Samobor može biti primjer drugim gradovima!

21. listopada 2017.
Komentari isključeni
1.798 Pregleda

Svečana sjednica samoborskog Gradskog vijeća održana je danas u Centru za mlade u Bunkeru. Prilika je to bila da se brojni gosti i uzvanici kojima su domaćini bili samoborski gradonačelnik, Krešo Beljak i predsjednik Gradskog vijeća, Miran Šoić uvjere kako se od nekada zapuštenog prostora može napraviti najveći i najljepši Centar za mlade u Hrvatskoj.

Među gostima su bili izaslanik hrvatske predsjednice umirovljeni general Mladen Markač, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, izaslanik predsjednika Vlade RH, Davor Ivo Stier, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika i samoborski gradski vijećnik Damir Skok, predsjednik SDP-a Hrvatske i saborski zastupnik Davor Bernardić, predsjednik Županijske skupštine Mihael Zmajlović, zamjenik župana Hrvoje Frankić, saborska zastupnica i gradonačelnica Orahovice Ana Marija Petin, predstavnici gradova prijatelja Wirgesa, Pečuha te gradonačelnici Novske, Vrbovca, Jastrebarskog, Zaprešića kao i predstavnici Čakovca i drugih nam dragih gradova i općina. Sjednici su nazočili i zamjenici samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i Željko Stanec, samoborski gradski vijećnici te predstavnici brojnih gradskih institucija kao i poduzetnici i obrtnici koji žive i rade u Samoboru te predstavnici Crkve.

Sve njih uvodno je pozdravio i čestitku povodom Dana Grada uputio predsjednik Gradskog vijeća grada Samobora, Miran Šoić. U svom je govoru istaknuo kako je Gradsko vijeće, kada je interes Samobora u pitanju, bez obzira na stranačke boje, složno i predstavlja jedinstvenu cjelinu kojoj je stalo do našeg grada, do njegovog razvoja i budućnosti naših sugrađana.

“Svi ćemo zajedno dići ruku za besplatne udžbenike za našu djecu, božićnice za naše umirovljenike, uređenje grada, njegovih zgrada, ulica i trgova. Na kraju, građane ne zanima kojoj stranci pripadamo mi vijećnici, već hoćemo li ispuniti njihova očekivanja i opravdati njihovo povjerenje. Tu nema mjesta kompromisu. Kad je riječ o donošenju najvažnijih odluka, posebno kada je riječ o razvoju i našim mladima, imamo odgovornost i dužnost postupiti u interesu svih naših sugrađana i dati najbolje od sebe. To su važne odluke, a ne suhoparni i formalni dokumenti.” – rekao je Miran Šoić.

Najavio je Miran Šoić i realizaciju nekoliko projekata kojima su zeleno svjetlo dali vijećnici, a to je rekonstrukcija kino dvorane te projekt Malog tehnopolisa Samobor čija je realizacija omogućena korištenjem sredstava iz EU fondova putem Ministarstva poduzetništva i obrta, a koji će omogućiti dodatan zamah razvoju samoborskog poduzetništva i cjeloživotnom učenju.

Miran Šoić građanima je obećao da će se i dalje truditi održati, ali i podići standard, koji su si sami nametnuli, a kako bi omogućili još bolje uvjete za život u Samoboru.

Da je Samobor najljepši grad na svijetu i jedan od najbogatijih u Hrvatskoj u svom je govoru ponosno istaknuo gradonačelnik i saborski zastupnik, Krešo Beljak, koji je također pozdravio sve goste te svim građanima Samobora čestitao Dan grada!

