Najnovije

Julijana Matanović otvoreno o svojim djelima i životu, u Gradskoj knjižnici Samobor

10. studenoga 2017.
Komentari isključeni
1.365 Pregleda

Gradska knjižnica Samobor priredila je u okviru obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige još jedno zanimljivo gostovanje. Na Odjelu za odrasle, za zainteresiranu čitalačku publiku, organizirano je druženje s Julijanom Matanović, poznatom književnicom koja je pažnju kritike i publike zaokupila već svojim prvijencem Zašto sam vam lagala iz 1997. godine za kojeg je zaslužila Nagradu Josip i Ivo Kozarac.

Matanović inzistira na tome da se ne radi o autobiografskom djelu, već je kao svoje djelo s najviše autobiografskih elemenata proglasila Tko se boji lika još, a ovom je prilikom s okupljenima podijelila i čitav niz životnih zgoda koje stoje iza pojedinih priča, motiva i likova iz njenih djela. Tako se mogao dobiti jasniji uvid u okolnosti i događanja koja su pridonijela stvaranju njenih knjiga kao što su “I na početku i na kraju bijaše kava”, “Kao da smo otac i kći”, “Samo majka i kći”, roman za mlade “One misle da smo male” te brojne druge knjige ove autorice koja paralelno s prozom objavljuje i djela vezana uz povijest književnosti i književnokritičku problematiku, a objavila je i više od 200 ogleda i eseja.

U razgovoru s Draženkom Robotić od književnice se, između ostalog, moglo saznati i koliko ju je promijenilo majčinstvo u poodmakloj dobi, kako je teško pomiriti ljubav prema književnosti i znanstvenu objektivnost (naime, Matanović je sveučilišna profesorica i znanstvenica) te kakav je njen stav o lektirama i općenito pritisku pod koji aktualni obrazovni sustav stavlja današnje generacije učenika.
Program obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Samobor nastavlja se na Odjelu za djecu i mladež gostovanjem književnice Snježane Babić – Višnjić u petak, 10. studenog te književnim susretom u utorak, 14. studenoga kad će na istom mjestu gostovati Zoran Pongrašić.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.