Počinje cijepljenje protiv gripe!

1. studenoga 2017.
Komentari isključeni
839 Pregleda

U Hrvatskoj u petak počinje cijepljenje protiv gripe – izvijestili su Iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti. Hrvatski zavod za javno zdravstvo za ovu je sezonu osigurao 280 tisuća doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe. Količina cjepiva je procijenjena na temelju odaziva na cijepljenje u prethodnoj sezoni.

Sezona gripe u Europi još nije počela. Idealno je cijepiti se prije početka sezone gripe, iako i oni koji se ne stignu cijepiti prije početka sezone gripe mogu imati koristi od cijepljenja ako se cijepe kad gripa već bude prisutna u Hrvatskoj. Pravo na besplatno cijepljenje imaju osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici te zdravstveni djelatnici.

Građani se mogu, kao i ranijih godina, cijepiti kod izabranog liječnika i u pripadajućem zavodu za javno zdravstvo. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo se cijepljenje protiv gripe provodi svaki radni dan od 8:30 do 15:30 .

“Trajne kontraindikacije za cijepljenje su teška alergija na bjelančevine jaja i pileće bjelančevine, alergija na neki sastojak cjepiva i teška nuspojava nakon ranije primjene cjepiva protiv gripe. Privremena kontraindikacija za cijepljenje je akutna febrilna bolest. Djelotvornost cjepiva protiv gripe je različita od sezone do sezone, a ovisi, između ostaloga, o tome u kojoj se mjeri cirkulirajući sojevi virusa poklapaju sa cjepnim sojevima, o dobi i zdravstvenom stanju cijepljene osobe i o tome je li osoba cijepljena prethodnih godina. U sezonama kada se sojevi dobro podudaraju, djelotvornost cjepiva se kod zdravih odraslih osoba kreće oko 70 %, a kod starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima djelotvornost je u pravilu niža, dok u nekim sezonama može biti vrlo niska, primjerice 20 % -30 %. Međutim, kod osoba kojima je gripa ozbiljna prijetnja zdravlju, čak i smanjenje rizika od gripe cijepljenjem za 20 % je bolje nego da te osobe ostanu nezaštićene. Najčešće su nuspojave cijepljenja blage i spontano prolaze u roku od dan-dva (oteklina i crvenilo na mjestu primjene, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja).” – pojašnjavaju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.