Da se nikada ne zaboravi – održano predavanje za učenike o Domovinskom ratu!

11. listopada 2017.
Komentari isključeni
907 Pregleda

Edukativno predavanje o Domovinskom ratu pod nazivom “Da se nikada ne zaboravi” danas je u Centru za mlade u Samoboru – Bunkeru održano za preko 150 učenika iz Osnovne škole Sveta Nedelja i Osnovne škole Vladimira Deščaka iz Rakitja. U temu ih je uveo predsjednik Udruge branitelja 151. Samoborske brigade i Koordinacije udruge proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje, Rudolf Jedvaj istaknuvši zašto je važno da znaju istinu o Domovinskom ratu te koliki su doprinos za slobodu i neovisnost Hrvatske dali branitelji iz Samobora i Svete Nedelje.

O uzrocima, tijeku i posljedicama Domovinskog rata s naglaskom na ratni put 151. Samoborske brigade i operaciju ” Orkan 91.” učenicima je govorio povjesničar, dr. Jakša Raguž koji ističe kako je vrlo važno da mladi znaju da je država u kojoj žive utemeljena 90-ih godina te da se upoznaju sa zbivanjima tog vremena kako na lokalnoj tako i državnom nivou, a kako bi se znali ponašati i vrednovati svijet u kojem žive.

Mladi naraštaji danas baš i nisu zainteresirani za Domovinski rat i noviju Hrvatku povijest – kaže profesor Raguž.

“Budimo iskreni većina baš i nije zainteresirana za Domovinski rat. Ako postoji interes to je temeljeno jednim dijelom na obiteljskim razlozima, ako je pripadnik njihove obitelji sudjelovao ili stradao tijekom rata ili ako je obitelj bila na stradalom području, onda će postojati element višeg interesa. Sreća je što većina samoborskog stanovništva nije stradala i zato su potrebne ove edukacije da se pokuša probuditi interes i kod onih koji nemaju taj osobni i obiteljski element” – kaže Jakša Raguž.

Jakša Raguž je kroz današnje predavanje učenicima pojasnio uzrok, tijek i posljedice Domovinskog rata, a većina se odnosila na borbeni ratni put 151. Samoborke brigade od osnutka 1991., do demobilizacije 1995. godine, a na koncu je naveo i to u kojoj je mjeri Samoborska brigada doprinijela u cjelokupnoj obrani Hrvatske te koje su posljedice po pitanju poginulih i stradalih.

“Ono najvažnije što mladi trebaju znati o Domovinskom ratu je da se on vodio za dvije elementarne vrijednosti koje danas cijeli svijet prezentira, a to su osobna sloboda pojedinca i zajednice i demokracija – kaže Raguž te pojašnjava kako se Hrvatska vojska nije borila za nešto imaginarno nego konkretno za opće ljudske vrijednosti, prava čovjeka, da živi slobodno u sreći sa sobom i svojom obitelji i da živi u demokratskom slobodnom okružju za što su se branitelji borili i položili svoje živote. Bilo bi dobro da to vrednuju na taj način, a ne na način da se radi o privilegijama i ostalome. To su bili ljudi koji su se borili za najvažnije ljudske vrijednosti koje se danas priznaju u svijetu” – kaže Jakša Raguž.

Mladima je danas prikazan i film o ratnom putu 151. samoborske brigade. Ovo predavanje uz projekciju dokumentarnog filma održano će biti i za sve ostale učenike iz Samobora i Svete Nedelje. Inače, ovo je 4 godina da predavanja uz podršku Grada Samobora organiziraju Udruga branitelja 151. samoborske brigade i Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.