“Iako je godina koja se bliži kraju bila iznimno zahtjevna, za Samobor je bila i više nego uspješna. Zato bih prvenstveno zahvalio svima koji su mi još jednom dali svoje povjerenje i omogućili da zajedno sa svojim suradnicima u trećem mandatu vodim najljepši grad Samobor. Iako velika čast, to je iznimna obaveza, no ujedno i najveće veselje. Danas, kao zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Hrvatske seljačke stranke mogu odgovorno tvrditi kako ne bih uspio u ostvarenju svojih ciljeva da nije bilo vas, mojih dragih sugrađana, koji ste mi uvijek iznova vjerovali i podržavali me. Iskreno sam ponosan svaki put, a to je sve češće, kad se Samobor uzima kao primjer dobre prakse, kad drugi gradovi mogu učiti od nas, kad se namećemo izvrsnošću. Jer to je ono što nas čini ponosnim Samoborcima – izvrsnost, borbenost, angažiranost. Mi ne šutimo kad znamo da smo u pravu, ne zatvaramo oči pred nepravdom, ne sklanjamo se jačem koji za to nema pokrića. Mi Samoborci uvijek se trudimo biti bolji, uspješniji, pritom ne zaboravljajući na one kojima je naša pomoć potrebna, trudeći se da naši ideali ne budu tek mrtvo slovo na papiru, već način razmišljanja i života” – istaknuo je gradonačelnik Beljak i zahvalio svima što može biti glas takvog Samobora.

Samobor brine o mladima, a dokaz tome je i Centar za mlade. “Jer dok svi pričaju o mladima koje moramo zadržati u Hrvatskoj, čija prava moramo štititi i omogućiti im bolju budućnost, mi smo im dali priliku da imaju svoj prostor, svoj, toliko željen Centar za mlade kojeg se ne može posramiti niti jedan, ne hrvatski, već niti jedan razvijeni europski grad. Nedavno sam vam ovdje uručio ključeve Bunkera, podrazumijevajući pritom da je ovo vaš Centar, a naša je uloga pomoći vam i pružiti vam administrativnu i financijsku podršku kako biste realizirali svoje zamisli ” – rekao je Beljak i zahvalio ravnateljici Bunkera i Pučkog otvorenog učilišta Samobor, Jeleni Vojvodi koja je dala ogroman doprinos realizaciji ovog projekta, a uskoro će, najavio je Beljak , dobiti priliku osmišljavati nove programe u još jednom prekrasnom objektu – preuređenoj dvorani samoborskog kina.

S ponosom je Krešo Beljak naglasio kako je u Samboru sve više djece te je najavio dogradnju vrtića u Bregani te skorašnji početak uređenja zgrade preko puta Bunkera koja će služiti osnovnoškolcima. Zahvalio je zamjenici gradonačelnika Sanji Horvat Iveković koja čvrsto brani status Grada – prijatelja djece i neprestano se bori za prava naših najmlađih.

Grad osigurava besplane udžebike za osnovnoškolce, ali i božićbnice te uskrsnice za umirovljenike, no ništa od toga ne bi bilo moguće da nema naših vrijednih poduzetnika i gospodarstvenika koje podržavmao nizom mjera mjera kojima se potiče gospodarski razvoj, no i dalje bez uvođenja prireza – rekao je Beljak.

Dotaknuo se i ulaganja u komunalnu infrastrukturu, izdvojivši kao najznačajnije projekte izgradnju rotora u Bobovici te ugradnju LED rasvjete. Tu su i drugi značajni projekti ostvareni na području nekadašnje voajrne: prostor za udruge na području nekadašnje vojarne, novi prostor samoborskog Energometana, PP Samobor, vatrogasaca, dječji vrtić, sportski tereni i potpuno novi sadržaji poput parka za pse i gradskih vrtova, a uskoro će se ovdje smjestiti i Mali tehnopolis za čiju je realizaciju Grad Samobor dobio podršku od čak 19, 5 milijuna kuna. Tako će Samobor dobiti sredstva za realizaciju još jednog velikog EU projekta koji, uz čitav niz manjih, doprinosi razvoju grada.

