Sa snijegom problema neće biti

27. listopada 2017.
Komentari isključeni
1.696 Pregleda

Samborska zimska služba novu sezonu dočekuje spremna – potvrđeno je na današnjoj smotri u glavnoj bazi Zimske službe na Sajmištu gdje se gradskim dužnosnicima i službama, te predstavnicima resornog ministarstva i Policije predstavila 31 operativna ekipa za čišćenje koju čini 12 Komunalčevih te 19 ekipa kooperantskih snaga. Ovogodišnji kooperanti Komunalca su MV obrt Maika Vukovića, Domikop obrt Josipa Križetića, Autoprijevoz Brežanac obrt Marija Kordića,, MB servis obrt Davora Žalera, Autoprijevoz obrt davora herakovića, Autoprijevoznik obrt Krešimira Petrića, Gabrijel kop obrt Gabrijela Reščića, Pepa kop obrt Stjepana Kuhara, OZAS zadruga upravitelja Stjepana Skendrovića i TRP d.o.o. Dragutina Marovića. Oni će održavati ukupno 557 kilometara nerazvrstanih cesta, od kojih su 494 pod asfaltom, a 63 kilometra u makadamu. Osim Ulice grada Wirgesa, koji je državna cesta i koju održava Županijska uprava za ceste, sve ostale gradske prometnice čistit će Komunalac s kooperantima. U prvom prioritetu je 356 kilometara, a u drugom 201 kilometar cesta.

O organizaciji ovogodišnjeg rada službe govorio je direktor Komunalca Ivica Karoglan naglasivši da će zbog bolje učinkovitosti i bržeg izlaska na teren ponovno biti organizirane i dvije pretovarne stanice, u Rudama i Rakovom Potoku, kao i prethodnih godina. Za ovu zimu Grad i Komunalac nabavit će 1300 tona soli i 1600 kubika sipine, a na zalihama je trenutno oko 350 tona soli i 600 kubika sipine. -U svrhu poboljašnja usluge čišćenja snijega Komunalac je nabavio novo vozilo – istaknuo je Karoglan – koje će u slučaju jačih oborina ili kakvog kvara biti ispomoć na onim lokacijama gdje se za to ukaže potreba.

Spremna je i mala zimska služba koja će čistiti nogostupe, parkove, mostove, stube, pješačke površine autobusnog kolodvora, a utobusna stajališta i Trg kralja Tomislava.

Pomoćnik direktora za tehničke poslove u Komunalcu i rukovoditelj stožera zimske službe Miljenko Beljak podsjeća da se Samobor proteže od Žumberka do savske nizine i Rakovog Potoka i da je jedan od rijetkih gradova koji nije lako čistiti, pa prioritete često određuje trenutna situacija na terenu, primjerice kad u brdskim dijelovima ima i do pola metra snijega, a u nizini zanemarivih 10-ak centimetara ili kad je u Rudarskoj kotlini, s istom količinom oborina, oko minus pet Celzijevih stupnjeva, a u obližnjem Braslovju plus pet.

Rad Komunalca u cijelosti pohvalio je i zamjenik gradonačelnika Željko Stanec zahvalivši u prvom redu svim njegovim djelatnicima, a zatim i aktualnoj upravi koja iz godine u godinu radi pomake na svim poljima. Stanec je naglasio da je Grad Samobor ponosan na svoju zimsku službu te izrazio nadu da će tako i ostati.

U zimskoj službi i ove će godine biti organizirano stalno dežurstvo, a građani će od 1. studenog 2017. do 1. travnja 2018. godine svoje pozive moći upućivati na telefonski broj 33 25 507, od 0 do 24 sata.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.