BučeRaj u Knjižnici

14. listopada 2017.
Komentari isključeni
1.209 Pregleda

Naoko jednostavan, a stvoren s puno nadahnuća, mašte, strpljivosti i umijeća, sinoć je u Odjelu za odrasle Gradske knjižnice otvoren TikveRaj, izložba različitih figura naše sugrađanke Suzane Olivari. U širokom rasponu umjetničkog izražavanja, od stakla, preko gline i kože, kista i boja, njezine uvijek zaposlene ruke i znatiželjan duh doveli su je do buča. -Prije nekoliko godina otkrila sam sušenje buča i oslikala prvu figuricu – rekla je na otvorenju izložbe Suzana Olivari otkrivši da se u oblikovanju figura služi tehnikama oslikavanja, modeliranja, bušenja i paljenja, koristeći buče u izvornom obliku tako da one i čine 90 posto svake figurice. Autorica inspiraciju za njih pronalazi u prirodi i društvu, svom svakodnevnom okruženju, a osim mašte koja tada proradi, potrebno joj je, uz tehnička pomagala, kvalitetan stolac i jaku lampu s povećalom, i šest do osam sati rada da bi buču pretvorila u željeni oblik.

O tom začaranom umjetničkom svijetu Suzane Olivari na otvorenju izložbe govorila je utemeljiteljica i voditeljica keramičarske radionice pri Dječjem vrtiću Izvor, Gizela Kovačić Ulle, u čijem se okrilju razvijao i talent Suzane Olivari.

“BučeRaj”, kako ga sama naziva, prva je samostalna izložba Suzane Olivari i jedna od ove godine najdojmljivijih u gradu, koju bezuvjetno valja pogledati u izlozima samoborske knjižnice.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.