Najnovije
Svetonedeljski fašnik pod velikim šatorom (21. veljače 2020. 17:20)
Karlovo i Samobor – potencijal suradnje (21. veljače 2020. 16:02)
Gdje će završiti “Srakino gnezdo” ? (21. veljače 2020. 15:32)
Još jedan vikend za fašničke spelancije! (20. veljače 2020. 15:30)
Rutinski protiv Rovinja (20. veljače 2020. 14:33)
Rudari nadigrali Virovitičane (20. veljače 2020. 14:31)
Slatka pobjeda u Kaštelima (20. veljače 2020. 14:29)
Od bine do turbine (20. veljače 2020. 13:12)

Kamo sa “salonitkama”?

14. studenoga 2017.
Komentari isključeni
1.282 Pregleda

Gradski vijećnici Svete Nedelje jučerašnje su zasjedanje, peto u ovom sazivu, sa samo 3 točke dnevnog reda, odradili u dva dijela, aktualni sat i verifikaciju zapisnika s prethodne sjednice pred novinarima i drugom zainteresiranom javnošću, dok su bez prisutnosti medija i ostalih raspravljali o kupnji nekretnina u vlasništvu stečajnog dužnika, tvrtke DORF d. o.o. iz Strmca. Javna dražba za tu nekretninu održava se danas, a riječ je o kupnji 20-ak tisuća četvornih metara zemljišta u blizini Dječjeg vrtića Slavuj kod Hoto vila za što je bila utvrđena cijena od ukupno milijun i 200 tisuća kuna.

Iz “aktualca”, koji je potrajao dobrih 50-ak minuta, izdvajamo pitanje HDZ-ova vijećnika Gorana Kanižaja kojega je zanimalo kakve su konačne mogućnosti građana Svete Nedelje za zbrinjavanje opasnog otpada koji sadrži azbest, a nakon nekoliko besplatnih tribina, predavanja i radionica na tu temu, održanih u gradu. Kanižajev upit potkanuo je i malu međuvijećničku raspravu u koju su se uključili i gradski dužnosnici.

Uglavnom, takav otpad Svetonedeljčani mogu dvaput godišnje, točnije svakih 6 mjeseci, u količini do 200 kilograma, odložiti u reciklažnom dvorištu. Radi se najčešće o salonitnim pločama koje sadrže azbest i s kojima građani nemaju kamo nakon preslagivanja krovišta. Stručna savjetnica u Gradu, Renata Rožek, istaknula je da su dosad zaprimili oko 170 zahtjeva stanovnika da im se pomogne u tom zbrinjavanju, pa i svi koraci Grada Svete Nedelje idu dalje u tom smjeru. Vijećnik Damir Halužan (HDZ) ukazao je na promjenu zakonske regulative koja više ne predviđa mogućnost sufinanciranja takvog postupka preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te je naveo primjer jednog njihovog sugrađanina koji je zbrinjavanje “salonitki” sa svog krovišta, prosječne veličine, platio oko 8 tisuća kuna. Zato je gradska pročelnica Biserka Delač dodatno objasnila da će Grad u donošenju Plana gospodarenja otpadom predvidjeti mogućnost sufinanciranja zbrinjavanja takvog otpada stanovništvu, a sve u svrhu zaštite okoliša. Grad bi za tu namjenu sredstva osigurao odlukom Gradskog vijeća, a na prijedlog gradonačelnika, računajući da neće baš svi građani odjedanput ići preslagivati svoja krovišta.

Aktualni sat je otvorio vijećnik Božidar Jedvaj (Strana rada i solidarnosti Bandić Milan 365) s pitanjem mogu li se ubrzati postupci izdavanja građevinskih dozvola i dokle se došlo u pregovorima sa ZET-om kao potencijalnim prijevoznikom na području Svete Nedelje. Uz to, zanimalo ga je kad će se u Ulici Markovići u Novakima sanirati 3 do 4 metra duboka rupa koja tako, bez ograde, stoji 15-ak godina.

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec podsjetio je vijećnika Jedvaja da je izdavanje građevinskih dozvola u ingerenciji županijskog ureda smještenog na drugom katu zgrade svetonedeljske gradske uprave. Za pitanja javnog prijevoza angažirana je posebna tvrtka kojoj je Grad dao “inpute” za izradu plana rješavanja reorganizacije tog prijevoza, koji uključuju i mišljenja građana o postojećem stanju. Što se Ulice Markovići tiče, Zurovec je rekao da mora najprije obići taj dio grada i vidjeti točno o čemu je točno riječ.

Mario Čižmešija (SDP) požalio se na kriterije prema kojima se pomaže “socijali”, u konkretnom slučaju u trenutnoj podjeli mandarina preko Crvenog križa, koje, kako je naveo, dobiva “stranačka vojska”, a ne socijalni slučajevi te pitao kada će Grad revidirati svoj popis potrebitih i čime će se pritom voditi. Čižmešija se požalio i na javnu rasvjetu koja na dječjim i sportskim igralištima gori do dugo u noć, kad na njima nema nikoga.

