Vježbom do spremnosti

17. listopada 2017.
Komentari isključeni
1.535 Pregleda

Uspješna je bila jutrošnja vježba evakuacije i spašavanja djece i zaposlenika Osnovne škole Bogumila Tonija i Dječjeg vrtića Grigora Viteza u Perkovčevoj ulici, koju su na prostoru tih odgojno-obrazovnih ustanova pripremili Dobrovoljno vatrogasno društvo Samobor i samoborska tvrtka Energoinspekt. Ova zakonska obaveza škola i vrtića da svake dvije godine odrade vježbu evakuacije i spašavanja odlična je prilika vatrogascima da prezentiraju svoje vještine i dio svoga znanja prenesu na školarce, predškolce i njihove učitelje i odgajatelje.

Školska evakuacija zbog simuliranog požara trajala je samo dvije minute, čime su vatrogasne snage iznimno zadovoljne, a nakon toga vatrogasci su djeci i odraslima praktično i interaktivno prezentirali i što se sve može dogoditi zapali li se ulje i mast ne samo u školi nego i kod njihove kuće te kako to i čime ugasiti. Time su, uključivši učitelje u gašenje, pokazali koliko je važna preventiva.

Predškolci su, s obzirom na svoju dob, od 3 do 6 godina, bili malo sporiji u napuštanju vrtićke zgrade, ali su uza svu pomoć teta uspjeli za 4 minute izaći van gdje su pratili što će sve i kako vatrogasci napraviti gaseći zamišljeni požar. Na kraju vježbe do vatrogasnih vozila došli su svi polaznici vrtića, od najmanjih do najvećih, i znatiželjno vatrogascima postavili nebrojena dječja pitanja na koja su oni više od pola sata strpljivo odgovarali.

Reportažni zapis s vježbe poslušajte u Ritmu grada u 17 sati.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.