Povijest samoborskog obrtništva u Samoborskom muzeju

21. listopada 2017.
Komentari isključeni
1.171 Pregleda

Svoj obol proslavi Dana grada Samobor još je jednom dao i Samoborski muzej. U petak, 20. listopada otvorena je izložba o povijesti obrtništva u Samoboru koja će se moći razgledati do 17. studenog.
Otvarajući izložbu ravnatelj muzeja Miroslav Milonjić naglasio je kako je ova izložba nastala u povodu Dan grada, ali i da je dio aktivnosti koje su u Samoborskom muzeju započete prošle godine.
– Prošle godine smo imali izložbu naziva Plamane zore kojom smo htjeli upozoriti na industrije koje su vremenom nestale u Samoboru, sada imamo pregled kroz povijest obrta, a slijedeće godine ćemo imati turizam i ugostiteljstvo kako bismo zaokružili ono što je bilo i ono što su nam eventualne perspektive – pojasnio je Milonjić ovaj mini ciklus godišnjih izložbi te pozvao okupljene da pogledaju i kratki dokumentarac nastao početkom 90-ih o tradicijskim obrtima u Samoboru.

Kustos Samoborskog muzeja Luka Kazimović zahvalio je HRT-u na ustupljenim filmovima te Udruženju obrtnika Grada Samobora na pomoći pri realizaciji izložbe te naglasio da je ona u neku ruku povezana i s Belinom poveljom iz 1242. jer se u njoj navodi i da Samobor ima pravo na svoje sajmove pa se lako može zaključiti da se na njima lokalni obrtnici morali biti ti koji su plasirati svoje proizvode.

– Povijest samoborskog obrništva nakon 1242. je dosta nepoznata, nemamo izvora sve do sredine 17. stoljeća kad se prvi put spominju klobučari i kožari. Samobor je imao neke svoje specifične zakone, imali smo svoje cehove koji se prvi put spominju 1695. godine, a zanimljiv je da se to dogodilo istovremeno kad se i u Americi formira prvi sindikat u Bostonu. Nažalost, ali u neku ruku i na sreću, u vrijeme kad više u svijetu prestaju postojati cehovi, oni kod nas jačaju. Čak i u 18. stoljeću, kad je Josip II. kao car-reformator ukinuo cehove kao zastarjeli, arhaični sistem, a ovdje na izložbi se može i vidjeti taj svojevrsni prvi Zakon o radu na području Hrvatske, on je tu odluku opozvao i cehovi su nastavili djelovati. Samoborski cehovi su prihvatili zajednički statut svih cehova 1825. na temelju Kraljevine Ugarske, što se isto može vidjeti na ovoj izložbi, a jedan od izložaka koji je za Samobor specifičan je onaj koji pokazuje da su šegrte svugdje izbacivali i marginalizirali u društvu jer su bili (kaže se) objesni i pustopašani dok su u Samoboru cehovski šegrti imali vlastite regule i one su se poštovale – rekao je uvodno Luka Kazimović.
Izložbu je potom otvorenom proglasila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković koja je istaknula kako upravo obrtništvu možemo zahvaliti što imamo tako prepoznatljiv grad, ne samo u Hrvatskoj nego i šire.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.