Geoluxov radarski senzor za nadzor vodotoka na Hendrixovom mostu

14. studenoga 2017.
Komentari isključeni
1.166 Pregleda

Samoborska tvrtka Geolux prije desetak dana instalirala je jedan od najmodernijih sustava nadzora vodotoka na Hendrixovom mostu u Zagrebu. Radi se o sustavu kompletno baziranom na najmodernijim beskontaktnim radarskim senzorima koji montirani na skoro 13 metara iznad Save mjere vodostaj i površinsku brzinu kretanja vode u rijeci s milimetarskom preciznošću. Predstavnici ove samoborske tvrtke posebno su ponosni što su svi senzori i ostatak sustava plod vlastitog istraživanja i razvoja, a cjelokupna proizvodnja senzora i ostatka elektronike sustava radi se u Hrvatskoj.

Nepostojanje kontakta senzora s vodom u rijeci omogućava kontinuirani pouzdani rad senzora bez opasnosti da će biti oštećeni strujanjem vodotoka ili da će dugotrajno uranjanje u vodi narušiti preciznost senzora što je slučaj s kontaktnim metodama mjerenja, a senzori su jednako precizni i pouzdani bez obzira na vodostaj. Ukupno je ugrađeno 5 senzora površinske brzine vode kako bi se nadzirala brzina vodotoka po cijeloj širini rijeke, te jedan središnji mjerač vodostaja.

Ovaj sustav postavlja nove standarde u preciznosti, jednostavnosti, pouzdanosti i praktičnosti hidroloških mjerenja. U Geoluxu su posebno sretni što je nakon stotina sličnih senzora i sustava isporučenih diljem svijeta napokon stiglo vrijeme da jedan sustav bude ugrađen i na lokaciji u Hrvatskoj.

(fotografije preuzete na web lokaciji: www.geolux-radars.com/hydrology)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.