Svečana akademija u povodu vukovarskog stradavanja

18. studenoga 2017.
336 Pregleda

U župnoj crkvi Svete Anastazije u Samoboru sutra će se, kao i svake godine u povodu obilježavanja stradavanja Vukovara, održati svečana akademija. Počet će odmah nakon euharistijskog slavlja koje je u 18 sati. Nakon prigodnog programa u crkvi, mladi samoborske župe upaljenim će lampašima u Parku domovinske zahvalnosti ispisati poruku “Zapamtite Vukovar”.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

 1. “VUKOVARSKI DOKTOR”

  Mali čovjek velikog srca, još veće hrabrosti i odlučnosti, među vukovarskim braniteljima autoritet koji se poštovao – Ivan Anđelić zvani Doktor, jedan od zapovjednika obrane Vukovara.

  Toliko se u ratu pričalo o njegovoj hrabrosti i neustrašivosti da je neprijatelj, a i naši vojnici i zapovjednici koji ga nikad nisu vidjeli, mislili da je on neka “gromada” od čovjeka, neki mišičavi snažni dvometraš. I kad bi se pojavio niski, maleni, mršavi, ma jedva je tad 60 kila imao – svi bi ostali šokirani. No odmah bi svi shvatili da u maloj boci otrov stoji. A Doktor je bio otrov za četnike, ubojica tenkova, a za svoje vojnike neprikosnoveni autoritet. Doktora se uvažavalo, poštovalo, bespogovorno slušalo. Ispred njega u akcijama nikad nikoga nije bilo.

 2. Još jednom: Vukovar nije ni izdan ni prodan. Argumenti koji se navode, tipa kad Perić Janjić Tromblon kaže da nakon 1. 10. 1991. Vukovar nije dobio ni metka, to ne vrijedi NIŠTA.
  Pita li se on i njemu slični koji su progutali udicu KOS-a što sam ja imao od oružja i streljiva za braniti Zadar u listopadu 1991.? On kaže da je uništio preko 30 što tenkova, što samohodki, što vojnih transportera i ostalih transportnih sredstava, pa da je iz svake pogodio to je 30 protuoklopa.
  Toliko protuoklopa tad mi nismo imali od Gospića, preko Zadra, Šibenika i Sinja sve do Livna.
  Istina živa koju je dokumentima dokazao povjesničar Davor Marijan, da je 50% svog oružja kojim je tad raspolaga RH poslano u Vukovar, i već ta činjenica je dovoljna svakom s imalo mozga da shvati ne samo da Vukovar nije prodan, nego da je vlast RH učinila sve što je bilo u njenoj moći da se obrani i održi što je moguće duže.
  A postoji i još jedna vrlo bitna stvar koja se prešućuje. Točno je da nakon 1. listopada 1991. u Vukovar više nije došlo ništa od oružja i streljiva. Ali se zaboravlja da je 5 dana prije tog 1. listopada Vijeće sigurnosti UN-.a uvelo embargo na uvoz oružja. A Carole Hodge je u svojoj knjizi “Velika Britanija i Balkan” jasno napisala da je taj embargo isposlovao tadašnji ministar vanjskih poslova SFRJ Budimir Lončar.
  I to vam je razlog zašto se i domaća udbašija pridružila u produciranju te laži: kako bi se ljudi kojima nije baš sve jasno bavili tom glupošću kako je Tuđman našto prodao (a taj bi prije mater io ćaću rođeng prodao nego Hrvatsku ili bilo što hrvatsko), umjesto da se bave pravim pitanjem: Zašto je Budimir Lončar lobirajući skršio protivljenje Kine koja je htjela opaliti veto na tu Rezoluciju VS-a?
  Teza o prodaji Vukovara sastavni je dio KOS-ove operacije Opera. Za one koji ne znaju, KOS (skraćenica od kontra-obavještajna služba) je zapravo UB JNA (uprava bazbednosti odnosno njihova vojna obavještajna služba”.
  Zadaće i ciljevi operacija Opera taksativno su navedeni u ovom radu Marka Lončara, i koga zanima prava istina bolje mu je da pročita ovo, nego da se bavi teorijama urote koje nemaju veze sa zdravim mozgom

