Ministar obrane Damir Krstičević čestita Ani Lenard (FOTO: MORH/J. Kopi)

Svečano prisegnula i Ana Lenard!

29. listopada 2017.
Komentari isključeni
1.679 Pregleda

Jučer je u u Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske (HKoV) Oružanih snaga RH (OS RH) u vojarni “123. brigade HV” u Požegi, svečano prisegnuo 20. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju (DrVO).

Prisegu je položilo 308 ročnika, a od toga 53 ročnice, koji su svoj osmotjedni ciklus osposobljavanja započeli 13. listopada 2017., u Središtu za temeljnu obuku u Požegi. Među ročnicima koji su položili svečanu prisegu je i vrhunska sportašica Ana Lenard, hrvatska reprezentativka u karateu.

Nakon polaganja svečane prisege ročnica vrhunska sportašica Ana Lenard, hrvatska reprezentativka u karateu, izjavila je kako se nada da će vrhunskim sportom kojim se bavi i postignutim sportskim rezultatima koji su utvrđeni kao kriteriji za kategorizaciju sportaša u RH i kriteriji sporta koji se razvija u Ministarstvu obrane, potpisati ugovor s MORH-om o ugovornoj pričuvi i na taj način doprinijeti razvoju MORH-a i OS RH.

FOTO: MORH/J. Kopi

Čestitavši 123. brigadi Hrvatske vojske na 26. obljetnici, po kojoj vojarna u Požegi nosi ime te ročnicima na položenoj prisezi potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević izrazio je zadovoljstvo povećanim interesom kandidata za dragovoljno vojno osposobljavanje i trećim ovogodišnjim uputnim rokom naglasivši kako je ovo prvi put da je u jednoj godini upućeno tri naraštaja ročnika na dragovoljno vojno osposobljavanje. “Rezultati su to koji ohrabruju, koji pokazuju da hrvatski narod voli svoju Hrvatsku vojsku! Vaše domoljublje očituje se u djelima, a ne u riječima. Vi ste pokretačka snaga, a vaša mladost donosi novu energiju i budi optimizam. Dok je vas mladih, vašeg znanja, eneregije i optimizma, Hrvatska vojska i naša domovina imaju sjajnu budućnost”, rekao je ministar Krstičević. Podsjetio je i na povećanje naknade za dragovoljno vojno osposobljavanje s 1190 na 2000 kuna, kao i na povećanje standarda života, rada i obuke pripadnika Oružanih snaga RH, s obzirom da je ova godina proglašena godinom vojnika, dočasnika i časnika.

Načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov u svom je obraćanju naglasio kako izuzetno važnim smatra motiviranost i osposobljenost ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, a najbolji pokazatelj je pojačano zanimanje za djelatnu vojnu službu. “Osobito me veseli interes vas mladih, obrazovanih i perspektivnih ljudi za ulazak u obrambeni sustav jer ste vi budućnost nasših Oružanih snaga”, rekao je general Šundov poručivši im da će se kroz ovaj program na najbolji mogući način osposobiti za sve buduće aktivnosti djelatne vojne službe i pričuvnog sastava Oružanih snaga RH.

FOTO: MORH/J. Kopi

Model službe vrhunskih sportaša u pričuvnom sastavu OS RH razvijen je sukladno Sporazumu o suradnji, unapređenju i razvoju športa u RH, potpisanom 27. veljače 2015., između Ministarstva obrane RH i Hrvatskog olimpijskog odbora. Služba u ugovornoj pričuvi vrhunskih sportaša regulirana je Pravilnikom o ugovornoj pričuvi (“Narodne novine” broj 18/15 i 44/15). Status vrhunskog sportaša sportaš ostvaruje u skladu s Registrom kategoriziranih sportaša Hrvatskoga olimpijskog odbora, a prijedlog vrhunskih sportaša s kojima MORH sklapa ugovor izrađuje Hrvatski olimpijski odbor prema kriteriju sportske kvalitete (kategorizacija sportaša u RH) i kriteriju sporta koji se razvija u MORH-u prema CISM sistematizaciji sportova.

Po završetku svečanosti ministar Krstičević i general Šundov sa suradnicima obišli su taktičko-tehnički zbor s naoružanjem i opremom koje koriste Oružane snage RH.

Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, dragovoljno vojno osposobljavanje završilo je 6649 ročnika, 33 vrhunska sportaša i 45 doktora medicine. U djelatnu vojnu službu dosad je primljeno ukupno 4313 kandidata. Od ukupnog broja koji su završili DrVO, ugovor o ugovornoj pričuvni s MORH-om je ove, 2017. godine, potpisalo ili produžilo 38 vrhunskih sportaša.

Završetak obuke 20. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju očekuje se 7. prosinca 2017. godine.

 

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.