Samoborka Lucija Fabek – nova Vinska kraljica Zagrebačke županije

27. listopada 2017.
Komentari isključeni
3.671 Pregleda

Lucija Fabek iz Samobora, studentica 4. godine Ekonomskog fakulteta, nova je Vinska kraljica Zagrebačke županije za 2018. godinu. Svečanost krunidbe, popraćena promocijom najboljih vina i vinara Zagrebačke županije, upriličena je večeras u hotelu The Westin Zagreb.

Dvadesetčetverogodišnja Lucija dolazi iz obitelji koja se generacijama bavi proizvodnjom grožđa i vina te na tradicionalan način, prema vlastitoj recepturi, spravlja aromatizirano vino bermet. –Drago mi je da titula Vinske kraljice po drugi put ide u Samobor, za mene je to velika čast, ali i odgovornost. Najviše od svega veseli me to što ću predstavljati i promovirati vina i vinare Zagrebačke županije u Hrvatskoj i šire – u nastupnom govoru rekla je Lucija Fabek dodavši da će joj poseban cilj biti prenošenje ljubavi i znanja o bermetu na sve ljubitelje tog plemenitog pića, kao i na one koji će taj užitak tek upoznati.

Lentu je novoizabranoj kraljici stavio zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, a krunu joj je predala dosadašnja Vinska kraljica Lucija Šember.

Dožupan Frankić zaželio je puno uspjeha novoj Vinskoj kraljici u upravljanju njezinim “vinskim kraljevstvom” dodavši da je organiziranje ovog izbora samo jedan u nizu projekata koji Zagrebačka županija organizira s ciljem razvoja vinarstva i vinogradarstva na svom području. –Osobito sam ponosan na naše tri “vinske ljepotice” – Plešivičku, Samoborsku i Zelinsku vinsku cestu koje svojom bogatom gastro-enološkom ponudom privlače domaće i strane posjetitelje – rekao je Hrvoje Frankić.

Htjeli smo na jednom mjestu okupiti najzvučnija imena županijske vinske scene kako bismo se i na ovaj način predstavili široj javnosti kao bogata vinorodna regija nadomak metropole. Siguran sam da će nam naša 22 vinara, od kojih su mnogi od njih dobitnici domaćih i svjetskih priznanja za kvalitetu i autentičnost, ispričati vrhunsku vinsku priču – naglasio je Frankić.

Lucija Fabek izabrana je za 16. po redu Vinsku kraljicu Zagrebačke županije (iz Samobora je to dosad bila Kristina Vugrin), a konkurencija za titulu bila joj je godišnjakinja Daniela Uvodić iz Marije Gorice koja je izabrana za prvu pratilju. O najboljoj je odlučivao peteročlani ocjenjivački sud na temelju pismenog, usmenog i praktičnog testiranja. Inače, Zagrebačka županija prva je županija u Hrvatskoj koja je započela s projektom “Vinska kraljica”, još 2002. godine.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.