Upečatljivo otvorenje 42. Samoborske glazbene jeseni

30. rujna 2017.
Komentari isključeni
2.996 Pregleda

Upečatljiv nastup naše pijanistice Martine Filjak označio je sinoć početak 42. izdanja Samoborske glazbene jeseni. Svojom izvedbom i interpretacijom djela Haydna, Bacha i Liszta, ova višestruko nagrađivana umjetnica ostavila je snažan dojam koji će samoborska i televizijska publika zasigurno dugo pamtiti. Tako su početak koncerta obilježile Varijacije u f-molu, Hob XVII:6 Josepha Haydna, a slijedile su dvije skladbe Johanna Sebastiana Bacha – Toccata i fuga u d-molu, BWV 565 (obr. F. Busoni) te Preludij i fuga u a-molu, BWV 543 (obr. F. Liszt). Za drugi dio koncerta Martina Filjak odabrala je tri skladbe Franza Liszta Deux Legendes S.175, Reminiscences de Lucia di Lammermoor di Donizetti S.397 te Grande paraphrase de la Marche pour le Sultan Abdul Medjid-Khan S. 403. Dugotrajan pljesak publike bio je dokaz maestralne izvedbe.

Festival je u župnoj crkvi svete Anastazije proglasila otvorenim pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo, koja je tom prigodom naglasila da Samoborska glazbena jesen nastavlja put otkrivanja kreativnog i umjetničkog potencijala hrvatske glazbene kulture u neprekinutom dijalogu između suvremenosti i prošlih epoha, između različitih naraštaja i različitih stilova interpretacija. Jesen je poznata upravo po svojoj repertoarnoj raznolikosti, pozornosti koju posvećuje partiturama suvremenih hrvatskih skladatelja i skladateljskom pismu uopće, kvaliteti glazbenika te ustrajnosti u promociji mladih umjetnika. Takva platforma osigurala je samoborskom festivalu jasnu perspektivu razvoja te visoki status na nacionalnoj i međunarodnoj sceni – istaknula je Hraste Sočo.

Umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni Srećko Bradić na otvorenju je rekao kako se 42 godine kontinuiteta čine velika i hvalevrijedna brojka i da se Festival može pohvaliti s dva natjecanja koje je iznjedrio – natjecanjem mladih glazbenika Ferdo Livadić i skladateljskim natjecanjem New Note, oba s međunarodnim predznakom. No, najveća vrijednost festivala je snažan poticaj mlađim ljudima da glazba postane njihov život i životno opredjeljenje – poručio je Bradić.

Uz pomoćnicu ministrice kulture, otvorenju 42. Samoborske glazbene jeseni u ime pokrovitelja nazočili su i izaslanik predsjednika Vlade Davor Ivo Stier, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković, kao i članovi diplomatskog zbora te drugi uzvanici.

U nastavku festivala održava se Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić na kojemu će se danas od 17 sati u Galeriji Prica predstaviti Ivan Vihor Krsnik Čohar na klaviru, Marta Sesar, na flauti i Divna Šimatović na gitari.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.