Smiljka Pavlović – prva dama njemačkog fotoreporterstva u Foto galeriji Lang

29. listopada 2017.
Komentari isključeni
1.273 Pregleda

Nova izložbena sezona u Foto galeriji Lang započela je u nedjelju, 29. listopada, u standardnom terminu u podne, predstavljanjem radova Smiljke Pavlović. Kako je uvodno rekao programski savjetnik Foto galerije Lang Želimir Koščević, ova fotografkinja i fotoreporterka rođenjem iz Koprivnice, najveći dio svog fotografskog posla radila je za velike njemačke novinske izdavače, a u svojih više od 40 godina bavljenja fotografskim poslom Pavlović je stekla zavidnu reputaciju među svojim kolegama i čitateljima. Ili, kako je to na otvorenju izložbe rekao Marijan Špoljar, Smiljka Pavlović je prva dama fotoreporterstva u Njemačkoj. Ne samo reputacijom, nego i formalno – naime, Smiljka Pavlović je bila prvi ženski fotoreporterer sa stalnim zaposlenjem u Njemačkoj.

Špoljar je istaknuo kako je Pavlović uvijek imala posebnu crtu, način rada koji ju je izdvajao od ostalih reportera, ona bi uvijek našla kadar iz pozicije malo sa strane od grupe svojih kolega. Ne čudi stoga što je svojim radom u dnevnim novinama i tjednicima stekla poštovanje struke, ali i kod galerijske publike u Njemačkoj, Nizozemskoj i Francuskoj.

Naravno, kako to obično bude, jedino u sredini u kojoj je rođena i u kojoj se formirala te u nacionalnoj fotografskoj arhivi o njoj se ništa nije znalo. Zato je Marijan Špoljar izrazio nadu da će i ova samoborska izložba pripomoći tome da se Smiljku Pavlović prepozna i vrednuje i na domaćoj sceni.

U Foto galeriji Lang izložen je dio fotografija iz 40-godišnjeg opusa radova Smiljke Pavlović, koji su svi redom bili dio novinarskih, odnonosno fotoreporterskih zadataka te su kao takvi i bili objavljeni u njemačkim tiskovinama. Svi zainteresirani fotografije mogu razgledati vikendima od 11 do 13 i od 16 do 19 sati, a ostale dane prema dogovoru do 26. studenoga.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.