Pjesnički susret “Pri svetem Mihalu” okupio najviše pjesnika do sada!

30. rujna 2017.
Komentari isključeni
1.533 Pregleda

Crkva svetog Mihala na blagdan svetog Mihovila, 29. rujna, bila je premala za sve ljubitelje lijepe riječi koji su se okupili na 26. po redu susretu samoborskih pjesnika “Pri svetem Mihalu”. Okupivši 45 pjesnika ovogodišnji susreti su bili najbrojniji do sada, a sve su pjesme objavljene u novom redizajniranom Zborniku, koji prati svaki susret.

Novost je i da susrete od sada vodi Zoran Perović koji je naslijedio, slobodno možemo reći, nezamjenjivu Anu Ranku Novosel, počasnu predsjednicu samoborskog Ogranka Matice hrvatske i utemeljiteljicu ovog važnog kulturnog događaja u našem gradu.

“Ova je manifestacija mali biser u brojnim kulturnim događanjima u našem gradu. Trebalo je puno mara i energije da ona postane ono što danas jest i da Miholje u Samoboru postane praznik pjesničke riječi – rekao je Zoran Perović naglasivši kako je za njega ova nova uloga velika obaveza i čast. Zahvalio je Ani Ranki Novosel što ga je predložila za svog nasljednika te predsjedništvu Matice hrvatske u Samoboru koje je na to dalo blagoslov.

Ana Ranka Novosel izrazila je zadovoljstvo što i dalje postoji veliki interes za ove susrete.
“Često našeg predsjednika Matice hrvatske u Samoboru pitaju kako to da Samobor ima toliko pjesnika. Ne znaju oni da je Samobor toliko lijep, a ta je ljepota ušla u naše ljude pa oni svoju riječ i doživljaje grada prenašaju u riječi i iznose ih da ih možete čuti i usvojiti “– dodala je Ana Ranka Novosel zahvalivši pjesnicima i publici na odazivu te župniku što im već godinama dozvoljava da susret održe u prostru crkve svetog Mihala. Prisjetila se i prvog susreta koji je u vrtu kod crkve okupio sedam pjesnika, a danas ih je znatno više . Zahvalila je pjesnicima što redovito dolaze na ovu manifestaciju i poželjela im puno uspjeha u daljnjem radu.

Autori su se tijekom ovih susreta predstavili poezijom prema vlastitom izboru, bez zadane teme, a rezultat toga je niz kvalitetnih pjesama široke tematike. Najbolja među njima, prema ocjeni ocjenjivačkog suda na čelu s Đurđom Vuković, pjesma je “Znam da me voliš” autora Zorana Perovića, kojem je pripala nagrada “Dragica Vrbenski”. Po prvi puta žiri je na ocjenu dobio anonimne stihove. Autor je zahvalio na nagradi, a posvetio ju je kao i pjesmu svojoj nedavno preminuloj majci.

Poetsko – pjesničku manifestaciju pjesmom su dodatno upotpunile članice Vokalnog ansambla Samoborke pod vodstvom Dražena Kurilovčanina.

Sve pristune pozdravili su predsjednik samoborskog Ogranka Matice hrvatske, Goran Črpić te u ime grada Samobora pročelnik Juro Horvat.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.