Uskoro će na prostoru nekadašnjeg Trebeža biti izgrađene kompostana i sortirnica čime će biti napraviti velik iskorak u zbrinjavanju otpada. Za to što se krenulo u sanaciju Trebeža, Krešo Beljka najviše je zahvalio Mihaelu Zmajloviću koji je ovu gradsku upravu nagovorio da se upuste u jedan takav veliku projekt koji je uspješno dovršen.

Krešo Beljak pohvalio je rad samoborskog Komunalca koje je, naglašava danas respektabilo gradsko poduzeće, a velike zasluge idu čelnim ljudima Komunalca Ivici Karoglanu i direktoru tehničkih poslova Miljenku Beljaku. Veliko hvala uputio je i svom zamjeniku i prijatelju Željku Stanecu koji brine o svakom ulaganju i zna odrediti prioritete.

Od novih velikih projekata Krešo Beljak izdvojio je gradnju gradskih bazena te najavio kako će Samoboru uskoro pripasti još jedna vrijedna turistička nagrada. Na kraju je pouzvao na zajedništvo sadašnje koalicijske partnere, ali i opozicijske stranke. ” Siguran sam da će moji koalicijski partneri i dalje neumorno raditi za dobrobit Samobora, no isto očekujem i od članova opozicijskih stranaka. Iako nismo uvijek na istoj strani, pozivam vas da i ubuduće skupimo glave kad je riječ o najznačajnijim projektima za naš grad, kad odlučujemo o budućnosti naše djece!” – poručio je Krešo Beljak.

U ime Zagrebačke županije sve prisutne je pozdravio i Dan grada čestitao predsjednik Skupštine i saborski zastupnik, Mihael Zmajlović rekavši kako Samobor na čelu s ovom gradskom upravom može biti primjer drugim gradovima te obećao kako će Zagrebačka županija i dalje podupirati Samobor.

Rođendan gradu Samoboru došao je čestitati i predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske i saborski zastupnik, Davor Bernardić. Istaknuo je kako se Samobor dokazao kao idealno mjesto za život. Istaknuo je kako bismo zauvijek trebali napustiti bunkere prošlosti, podjela, rata te graditi ovakve bunkere kao što je samoborski Centar za mlade koji je bunker ideja, stvaralaštva i boljeg života.

U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske sve je prisutne pozdravio te građanima Dan grada čestitao Davor Ivo Stier istaknuvši kako je vrlo važna suradnja na svim razinama vlasti, što se pokazalo i na primjeru nekadašnje vojarne.

“Vlada će podržavati sve vrijedne projekte koji su planirani u Samoboru, posebice vezano za povlačenje sredstava iz EU fondova” – rekao je Davor Ivo Stier izrazivši nadu kako će i Samobor obnoviti svoj Stari grad kako je to, uz pomoć EU sredstava, uspio Šibenik. Pozvao je na zajedništvo svih struktura i međusobno poštivanje i uvažavanje, a kako bismo se mogli dalje u pozitivnom smjeru razvijati i djeci osigurati bolju budućnost.

U ime Hrvatskog sabora prisutnima se obratio potpredsjednik, Siniša Hajdaš Dončić rekavši kako je Samobor pozitivan primjer održive lokalne zajednice uz želju da u Samoboru zaživi integrirani prijevoz i da za 4 godine neka inačica “Samoborčeka” dođe do Samobora.

U ime hrvatske predsjendice Kolinde Grabar Kitarović prisutnima se obratio i sve najbolje svim građanima poželio umirovljeni general Mladen Markač. “Čestitam gradonačelniku i predsjedniku Gradskog vijeća i njihovim suradnicima na plodonosnom radu i želim vam plodonosan rad u budućnosti kako bi Samobor i dalje bio najljepši i najbogatiji” – rekao je Mladen Markač te prenio poruku hrvatske predsjednice, a riječ je o zahvali svim braniteljima koji su se junački oduprijeli agresoru te bili i ostali vjerni domovini. Mladen Markač, ujedno je uručio Odlikovanje Predsjednice pripadniku 151. samoborske brigade HV Franji Bašiću.

