Povelja Bele IV. kao pokretačka snaga razvoja Samobora

17. listopada 2017.
Komentari isključeni
2.074 Pregleda

Samoborski muzej priredio je u utorak, 17. listopada predavanje u povodu obilježavanja Dana grada i to o povijesnom događaju zbog kojeg taj dan i slavimo – darivanju povelje hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV. Samoborcima davne 1242. godine. Iako se točan datum darivanja zapravo ne zna, iz povijesnih zapisa se zna da se taj trenutak dogodio tijekom mjeseca, negdje iza 14. listopada. No, puno bitnija od datuma je važnost koju je ta povelja imala za razvoj Samobora. Kako je prilikom predavanja pod nazivom “Bela IV uživo” pojasnio kustos Samoborskog muzeja Luka Kazimović, Bela IV. svojom je poveljom Samobor uzdignuo do statusa slobodnog kraljevskog trgovišta, u znak zahvalnosti za zaštitu koja mu je pružena prilikom bježanja od Tatara.

Povelja je, između ostalog, značila da su Samoborci imali pravo birati svog načelnika/suca i župnika, raspolagati crkvenom desetinom i svojim zemljištem, a porez su plaćali izravno kralju. U povelji su također i precizno zapisane granice Samobora, a ovom prilikom se i od samog “Bele IV”., kojeg je odglumio Zoran Perović, mogao čuti kompletni tekst povelje te je ona bila izložena, kao i prijepis iz 1501. godine.

Kazimović je na predavanju pojasnio i širi kontekst koji je doveo do toga da je Bela IV. darivao povelje brojnim gradovima nakon što su se Tatari povukli u Aziju kao i djelovanje njegovog prethodnika na prijestolju, Andrije II. Ono što je za Samobor najbitnije, povijesne okolnosti poklopile su se tako da mu je nakon Beline povelje status slobodnog kraljevskog trgovišta omogućio rast i razvoj. kako je zaključio Kazimović, bez Beline povelje Samobor bi vjerojatno bio osuđen na to da (po)ostane kmetsko naselje koje bi vjerojatno vremenom i nestalo.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.