 3. Ljubica Štefan, PRAVEDNICA MEĐU NARODIMA, bila je samozatajna ali ju mi ne smijemo zatajiti Zbog njene samozatajnosti i skromnosti neki su iskoristi njen istraživački rad prikazavši ga ga svoj Tako na primjer jedan od njih je bio i pok. don Živko Kustić, Novinar Glasa Koncila Tomislav Vuković i američki povjesničar Philip J. Cohen, u knjizi “Tajni rat Srbije. Propaganda i manipuliranje poviješću” Svi su oni koristili njen istraživački rad u beogradu dok su četnici krajem 80-ih pozivali na klanje za veliku srbiju

 4. Obzirom da raspolažeš svim tim, drugima nedostupnim informacijama, mogu zaključiti da si ti 1. James Bond ili 2. KOS-ovac glavom i perajom !?

 5. Možeš to sve čitati u gradskoj knjižnic, samo valja biti načitan i odmaknuti se od Beljakova prkna…

 6. Slobodno se može pogledati i koji hrvatski portal,katolički napose,portal udruge hrvatskih povjesničara koju vodi samoborac stjepan razum, hkv,hrvatski tjednik, nijedna informacija nije nedostupna, stvar je u temelju i majčinom mlijeku,osobnom sudjelovanju…svijet ne počinje i završava sa anindolom i hss-ovom čergom.

 7. Evo prvi puta čujem da su dokumenti dostupni u knjižnici. Valjda nisam među podobnima kojima dojavljuju takve informacije. A jel “prkno” ono odakle izlaze osobe poput tebe ?

 8. Ljubica Štefan izdala je tri knjige, pravednica među narodima, kao i njen stric Lujo , došla do dokumenata u beogradskoj pismohrani sa naslovima Beograd Juden frei,Jasenovac partizanski logor do 1951.g…umrla 1998. u Zagerebu, objavljivala u “Hrvatskom slovu”,
  Sve tri knjige se mogu naći u samoborskoj knjižnici

 9. Riječi koje je uputio majci na rastanku i otisao braniti Vukovar:

  “Ja moram ići, al vratit ću se, TI ZNAŠ da sam ja divlja trava koja nikada ne nestaje.”
  [Jean Michelle Nicolier ,dragovoljac HOS-a ubijen stravično mučki na ovčari 20.11 1991.]

 10. Trkeljati o nedostupnosti informacija u vrijeme svekolike umreženosti može samo potpuni informatički analfabet .

  • Tako je. Ili ne pripradni, KOS-a. Ako su svi dokumenti tako lako dostupni u ovo vrijeme “svekolike umreženosti” čemu onda sudovi kad se zna tko je pokrao, ubio i slagao. Izgleda da baš i nisi neki bistrović, prije laješ ka morski pas.

 11. Čuj tuntleka jugoslovenskog

 12. Gledao sam dokumentarac posvecen pcelama(‘Vise od meda’.,preporucujem za pogledati) i sokirao me dio iz njega koji se osvrnuo na pcele(tj.nepostojanje pcela) u Kini.
  Pazite ovo!
  Luda komunjara Mao Ze Dong je naredio usmrcivanje vrabaca pa su milijarde vrabaca pobijene i tako istrijebljene,to je dovelo do najezde kukaca koje vise nisu imale prirodnog neprijatelja,pa se Mao odlucio s kukcima obracunati s prekomjernom upotrebom insekticida, a insekticidi su potrovali i istrijebili pcele.
  To je dovelo do toga da biljke nije imao tko oprasivati pa su urodi bili nikakvi i doveli do gladi,a onda su bili primorani sa svake vocke brati rascvjetale pupove,susiti ih ih i iz njih izdvajati pelud koji su sa spuzvama radnici-ce nanosili na pupove vocaka.
  Taj problem i danas postoji u Kini i dobar dio voca u toj zemlji se na taj nacin oprasuje.
  Nevjerojatne su lude ideje koje su komunisticki ‘velemozgovi’ izmisljali,i sve su od reda bile na stetu covjeka i prirode.
  Ta Maova ideja me podsjetila na ideju ‘marsala’ da zabrani drzanje koza koje su u Dalmaciji,Istri,Lici,Hercegovini prehranjivale mnogobrojne obitelji.
  Pa kad neke budale zale za tim nakaradnim sustavom koji je nanio stetu gdje god se pojavio i preuzeo vlast…

Komentirajte