljan sam što smo se od početka našeg političkog rada oduprijeli raznim idejama da cijeli ovaj prostor poprimi sasvim drugačiji izgled i promijeni vizuru grada, pa smo, eto, dočekali i to vrijeme da financijski možemo uložiti u preuređenje zgrade uz koju su mnogi, kao i ja, emotivno vezani i koja će biti na ponos svim Samoborcima – rekao je još Beljak. Zahvalio je svima koji su pokrenuli ovu obnovu, a posebno ravnateljici Pučkog otvorenog učilišta Jeleni Vojvodi s čijim je dolaskom na čelo ustanove pokrenut i niz drugih vrijednih i pozitivnih projekata te svojoj zamjenici Sanji Horvat Iveković koja se bavi društvenim djelatnostima, kao i arhitektima te svima koji su imali strpljenja čekati da to dođe na red. Gradonačelnik je izrazio i nadu da će se za sljedeći rođendan grada svi uzvanici s domaćinima i gostima okupiti baš u preuređenoj dvorani zgrade Hrvatskog doma.

-Krenuli smo od činjenice da želimo promijeniti samo stolce, ali smo onda shvatili da je ovo prostor koji je davno izgrađen i da današnje stolce nije moguće montirati na ovakvu vrstu podloge, odnosno poda, pa smo sjeli sa strukom i odlučili se na korjenitije promjene. Tako će preuređenje obuhvatiti cjelovitu rekonstrukciju, obnovu podova i zidova te sanitarnih prostorija, postavljanje novog ventilacijskog sustava, sustava grijanja te elektroinstalacija – rekla je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković. Stari stolci iz 1989. godine zamijenit će se novima, srušit će se postojeći balkon i u stražnjem dijelu dvorane izgraditi povišenje u obliku amfiteatra, a ispod tog amfiteatarskog dijela bit će uređen garderobni. Preuređeni prostor imat će 250 sjedećih mjesta. Pozornica se neće bitno mijenjati, samo će se obnoviti, a preuredit će se njezine stražnje prostorije. Novi ulaz u zgradu kina bit će s bočne strane, okrenut prema Gradni. Pročelje zgrade s ulazima u malu dvoranu ostaje isto. Inače, cijela je zgrada pod zaštitom kulturne baštine, pa na njoj izvana ne smije biti promjena – naglasila je zamjenica gradonačelnika.

-Pučko otvoreno učilište Samobor lani je organiziralo više od 500 različitih kulturnih događanja u svojim prostorima čemu treba pridodati i stotinjak ostalih u organizaciji drugih gradskih udruga iz oblasti kulture – istaknula je ravnateljica Učilišta Jelena Vojvoda dodavši da je ovo multifunkcionalni prostor u kojem se odvijaju kino projekcije, kazališne predstave, te koncertni, folklorni i drugi plesni programi kao i razni skupovi. -Svjesni smo činjenice da su se s dolaskom multiplexa značajno promijenile navike građana, no, u posljednje 3 godine uspjeli smo udvostručiti broj posjetitelja kino projekcija i on sada iznos 18 tisuća gledatelja godišnje, a na svih 500-tinjak programa u prošloj godini imali smo oko 38 tisuća posjetitelja – rekla je Vojvoda ustvrdivši da samoborsko kino posebnu podršku daje hrvatskoj filmskoj industriji, pa su najposjećenije premijere domaćih filmova, ali i europski filmski program.

Pučko otvoreno učilište svoje je kulturne i informativne programe prebacilo na alternativne lokacije, Autobusne kolodvor Samobor koji se koristi za kino, predavanja i dječje kazališne predstave, te u Centar za mlade Bunker, u koji su preseljene kazališne predstave za odrasle, izložbe, koncerti i ostala velika događanja. Obrazovni programi i dalje se održavaju u zgradi Glazbene škole.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Iskreno se nadam da će dvorana nakon renoviranja izgledati sličnije zagrebačom Cinestaru nego nekakvom kinu na našim otocima. 🙂

  2. Lijepa vijest ali….Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu su u 19 stoljeću gradili 16 mjeseci . Ovdje se priča o preuređenju koje će trajati možda manje od godinu dana…

  3. Izgleda da niti majstori nisu kaj su nekada bili !? 🙂