U Šenkovcu održana završnica Dana europske baštine u Zagrebačkoj županiji

23. listopada 2017.
Komentari isključeni
424 Pregleda

Dani europske baštine najrasprostranjenija su kulturna manifestacija u Europi. Ovogodišnja tema “Baština i priroda: krajolik mogućnosti” naglašava povezanost čovjeka i prirode s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće generacije. Ovom prigodom, Udruga Ivana Perkovca iz Šenkovca u suradnji s Javnom ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije predstavila je dio baštine Zagrebačka županije, a time i Europske unije – riječ, govor, pjesmu, boje, život, običaje, krajobraz i biološku raznolikost područja donjeg toka rijeke Sutle. Tijekom rujna i početkom listopada održana je likovna kolonija “Igra sutlanskih boja, pjesme i riječi (riči)” i tradicijska radionica kinča – umijeća izrade vrtnog, livadnog i šumskog cvijeća sutlanskog kraja od krep-papira i žice.

Završno obilježavanje Dana europske baštine održano je 20. listopada u Općoj pučkoj školi u Šenkovcu svečanim otvorenjem izložbe “Igra sutlanskih boja, pjesme i riječi (riči)”. Izložena su likovna djela nastala tijekom likovne kolonije i cvijeće sutlanskog kraja izrađeno na radionici kinča.

Kroz prigodan program, predsjednica Udruge Jasna Horvat, dala je presjek bogatog rada Udruge Ivana Perkovca te udruga, institucija, slikara i pjesnika s kojima redovito surađuju na očuvanju zaštićene baštine – kajkavske ikavice. Kulturno-umjetničko društvo Mihovil Krušlin predstavilo se kajkavsko-ikavskim napjevima objavljenim na nosaču zvuka “Sukla popiva”. Članovi Udruge Ivana Perkovca interpretacijom pjesama i tekstova na kajkavskoj ikavštini predstavili su život na obalama rijeke Sutle. Ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Martina Glasnović održala je predavanje “Rijeka Sutla – dio zaštićene europske prirodne baštine”. Rijeka Sutla je dio europske ekološke mreže Natura 2000, a zaštićena je zbog 13 zaštićenih i ugroženih vrsta: jedanaest vrsta riba, jedne vrste školjkaša i jedne vrste sisavaca. Brojne uzvanike i goste te članove Udruge pozdravio je načelnik Općine Brdovec i saborski zastupnik Alen Prelec.

Izložbu “Igra sutlanskih boja, pjesme i riječi (riči)” otvorio je zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić. Istaknuvši važnost očuvanja i njegovanja baštine, zahvalio je Udruzi Ivana Perkovca i Javnoj ustanovi Zeleni prsten te svima koji su sudjelovali u organizaciji na bogatom i uspješno odrađenom programu povodom Dana europske baštine.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.