Prijateljstvo Samobora i Wirgesa još čvršće!

2. listopada 2017.
Komentari isključeni
854 Pregleda

Susreti između prijatelja iz Samobora i Wirgesa svaki su put sve topliji i ljepši, kao dokaz da pravo prijateljstvo s vremenom postaje sve čvršće. Pokazalo se to i posljednjom prilikom kada su Samoborci posjetili Wirges kako bi sudjelovali na proslavi 40. obljetnice njihova partnerstva s francuskim gradom Montchaninom. 

Već pune 43 godine prijateljstvo između Samobora i Wirgesa njeguje se kroz kulturu, ponajviše kroz glazbu Tamburaškog sastava Samoborci i zbora Westerwald chor iz Wirgesa. Glazba je obilježila i ovaj susret, kojim su odzvanjali zvuci nekih starih, svima znanih i dragih pjesama.

U Perivoju prijateljstva zasađeno je novo drvce, a pritom je najveću ulogu imao Franz Josef Bruchof, počasni građanin Samobora, ujedno i začetnik ideja o partnerstvu.

Samoborci su još jednom glazbom oduševili brojne posjetitelje svečanog koncerta, ali i slučajne prolaznike ispred trgovine. Posebno za ovu priliku osmislili su program kojim su dominirale pjesme na hrvatskom, njemačkom i francuskom jeziku.

U ime Grada Samobora veliku obljetnicu čestitao je predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić i ovom prigodom pozvao drage prijatelje u Samobor na proslavu Dana grada. U svom je govoru istaknuo kako je zaista dirljivo biti dijelom susreta koji je pun emocija i prijateljstva koje je već odavno puno jače od partnerstva na razini gradova. 

„Nadam se kako ćemo uskoro svi zajedno proslaviti velikih 50 godina prijateljstva Samobora i Wirgesa“, istaknuo je. Podsjetimo, prijateljstvo Samobora i Wirgesa započelo je potpisivanjem Povelje o partnerstvu 1974. godine. Suradnja je realizirana kroz razne oblike, a prije svega kulturne, gospodarske, sportske i humanitarne za vrijeme Domovinskog rata. Jedna od glavnih ulica u Samoboru imenovana je ulicom Grada Wirgesa, dok u Wirgesu postoji Samoborstraße. 
 

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.