Gradonačelnik Beljak primio mlade inovatore – nadam se da ćete ostati u Hrvatskoj!

21. studenoga 2017.
Komentari isključeni
715 Pregleda

Sjajne mlade samoborske inovatore Lovru Stipanovića, Josipa Oroza i Martina Sokoloviće te njihovog mentora i profesora Ivana Vlainića, kojeg je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nedavno odlikovala Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle, +danas je u gradskoj vijećnici primio gradonačelnik Krešo Beljak sa suradnicima. Čestitao im je na zlatu osvojenom za izum “Znanstvena podmornica” na međunarodnom sajmu u Nürnbergu, a za postignuti uspjeh bit će i novčano nagrađeni simboličnim iznosom koji je Grad izdvojio sukladno pravilnicima.

“Drago mi je da, po ne znam koji put, učenici Srednje strukovne škole Samobor pod paskom profesora Vlainića osvjetljavaju obraz svoje škole i grada Samobora. Ovo nije slučajno, to traje već godinama. Od srca vam čestitam i želim puno uspjeha u daljnjem radu. Uz ovakve uspjehe zagarantirana vam je budućnost ne samo u Hrvatskoj već i inozemstvu. Nažalost, većina mladih u Hrvatskoj, pa tako i u Samoboru, gleda kako otići iz države. To je žalosno, jer samo “pamet”, samo vi, možete vući ovo društvo naprijed, ne mogu to političari, pogotovo ne oni koji dobivaju poslove mino stručnih kriterija i dok se to ne promijeni društvo neće ići naprijed. Želim vam da nakon što završite fakultete ostanete u Hrvatskoj, ako je to ikako moguće, a možda se do tada promijeni stanje na bolje pa ćete onda vi biti pokretač hrvatskog društva” – poručio je mladim inovatorima i mentoru gradonačelnik Krešo Beljak.

Mladim inovatorima i mentoru na iznimnim rezultatima čestitala je i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković rekavši kako vjeruje da će oni biti korisnici budućeg Malog Tehnopolisa u Samoboru. “To razvijamo i kroz par godina tamo ćete imati priliku otvarati svoje tvrtke i start up-ove te razvijati inovacije na još većem nivou i zato se nadam da ćete ostati u Hrvatskoj, i u našem gradu i da ćete ga razvijati” – rekla je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

Čestitkama su se pridružili i sve najbolje inovatorima i njihovom mentoru poželjeli i predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić te pročelnik Juro Horvat.

“Vjerujem da će Tehnopolis u Samoboru otvoriti nove vidike za naše inovatore da im se omogući da stvaraju nove ideje i realiziraju ih u praksi” – rekao je Miran Šoić.

“S obzirom na vašu mladost realno je očekivati da ćete nas još mnogo puta obradovati sa sjajnim rezultatima i zlatnim medaljama, a nadam se da ćete napraviti patent koji će biti proizvod za široku upotrebu i da će takav patent u Samoboru potaknuti da se otvori novi proizvodni pogon koji će zaposliti novu radnu snagu” – rekao je pročelnik Juro Horvat.

Ivan Vlainić zahvalio je svima na čestitkama rekavši kako mu je drago da u Gradu prate njihove uspjehe te se zajedno s njima vesele.

“Tehnička kultura u Samoboru je “Perpetuum mobile”, jer, svaka kuna koja se uloži u nju višestruko se vraća, jer kao što je gradonačelnik rekao, mi moramo ulagati u znanje i učenike, ovo nije slučajno, jer gotovo da nema natjecanja u proteklih 20 godina s kojih se ne vraćamo s najsjajnijim odličjima. Inovatorstvo, poduzetnički duh i inovativni način razmišljanja stvorit će nova radna mjesta, jer upravo to nam treba” – rekao je Ivan Vlainić te istaknuo kako je važno rano prepoznati talentirane učenike i usmjeriti ih prema tehničkom stvaralaštvu, jer nakon završetka škole mnogi nastavljaju školovanje na tehničkim fakultetima te po završetku dio njih otvara vlastitu tvrtku, a dio se vraća u školu gdje predaju kao profesori.

“Veseli me otvorenje Tehnopolisa u Samoboru, jer to je nadogradnja onoga što radimo i rado ćemo sudjelovati u projektu” – rekao je Ivan Vlainić.

U ime mladih inovatora svima je na čestitkama zahvalio Lovro Stipanović rekavši kako su jako sretni zbog osvojene zlatne medalje te da im je to motiv za daljini rad. “Zahvalni smo mentoru Ivanu Vlainiću koji nas je podržao i omogućio nam da idemo na brojna natjecanja gdje smo osvojili medalje. Ovo je bila prekretnica u našem životu, jer profesor Vlainić nas je usmjerio da ostanemo u tehnici, tehnologija je budućnost, a mi tu budućnost želimo prevesti u sadašnjost” – rekao je Lovro Stipanović.

Još jednom čestitamo nagrađenima uz nadu da će ostati u Hrvatskoj i ovdje stvarati nove vrijednosti za boljitak čitavog društva.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.