Inicijativa za novi sjaj Perkovčeve ulice

12. listopada 2017.
Komentari isključeni
1.566 Pregleda

Udruženje obrtnika Samobor na 12. sjednici svog upravnog odbora raspravljalo je i odlučivalo o zanimljivoj viziji bliže budućnosti užeg središta grada koja uključuje obnovu bivše Obrtničke škole u Langovoj ulici i revitalizaciju Perkovčeve ulice u svrhu poboljšanja i širenja obrtničke i turističke ponude grada Samobora.

Perkovčeva ulica značajna je obrtnička ulica grada Samobora. Zlatno doba njezine prepoznatljivosti bile su osamdesete godine prošlog stoljeća. Tada su svi samoborski obrtnici i obrtnici iz okolnih mjesta željeli svoje proizvode i usluge nuditi baš tamo. Simpatična ulica u užem centru grada bila je elitna lokacija, posebice kada nisu postojali veliki trgovački centri i široka ponuda. U novijim vremenima, svijest i navike kupaca i klijenata su se promijenile, a to se odrazilo i na obrtnike u ulici. Danas ih tamo posluje pedesetak no njihov broj mogao bi biti puno veći. Medičari, svjećari, krojači, postolari, frizeri, ugostitelji, zlatari, cvjećari, obrti koji nude tehničke usluge i niz drugih nalaze se na jednom mjestu.

Ukoliko se ostvari plan obnove i prenamjene bivše Obrtničke škole novi Gastro-obrtnički centar, cijeli grad imao bi značajnu korist. To je ujedno jedna od najstarijih obrtničkih škola na ovim prostorima, osnovana davne 1887. godine, a nalazi se u Langovoj ulici iznad Perkovčeve ulice i s njom čini privlačnu obrtničku cjelinu u staroj jezgri grada.

Jedan od obrta koji se nalaze blizu Perkovčeve ulice je i obrt Cvijeće by Sanja, vlasnice Sanje Hržić, dobitnice brojnih nagrada na natjecanjima, između ostalih, Zlatnog cvijeta i FLORAART-a. -U Perkovčevoj sam četiri godine i bilo bi mi drago da projekt razvoja zaživi. Tada bismo svi bili motivirani ostati u gradskom središtu. Tu se najviše možemo družiti sa svojim klijentima i razmjenjivati iskustva s drugim obrtnicima. Razvoj bi pozitivno utjecao na sve uključene aktere – kaže Sanja Hržić.

Volja, ideja i namjera od strane Udruženja postoje, a za svaku realizaciju predstoji suradnja s gradskim institucijama, odnosno Gradom Samoborom. Ovakvi projekti podigli bi kvalitetu života građana, a turistima dali još jednu zanimljivost u staroj jezgri grada. (Udruženje obrtnika Samobor)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.