Mošt je kršten i pretvoren u vino!

11. studenoga 2017.
Komentari isključeni
1.325 Pregleda

Blagdan je svetog Martina popularno Martinje! Sveti Martin katolički svetac iz 4. stoljeća, koji je bio biskup grada Toursa i prvi svetac koji nije bio mučenik i koji, kao takav, ima svoj liturgijski blagdan. On se slavi na dan njegova pogreba, 11. studenog. Prema običaju, na Martinje se simbolički mošt pretvara u vino, a taj pučki običaj njeguje se i u našem vinorodnom kraju. U Samoboru je središnja proslava Martinja održana danas na sam blagdan, na glavnom samoborskom trgu.

Udruga Samoborska vinska cesta posjetiteljima je dijelila portugisac, a Udruga Etno fletno pobrinula se za bogatu ponudu domaćih kolača. Da vino i pjesma idu zajedno pokazali su i ovaj puta pjesnici iz samoborskog Ogranka Matice hrvatske, a vrijedni članovi KUD-a Oštrc prije ceremonijala krštenja mošta izveli su nekoliko tradicijskih pjesama i plesova. I sam ceremonijal krštenja mošta također su upriličili Rudari, a biškup i njegov ministrant dobro su nasmijali pučanstvo okupljeno na suncem obasjanom središnjem samoborskom trgu.

Riječ je o ceremoniji koja je nadahnuta crkvenim liturgijama, gdje lažni biskup u karikiranom obredu, čak i svojevrsnoj parodiji svete mise, snagom molitve i blagoslova mošt pretvara u vino.

Martinje će se danas slaviti po brojnim kletima kao i u kafićima. Svima želimo dobru zabavu, no ako ćete posegnuti za kojom čašicom vina više nikako nemojte voziti! Policija upozorava kako je vožnja pod utjecajem alkohola, uz prebrzu vožnju, najčešći uzrok nesreća s najtežim posljedicama! Policija i danas provodi akciju “Brzina, alkohol, droga”.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentara

 1. Avatar

  Riječ je o najobičnijoj poganštini koja sa kršćanstvom nema nikakve veze kao ni sa Svetim Martinom…valja opravdat soroševe škude i srebrnjake…Ecclesia triumphans

 2. Avatar

  Došel bu došel sveti Martin
  On bu ga krstil ja bum ga pil.

  Kumek moj dragi daj se napi’
  Duge nas nebu daj se ga vži.