Zamjenica gradonačelnika Marija Hršak odgovorila je da je Grad u dogovoru s Centrom za socijalnu skrb, Crvenim križom i mjesnim odborima u fazi izrade novih socijalnih kriterija, pa se zato sve te podjele što se Svete Nedelje tiče, zasad još uvijek odvijaju prema postojećim popisima. Direktor Svenkoma Dalibor Jakopec ustvrdio je da je do poremećaju u paljenju i gašenju javne rasvjete došlo tijekom primjene zimskog računanja vremena te da će to biti riješeno “tajmerom” koji će regulirati gašenje kad ne bi trebalo svijetliti.

Marka Kresonju (SDP) zanimalo je tko u Gradu vodi evidneciju o korištenju društvenih domova, pa je od gradonačelnika Zurovca dobio odgovor da je za to zadužena Ivana Novosel.

Gorana Kanižaja (HDZ), osim “salonitki”, zanimalo je i stanje na gradskom računu o čemu će biti izviješten pisanim putem, a požalio se i na zapostavljanje Nogometnog kluba TOP iz Kerestinca u odnosu na druge klubove, koji je kažnjen za neprimjereno odlaganje umjetne trave. Dario Zurovec nije prihvatio činjenicu o bilo kakvom zanemariovanju bilo kojeg kluba, naveo je da se s TOP-ovcima razgovarlo o tome, a na odlaganje umjetne trave požalili su se roditelji tamošnjih školaraca čija su djeca uz taj otpad svakodnevno morala čekati autobus.

-Hoće li građani Novaka, koji su svojedobno samodoprinosima gradili svoju kanalizaciju, imati kakvu povlaštenu cijenu pri priključivanju na novi sustav odvodnje – pitao je vijećnik Marijan Vojvodić iz HDZ-a. Gradonačelnik mu je odgovorio da je to stvar mogućeg dogovora s Vodoopskrbom i odvodnjom. Na još jedan Vojvodićev upit o nastavku gradnje novačkog vodovoda odgovorio je stručni suradnik u gradskoj upravi Ivan Abramović potvrdišvi da je ugovor s Vodoopskrbom i odvodnjom za tih 600-800 metara sklopljen, ali je teško očekivati da bi se s tim poslom krenulo sada, pred zimu.

Vijećnik Tomislav Lehpamer iz HDZ želio je saznati koliko je natječaja Grad proveo u ovoj godini i s kojim iznosima, što je s nogostupom na relaciji Mala Gorica-Jagnjić Dol i kad će se rekonstruirati Ulica Šabarići. -O natječajima ću vas izvijestiti u pisanom obliku – odgovorio je Dario Zurovec, za nogostup je ustvrdio da se nalazi uz županijsku cestu i da se može uzeti u razmatranje za 2018. godinu, a za Šabariće rekao da će uskoro u rekonstrukciju.

O cestama i nogostupima je nastavio HDZ-ov Zdenko Tubikanec, najprije s pitanjem hoće li i kada doći do rekonstrukcije kolnika Tuđmanove i izgradnje nogostupa i biciklističke staze od Podsusedskog mosta do Bestovja te može li se preurediti opasno raskrižje Savska-Stara cesta, izloženo čestim nesrećama. -Dinamiku radova dogovaramo sa ŽUC-om, ali moramo paziti da si istovremeno ne zatvorimo prilaze gradu na više pravaca – rekao je gradonačelnik Zurovec podsjetivši da ima u vidu i prethodna dugovanja ŽUC-a prema Svetoj Nedelji u smislu dogovorenih poslova.

O europskim fondovima i prijavama na natječaje govorio je Damir Halužan (HDZ) pitajući gradske čelnike na koliko su se europskih natječaja prijavili od 1. srpnja, a vezano uz ceste podsjetio je da se već dugo čeka da ŽUC krene u rekonstrukciju Rakitske za koju je izrađen i troškovnik. -Nema strategije razvoja grada i zato stojimo s aplikacajama na EU natječaje – istaknuo je Dario Zurovec uz napomenu da je njezina izrada pri kraju, s čime se Halužan nije suglasio ustvrdivši da to nije zapreka za apliciranje, a Zurovec mu je replicirao da su izgledi za dobivanje novca iz EU fondova bez strategije minimalni, gotovo nikakvi. Za ceste je, suglasivši se s kritičnim stanjem na Rakitskoj, Zurovec ponovio da istovremeno otvaranje ključnih radova ne dolazi u obzir i da ŽUC sada u svojim planovima u prvom redu navodi Svetonedeljsku i Siget.

Na opasno prometno rješenje i preuske nogostupe u Harambašićevoj ulici u Strmcu opetovano je upozorio vijećnik Dragutin Vinovrški Pentek (HSS), a pitao je i gdje se stalo s pitanjem rješavanja razgraničenja naselja. Gradonačelnik ga je podsjetio da u prijašnjem sazivu Vijeća nije prihvaćen prijedlog da se verificiraju granice iz 1985. godine dok je Sveta Nedelja bila u sastavu Općine Samobor, za što je bio angažiran i odvjetnički ured.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.