Najnovije
Uoči prvenstva kup utakmice (22. kolovoza 2019. 18:03)
Akcija nadzora vozača na dva kotača (22. kolovoza 2019. 15:48)
Preko 3 milijuna kuna za programe u kulturi (21. kolovoza 2019. 14:04)
Asfaltiran lijevi odvojak Okićke (21. kolovoza 2019. 13:44)
Gorjela prizemnica u Galgovu! (21. kolovoza 2019. 13:41)
Granice inspirirale umjetnike (20. kolovoza 2019. 23:11)
Sava trijumfirala na svom turniru (20. kolovoza 2019. 15:29)

Blagdan je Svih svetih

1. studenoga 2017.
Komentari isključeni
914 Pregleda

Blagdan je Svih svetih, dan kojim Katolička crkva slavi sve kanonizirane, ali i svece koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, a još nisu kanonizirani.

Sutra se slavi Dušni dan  kada se sjećamo svih svojih pokojnika. Pohodi grobovima i grobljima znak su pažnje i vjere. Dušni dan ili Dan svih vjernih mrtvih izraz je nade i vjere u zagrobni život.

Mnogi su već proteklih dana položili cvijeće i upalili svijeće za svoje pokojne, a mnogi će se prema grobljima uputiti tijekom današnjeg dana i večeri te sutra na Dušni dan.

Ponuda svijeća i lampaša i ove je godine bogata na ulazu u Gradsko groblje Samobor, a cijene se kreću od 5 do 25 kuna. Viktorija Oslaković iz tradicijskog Medičarsko – svjećarskog obrta Oslaković kaže kako je potražnja dobra te da se ljudi polako vraćaju kvalitetnijim proizvodima te da ih sve više lampaše i svijeće kupuje kod njih, a manje u trgovačkim centrima. “Kod nas se mogu kupiti svijeće koje gore i do 8 dana i zadovoljni smo prodajom” – kaže Viktorija Oslaković.

Zadovoljna prodajom je i Brigita Mihina iz Medičarsko – svječarskog obrta “Arko”. Kaže kako su im trgovački lanci i dalje velika konkurencija, no ističe kako ipak ima kupaca koji kupuju kvalitetno i na taj način podržavaju tradicijske obrte i njihove proizvode.

Gradsko groblje Samobor danas je otvoreno sve do 20 sati, a sutra do 17, jer 2. studenog počinje zimsko radno vrijeme na groblju.

Podsjećamo da je danas oko gradskog groblja u Samoboru i groblja Otruševec do 19 sati na snazi privremena regulacija prometa. Ulica Svete Ane od raskrižja s Trgom kralja Tomislava do raskrižja s Ulicom Franza Liszta zatvorena je za sav promet, a jednosmjernima su postale ulice Josipa Herovića, Milana Bogdanovića, Ivana Hoića, Jurja Kocijanića, Alojzija Stepinca, Vjekoslava Noršića, Lešće, Trnska i Franza Liszta. Posebna regulacija prometa na snazi je i u blizini groblja Otruševec.

Autobusi Autoturista danas iz Samobora prema Otruševcu voze još u 11.50, 14.30 i 18 sati i 30 minuta, a iz Vrhovčaka preko Otruševca do Samobora s polascima u 12 sati i 10 minuta, te u 15 i u 19 sati. Prema potrebi – kako su nam rekli u prometnom uredu Autoturista – uvest će se i dodatni polasci.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.