Dodijeljene su i Plakete, Nagrade grada Samobora i Nagrade za životno djelo zaslužnim pojedincima i društvima iz Samobora.

Tako su odlukom gradonačelnika Plakete dobili Đurđa Vuković članica društva “Šport za sve”, Ljiljana Matejčić za svoje rukotvorine i umjetnička djela, liječnik Aljoša Matejčić za humanost i požrtvovnost u obavljanju liječničke prakse, Udruga “Slatki Samoborci” koja pomaže roditeljima djece i djeci oboljeloj od dijabetesa, a Plaketu je preuzela predsjednica udruge Ksenija Kolman. Školski sportski savez Samobora i Svete Nedelje Plaketu je dobio za doprinos razvoju sporta, a preuzeo ju je predsjednik Saveza, Saša Kolman.

Nagrade grada Samobora dobili su odlukom Gradsko vijeća: Stjepan Črnjak, za dugogodišnji doprinos ugledu i razvoju Samobora. Kuća susreta Tabor koja ove godine obilježava svojih 20 godina postojanja. Početak rada ove kuće, koja je brojnim Samoborcima i sudionicima susreta duhovne obnove, koji dolaze iz cijele Hrvatske i inozemstva, pretvarajući tako Samobor u priznato odredište vjerskog turizma, pružala potrebno utočište, veže se uz dolazak fra Zvjezdana Linića, njezinog utemeljitelja i dugogodišnjeg voditelja Kuće susreta Tabor, ujedno i počasnog građanina Grada Samobora. U ime Kuće susreta Nagradu je preuzeo fra Ivan Matić.

Stanko Plevko iz Ruda nagrađen je za dobrovoljni rad i sudjelovanje u brojnim vatrogasnim natjecanjima, a za što je tijekom godina primio brojna priznanja na gradskoj i županijskoj razini. Nagradu u ime Stanka Plevka preuzeo je njegov unuk Krunoslav.

Sportaš Filip Turk dobio je Nagradu grada za vrhunske rezultate u brdskom biciklizmu, a za pola stoljeća kontinuiranog rada tijekom kojeg su odgojene broje generacije sportaša Stolnoteniski klub Samobor, a nagradu je preuzeo predsjednik kluba, Krunoslav Znika.

Nagradu za životno djelo posthumno je dobila Nada Kuhar koja je punih 36 godina, sve do prerane smrti, radila u Dječjem vrtiću Grigor Vitez, u kojem je od 1996. godine obnašala i dužnost ravnateljice. Svojom predanošću i marljivošću, kojima se iskazala u dugogodišnjem radu s najmlađima, uvelike je zadužila brojne generacije Samoboraca. Nagradu su preuzeli suprug Milan i sin Igor.

Nagrada za životno djelo pripala je i Antunu Laušinu koji je tijekom sportske karijere osvojio u svojoj klasi i u različitim natjecateljskim kategorijama 14 naslova prvaka Hrvatske, a osvajač je i četiri Zlatna volana te jednog Dijamantnog volana te tako postao najtrofejniji vozač u hrvatskom autosportu. Za svoje sportske uspjehe, kao i za promociju automobilizma u Samoboru i samog Grada Samobora primio je brojna priznanja i nagrade. Nagradu je preuzela njegova kći Lana.

Svečanu sjednicu uveličali su i naš poznati bariton Miroslav Živković koji je izveo himnu te sjajni samoborski glazbenik, magistar saksofona i visoko školovani vokalist, Roko Vušković i njegov trio, a izveli su “Kraj kapele svete Ane” i Rokov glazbeni prvijenac “Tvoj je trag u meni”. Program svečane sjednice Gradskog vijeća vodio je Mislav Maroević.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentara

  1. Avatar

    Čestitke za dan grada sa zaboravljenog dijela Žumberka koji pripada Samoboru u koji ništa ne ulažete.