Samoborski gljivari uspješni u Istri

30. listopada 2017.
Komentari isključeni
1.134 Pregleda

Proteklog vikenda održana je zadnja gljivarijada u ovoj godini i to u Brtonigli. Organizator ove dobro posjećene dvodnevne manifestacije je Društvo gljivara Bujštine „Boletus“, u suradnji s Općinom Brtonigla i lokalnom Turističkom zajednicom, uz potporu Istarske županije i brojnih donatora. Vrlo uspješni u Istri bili su i samoborski gljivari.

“Već 10-tak godina naša gljivarska udruga Sunčanica sudjeluje na toj manifestaciji, gdje smo rado viđeni gosti i gdje smo ostavili veliki „pečat“ i proslavili našu Udrugu i naš grad Samobor. Ove godine sudjelovali smo sa 16 članova i ubrali podosta gljiva za našu Udrugu i to gljiva kojih nema na našem području. Zlatonoga trubača, Cantharellus lutescens je jako aromatična gljiva i puno će doprinjeti našem čuvenom gljivarskom kotliću. Da je čuven, to smo dokazali i ovaj put, no idemo redom! Prvog dana sudjelovali smo u takmičenju za najljepšu ubranu gljivu! U šumi je bilo preko 50-berača gljivara, i naš najmlađi sudionik, Fran Pleteš ubrao je najljepšu gljivu, za koju smo osvojili 1, mjesto i veliki pehar. Nakon proglašenja pobjednika mi smo nastavili u samoborskom stilu, veselo i živo do 21 sat! Nastavili smo druženje kod naših divnih domaćina Vesne i Marina u Umagu gdje smo i prenoćili. Sreća da se tu noć pomakivao sat pa smo imali sat vremena duže druženje! Tu noć vrijedi zapamtiti, i po tome što smo sklopili veliku koaliciju između Hrvatske i Slovenije! Naime, na istoj lokaciji boravila je i ekipa „Snežka“ iz Slovenije iz mjesta Dobrovce. Koalicija se odnosila na zajedničko kuhanje gljivarskog kotlića na nedjeljnom takmičenju. Naravno, u tako dobroj koaliciji, 1. mjesto nije izostalo! Pošto je pehar zajednički, malo će biti kod nas, malo kod njih, do sljedećeg takmićenja! Evo još jedne prilike za nova gljivarska prijateljstva” – kaže tajnik Gljivarske udruge “Sunačanica”, Božidar Laušin.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.