Sve je više zlouporabe ugovora o dosmrtnom uzdržavanju!

13. listopada 2017.
Komentari isključeni
1.117 Pregleda

U organizaciji Hrvatskog saveza udruga invalida rada i Udruge osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje danas je u prostoru Udruge umirovljenika grada Samobora u Kompareovoj ulici održano predavanje o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Koja je razlika između ta dva ugovora i koje pravne posljedice mogu nastati govorio je izvršni direktor i pravnik Hrvatskog saveza udruga invalida rada, Leke Sokolaj.

“Razlika je u tome kada davatelj uzdržavanja stječe pravo vlasnišva nad nekretninama koje su predmet ugovora. Kod dosmrtnog ugovora o uzdržavanju odmah po zaključenju ugovora davatelj uzdržavanja ima ovlaštenje da se upiše vlasnikom nekrentine, iz tog razloga taj je ugovor jako opasan za primatelja uzdržavanja. HSUIR ( Hrvatski savez udruga invalida rada) je zajedno sa Strankom umirovljenika pokrenuo inicijativu brisanja navedenog ugovora, a tražili smo i zakonsku zabranu zaključenja tog ugovora. Kod ugovora o doživotnom uzdržavanju, davatelj uzdržavanja stječe pravo upisa vlasništva tek nakon smrti primatelja uzdržavanja i smatramo da je taj ugovor puno povoljniji. U slučaju ako se ne izvršava obaveza davatelja, navedeni ugovor može se i raskinuti” – pojasnio je Leke Sokolaj.

Mnoge osobe zbog neznanja potpisuju nepovoljne ugovore o uzdržavanju, stoga su ovakva predavanja gdje građani mogu dobiti pravovaljane informacije i te kako potrebna.

“Starije osobe su do sada bile često prevarene, iz naše prakse pravnog savjetovališta HSUIR-a, svjedoci smo oblika zlouoprabe navedenih ugovora i zbog toga se javila potreba za održavanjem ovakvih predavanja diljem Lijepe naše. U tom postupku zlouporabe ugovora često su uključeni i djelatnici raznih institucija i vrlo je bitno sadržajno objasniti razliku između ta dva ugovora i pojasniti ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, koji je najgori oblik i instrument prijevara starijih osoba” – ističe Leke Sokolaj.

Zbog zlouoprabe ugovora o uzdržavanju i potrebe za besplatnim pravnim savjetovanjem Hrvatski savez udruga invalida rada ima pune ruke posla. Korisnici im se javljaju na dnevnoj bazi, a godišnje je to od 1000 do 1500 korisnika s time da se sada Savjetovalište proširilo za sve osobe s invaliditetom i na raspolaganju im je srijedom u popodnevnim satima” – dodaje Leke Sokolaj.

Hrvatski savez udruga invalida rada djeluje na adresi Hrgovići 47 u Zagrebu, a besplatna pravna pomoć može se dobiti na broj telefona 48 29 295.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.