U aktualnom satu od uređenja cesta i škola do tableta joda

28. rujna 2017.
Komentari isključeni
1.838 Pregleda

U aktualnom satu sjednice Vijeća u četvrtak, 28. rujna, vijećnik Vladimir Skendrović (HDZ) počeo je kritikom rada Samoborskog muzeja ustvrdivši da je on jedan od tek dva muzeja u Hrvatskoj koji se nalaze na “crnoj listi” resornog ministarstva te je rekao da zbirke nisu digitalizirane, arhivska građa propada, objekt je u lošem stanju, posjet je izuzetno nizak, a da se Stručno vijeće nije sastalo više godina. Zato je zatražio da se poništi natječaj za ravnatelja muzeja. Također je pitao zašto se novi autobusni kolodvor u gruntovni i dalje vodi kao oranica te zatražio da se Gradsko vijeće javno ogradi od gradskog pokroviteljstva nad nedavnom proslavom obljetnice osnivanja Komunističke partije Hrvatske na Anindolu. Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković vijećnika je zamolila da ukoliko smatra kako u radu Muzeja ima nezakonitosti to prijavi nadležnim institucijama, a zamjenik gradonačelnika Stanec odgovorio je da sporost procedure upisa u gruntovnu nije do Grada.

Ivana Horvata (HSS) zanimalo je što se planira s retencijama kod Koretića te što je s mostom i vodovodom u Breganici. Zamjenik gradonačelnika odgovorio je da su retencije projekt za zaštitu tog kraja od poplava i provodi se na državnoj razini, da se za vodovod rješavaju imovinsko-pravni odnosi, a da se most pokušava riješiti u dogovoru s Hrvatskim vodama istim modelom kao za most kod Čaraparne.

Irena Franceković (Most) upozorila je na stanje nogostupa u dijelu Ulice Petra Krešimira IV. te pitala može li se utjecati na Energometan da smanji cijenu plina za građane. Zamjenik Stanec je odgovorio kako je nogostup u fazi projektiranja, rješavaju se imovinsko-pravni odnosi te da će se, između ostalog, raditi i denivelacija u dijelu Ulice Petra Krešimira IV. Što se cijene plina tiče, nju ne definira Energometan, nego nadležna regulatorna agencija, rekao je Stanec.

Ivan Kaselj (HDZ) zanimao se za projekte dvorane u Bregani te uređenja tržnice. Zamjenica gradonačelnika pojasnila je da se dvorana planira nakon dogradnje vrtića, a da se za tržnicu vode razgovori s Komunalcem te se s Mjesnim odborom Bregana pokušava oživjeti taj prostor nekim aktivnostima.
Petra Babojelić (HSS) pitala je u ime mještana Celina, Vrbovca i Savrščaka o planovima za Centar za reciklažu, a zamjenik gradonačelnika je ponovio već ranije napisano.
Lovru Mihelića (HDZ) zanimala je rekonstrukcija kina te pojava “čudnog” šatora kod betonare u Vrbovcu. Zamjenica gradonačelnika pojasnila je da će se u kinu napraviti kompletno uređenje, od novih podova, stolica, akustike i svega potrebnog s ciljem prilagodbe prostora korisnicima. O fantomskom šatoru u izvršnoj vlasti nisu imali informacije pa će provjeriti.

Marinko Đžepina (SDP) htio je čuti u kojoj je fazi preseljenje Centra za socijalnu skrb te planira li se Grad prijaviti na EU natječaj Zaželi za aktivaciju nezaposlenih žena. Zamjenica gradonačelnika je odgovorila da službene informacije o preseljenju nema, a neslužbeno da Ministarstvu demografije ne odgovara objekt kojeg je Grad namijenio za Centar u vojarni. Na natječaj za gerantodomaćice Grad se planira javiti zajedno s Crvenim križem, rekla je Sanja Horvat Iveković.

Vinko Jaklenec (HSS) pitao je za uređenje nadstrešnice društvenog doma u Molvicama te uređenju ulica Ivšaci i odvojak Kožari. Prema odgovoru dogradonačelnika, radovi u ulicama počinju slijedeći tjedan, a bit će radova i oko društvenog doma.
Vijećnik Svebor Labura (HDZ) zanimao se za rekonstrukciju ceste od sajmišta prema Domaslovcu te ponovio pitanje o sponzorstvu nad obilježavanjem obljetnice KPH. Zamjenik gradonačelnika Stanec nije želio odgovarati na ideološka pitanja, dok je za cestu pojasnio da su sanirana najudarnija mjesta i da se ona nalazi u programu pojačanog održavanja, no ne i u programu rekonstrukcije.

Andrija Noršić (SDP) upozorio je na udarne rupe u Kirinovoj ulici, a Đurđica Jančikić (HSS) pitala je za uređenje dijela Ulice Grada Wirgesa između Bregane i bivšeg Mercatora te poboljšanja sigurnosti djece oko OŠ Milana Langa. Zamjenik gradonačelnika je pojasnio da je rekonstrukcija “betonke” pod ingerencijom Hrvatskih cesta, a da je Grad predložio da se u okviru radova uredi nogostup od Perivoja do ex Mercatora te uredi opasno križanje Matice iseljenika i Hebrangove. Što se sigurnosti djece tiče, sve su predradnje napravljene, rekao je zamjenik Stanec.

Franjo Bedeničić (HDZ) pitao je za strategiju školstva u Gradu (škole u Farkaševcu i u bivšoj vojarni) te što je s uređenjem vrtića u Bregani. Zamjenica gradonačelnika odgovorila je da Grad radi studiju o potrebama osnovnoškolskog sustava te da će biti potrebno napraviti novu Mrežu škola koja bi zadovoljila potrebe povećanog broja stanovništva kao i da se u rješavanju tih problema računa na pomoć Ministarstva obrazovanja. Vrtić u Bregani pak uskoro ide u dogradnju i uređenje za očekivanih 3-4 milijuna kuna.

Damira Gorišeka (HSS) zanimalo je planira li se kakvo uređenje Bijankinijeve, zamjenik gradonačelnika najavio je da će se ona asfaltirati u punoj širini. Zlatko Rešetar (Most) pitao je hoće li građanima Samobora biti podijeljene tablete joda te kad će se i kako urediti cesta prema Žumberku kao i dio ulica u MO Kladje kao što su Šoićeva i Prinčeva. Zamjenik gradonačelnika pojasnio je da su tablete joda namijenjene zoni unutar 10 km od Nuklearne elektrane i za ljude do 40 godina starosti, a da smatra kako bi njihvo dijeljenje izazvalo nepotrebnu paniku među građanima pa se radi na edukaciji s članovima Civilne službe po mjesnim odborima kako bi bili spremni za sve situacije. Za uređenje ulica je objasnio da će biti uvrštene u gradske programe održavanja, a da je za cestu od Grdanjaca do Budinjaka napravljena analiza koja pokazuje da bi njeno uređenje s rješavanjem odvodnje koštalo 50ak milijuna kuna. Zato je alternativa da se iskoristi makadamska cesta od Koretića prema Budinjaku koja bi se mogla prijaviti na EU fondove pa se radi na dokumentaciji, a u međuvremenu se glavna cesta održava koliko je moguće.
Kruno Solenički

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.