Pola stoljeća glazbe unutar zidova Livadićeva dvorca

18. studenoga 2017.
Komentari isključeni
1.086 Pregleda

U povodu pola stoljeća održavanja koncerata u nekadašnjem Livadićevom dvorcu, a danas Samoborskom muzeju, sinoć je u tom prostoru otvorena dokumentaristička izložba koja pozivnicama, fotografijama i novinskim isječcima svjedoči o tom razdoblju ispunjenom glazbom. Cijeli projekt Samoborskog muzeja koji se odvija od početka godine i nosi naziv “Pola stoljeća druženja uz glazbu”, a kako je ono izgledalo svjedoče plakati u prizemlju Muzeja, posloženi kronološki, od prvog koncerta održanog 2. veljače daleke 1967. godine, pa do današnjih koncertnih nastupa u muzejskim prostorima.

Okupljene je na otvorenju izložbe uime Samoborskog muzeja pozdravila njegova kustosica Gordana Remussini. Čestitavši samoborskim muzealcima, bivšim i sadašnjim, na ustrajnosti u održanju glazbenih događanja, izložbu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Samobora Miran Šoić.

O postavu je, nadahnuta prostorom i glazbenim stvaralaštvom u njemu, govorila autorica, kustosica Zrinka Kušer posebno istaknuvši da je ovo mjesto na kojemu je u vremenu ilirizma skladana naša najpoznatija budnica “Još Hrvatska nij’ propala”. -U tih 50 godina održano je više stotina koncerata na kojima je nastupilo oko tiusću glazbenika. Puno je koncerata bilo priređeno u suradnji s Centrom za kulturu Pučkog otvorenog učilišta u Samoboru, Glazbenom školom Ferdo Livadić kao i s mnogim drugim glazbenim školama s područja grada Zagreba, s Hrvatskim udruženjem glazbenih umjetnika te Hrvatskim glazbenim zavodom. Od 1973. godine organizirali su se koncerti Tribine za Vjesnikovu nagradu Darko Lukić, od 1974. godine koncerti Dana hrvatske glazbe na kojima su predstavljeni skladatelji poput Papandopula, Matza, Lhotke Kalinskog, Fribeca, Bjelinskog… Osim koncerata, učestala su bila i predavanja koja su držali muzikolozi Hubert Pettan, Lovro Županović, Koraljka Kos i drugi. Opus Ferde Livadića bio je predstavljen na nekoliko koncerata, bila je potaknuta akcija za restauriranje Livadićeva glasovira, obilježena je 200-ta godišnjica Livadićeva rođenja i ustanovljena manifestacija Dani Ferde Livadića – rekla je, uz ostalo Zrinka Kušer.

Uz izložbu je izdan i prigodni katalog u kojemu su se našli svi značajniji nastupi glazbenika u Samoborskom muzeju u proteklih 50 godina.

A da ne bi samo katalog i plakati nijemo svjedočili o ovoj značajnoj obljetnici pobrinulo se Hrvatsko pjevačko društvo Jeka i pod umjetničkim vodstvom maestra Maksimilijana Borića i klavirsku pratnju Dine Katnić održalo koncert ispunjen raznorodnim napjevima poznatih domaćih i stranih tekstopisaca i skladatelja, od Bertoluccija, Kamenjarina, degli’Ivellia, Vanjeka, Lisinskog, Demetera, plemenitog Zajca, Šenoe, Hrčića, Vukasovića, pa do Livadića i Gaja.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.