Vodič po bistama i spomen-pločama Samobora

19. listopada 2017.
Komentari isključeni
1.258 Pregleda

Još jedno vrijedno izdanje Gradske knjižnice Samobor ugledalo je svjetlo dana. Večeras je, naime, u odjelu za odrasle predstavljena knjiga o bistama i spomen-pločama Samobora, koja je, kako je u uvodnom slovu rekla ravnateljica Knjižnice Mirjana Dimnjaković, nastala iz želje da se naše sugrađane potakne da se osvrnu na pročelja naših zgrada, u spomen-ploče na njima te u biste i spomenike uz koje svakodnevno prolaze. -Zato smo – nastavila je Mirjana Dimnjaković – zamolili našeg najboljeg poznavatelja povijesnih događaja i ličnosti vezanih uz Samobor, Milana Žegarca Peharnika, da u gradu potraži spomenike, spomen-ploče i biste kako bismo ih opisali u ovoj knjizi. Tridesetak ih je fotoaparatom uslikao i obradio Ivan Tibor Grujić, a one koje su slučajno propuštene ili zaboravljene, naći će se u novom izdanju – istaknula je ravnateljica Knjižnice.

Milan Žegarac Peharnik je pred okupljenima, među kojima je bila i potpredsjednica Gradskog vijeća Samobora Maja Gračanin, više govorio o onim manje znanim i poznatim naglasivši da je izbor bisti i spomen-ploča bio ograničen jer u ovoj knjizi nisu obuhvaćeni groblje i naše kapelice i crkve gdje bi se našlo još ovakvih spomenika. -Ovo su kulturološki značajne biste – naglasio je Žegarac – dodavši da je izbor pao na uži dio grada. -Neke nam biste, poput one Milana Langa u Bregani, nisu bile dostupne zbog uređenja parka, a o bisti Bogumila Tonija nismo našli dovoljno podataka, ali smo obradili ploču kojom smo se osvrnuli na tog značajnog Samoborca. -Neke smo spomen-ploče ovom knjigom otkrili ponovno samoborskoj javnosti jer ih nema na pročeljima, kao primjerice spomen-ploču Jurju Valentoviću, prvom samoborskom ljekarniku iz 1803. godine, a tu su i ploče znamenitih Samoboraca o kojima bi se mogla napisati cijela knjiga, pa zato ovo izdanje shvatite kao svojevrsni vodič – zaključio je Milan Žegarac Peharnik.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.