Najnovije
Motokros, nogomet, trčanje… (5. kolovoza 2020. 12:39)
Jedna novozaražena osoba u Samoboru (5. kolovoza 2020. 11:37)
Slavimo u zahvalnosti (5. kolovoza 2020. 11:08)
Slavimo Dan hrvatske pobjede… (5. kolovoza 2020. 10:04)
Priča o aktualnim gradskim gradilištima (4. kolovoza 2020. 16:36)
Spomen na dan ponosa i slave (4. kolovoza 2020. 10:56)
Zamjenski termin odvoza komunalnog otpada (4. kolovoza 2020. 08:38)
Poginuo pješak na “betonki” (3. kolovoza 2020. 14:29)

Samobor i djeca pravi su prijatelji!

2. listopada 2017.
Komentari isključeni
1.160 Pregleda

Dječji tjedan i ove se godine obilježava u Samoboru, a započeo je na sam Međunarodni dan djeteta.

To je bila prigoda da se postave ploče Grad Samobor – prijatelj djece koje će na ulazima u grad podsjećati kako su Samobor i djeca pravi prijatelji.

Takve će ploče krasiti i ulaze ustanova koje skrbe o djeci, a prva je postavljena na ulazu u dječji vrtić Grigor Vitez u bivšoj vojarni. Zamjenici gradonačelnika Sanji Horvat Iveković i pročelniku Juri Horvatu u tome su pomogli ravnateljica DV Grigor Vitez Sandra Ivanuš i polaznici vrtića. 
Ploče su postavili djelatnici samoborskog Komunalca.

U sklopu dječjeg tjedna održavaju se brojne aktivnosti, a bogat program očekuje vas cijeloga tjedna na Dječjem odjelu Gradske knjižnice.

I u danima vikenda naše najmlađe očekuje pregršt iznenađenja, a po prvi puta održat će se čak dvije dječje šetnje. Tako će se mali planinari okupiti ispred Dječje knjižnice u subotu u 10:00 sati i uputiti na Anindol gdje će uživati u šetnji i pričama. Druga šetnja započinje u nedjelju u 16:00 sati na Trgu kralja Tomislava, a pregršt iznenađenja jamči i uvijek zabavan Laboratorij zabave.

Ulaganja u djecu i obitelji Samoboru se vraćaju na najbolji način, porastom broja djece iz godine u godinu. I dok drugi gradovi strepe od iseljavanja svojih građana, Samoborci moraju povećavati kapacitete škola i dječjih vrtića.

I sama djeca zadovoljna su životom u gradu i sadržajima koji su im dostupni.
Naime, u sklopu ocjenjivanja za stjecanje statusa Grada – prijatelja djece, provedeno je istraživanje mišljenja samoborskih učenika o životu u našem gradu i ostvarivanju njihovih prava.Istraživanje je proveo Institut za društvena istraživanja Zagreb, a za mišljenje su upitani učenici viših razreda OŠ Bogumila Tonija i OŠ Samobor.

Čak 97% djece kaže kako je lijepo živjeti u našem gradu, a više od 92% u Samoboru se osjeća sigurno. Samoborce smatraju ugodnim i prijateljskim sugrađanima (85%), a sigurnost u prometu velikom. (80%). U slobodno vrijeme mogu izabrati raznolike aktivnosti, a rado izabiru sport i kulturu.

Naši najmlađi sugrađani jako su zadovoljni i životom u svojim obiteljima (96%) čiji se članovi dobro slažu (93%), a roditelji ih dobro razumiju. Obitelj im pruža osjećaj sigurnosti i topline.

Participaciju također ocjenjuju izvrsnom te smatraju kako odrasli uvažavaju njihove želje, a rado sudjeluju u aktivnostima koje za njih organiziraju odrasli ili djeca gdje imaju priliku izraziti svoja razmišljanja.
Vrlo rado idu i u školu, zadovoljni su nastavnicima (82%) i često sudjeluju u grupnim zadacima i raspravama.

Podsjetimo, među najznačajnijim postignućima u ovom projektu, prema mišljenju komisije, ističe se činjenica da Samobor nema prireza, što potiče mlade obitelji da ovdje pronađu sve što im je potrebno za miran, ali ispunjen život. Počevši od kulture, sporta, odgoja i obrazovanja, slobodnih aktivnosti, dječjih igrališta i slično.

U sklopu akcije znatno su povećana izdvajanja za djecu iz gradskog proračuna, a to se najviše očituje u besplatnim udžbenicima za sve osnovnoškolce, povećanjem naknada za opremu novorođenog djeteta, povećanjem broja pomoćnika u nastavi, ali i znatnim ulaganjima u infrastrukturu – izgradnjom i uređenjem vrtićkih i školskih objekata, novih sportskih dvorana, dječjih igrališta, trgova i parkova.

Samobor je ocijenjen kao iznimno pozitivna okolina za rast i razvoj djece, u kojoj se vodi briga o njihovim potrebama, ali i sluša njihov glas.

Akciju Gradovi i općine – prijatelji djece provode Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom UNICEF-a.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.