Komunalcu zeleno svijetlo za kredit za Reciklažni centar, proračun Grada nabujao na 218 milijuna kuna

28. rujna 2017.
Komentari isključeni
2.045 Pregleda

Dugoročno najznačajnija odluka 4. sjednice Gradskog vijeća za sve stanovnike Samobora je davanje suglasnosti i jamstva Komunalcu za dizanje kredita od 30 milijuna kuna (oko 36 milijuna s kamatama) kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak za izgradnju Reciklažnog centra grada Samobora Trebež. Kako je pojasnio zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, tim kreditom će se stvoriti nova vrijednost za grad koja će omogućiti da cijena odvoza otpada za građane u budućnosti ostane ista današnjoj kad se otpad vozi u Davor (ugovor završava u kolovozu 2018. godine), a da Komunalac od sirovine iz otpada ima novu mogućnost prihoda. Tako će se graditi kompostana, sortirnica, privremeno skladište, boksevi za razdvajanje glomaznog otpada, centar za reciklažu i prateći objekti. Rok otplate je 15 godina uz godinu počeka, 2,5 posto godišnje kamate i uz ratu od oko 180 tisuća kuna mjesečno (plus kamate), a Komunalac bi trebao biti sposoban vraćati taj kredit svojim sredstvima.

O velikim novcima pričalo se i prilikom rasprave o rebalansu proračuna. Najnovija verzija gradskog proračuna teška je nešto više od 218 milijuna kuna, odnosno na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak, 28. rujna, dodatno je “pojačana” za 5,1 milijun kuna u odnosu na prethodni rebalans. Iako Samobor ima isti problem kao velik broj jedinica lokalne samouprave, da im je poreznom reformom smanjen najznačajniji prihod, onaj od poreza na dohodak i to za čak 11 milijuna kuna, dio tog manjka je popunjen iz državnog kompenzacijskog fonda. S druge strane optimistično se gleda na mogućnost da se do kraja godine proda niz gradskih zemljišta, konkretno u području tzv. Gmajne, Vučje Jame i poslovne zone pa je tu planiran znatno veći prihod, odnosno umjesto s planiranih 10 milijuna, na nešto manje od 15 milijuna. Rastu proračuna pomogle su i razne uplate temeljem konkretnih programa i pomoći kao što su Vjetar u leđa, županijska pomoć za održavanje cesta, energetska obnova škola te porast stavke komunalnog doprinosa za 800 tisuća kuna.
Sve u svemu, kako je pojasnio financijski pročelnik Željko Radovanić, od 1655 pozicija u prihodima i rashodima ovim rebalansom ih je izmijenjeno pola, a u procesu smanjivanja i povećanja stavki najviše su profitirali programi o kojima vodi brigu Upravni odjel za komunalne djelatnosti s dodatnih 3,1 milijun kuna, društvene djelatnosti su dobile dodatnih 2,9 milijuna kuna, a financije 1,8 milijuna. Sukladno tome dodatna sredstva uglavnom odlaze u održavanje prometnica, školske programe poput pomoćnika u nastavi, zdrave prehrane i produženog boravka, sufinanciranje smještaja u privatnim vrtićima, program Bunkera, opremanje i radove po školama te za programe potpora gospodarstvu.

Vijećnica Irena Franceković (Most) izrazila je skepsu po pitanju prihodovanja od prodaje gradskih zemljišta te zatražila da se vijećnike upozna s podacima o ukupnom broju i procijenjenoj vrijednosti gradskih nekretnina. Pročelnik Radovanić je potvrdio da se radi o najriskantnijoj stavci za planiranje jer je teško garantirati da će se sve planirano prodati ove godine, ali i pojasnio da Grad ima višestruko više imovine od ovih 14 milijuna koliko se želi uprihodovati.
Klub vijećnika HDZ-a na predloženi rebalans predložio je pak 9 amandmana (od još dva su odustali), ukupno teških milijun kuna i to za božićnice umirovljenicima, pomoć za opremu novorođenčadi, donacije vjerskim zajednicama, školsku prehranu u 5 samoborskih škola i božićne poklone za djecu slabijeg imovinskog stanja. Svi su amandmani odbijeni uz obrazloženje pročelnika Radovanića da nisu dobro osmišljeni i da su nespretno sročeni te da nemaju rashode pokrivene prihodima niti pratećeg obrazloženja. Nakon odbijanja amandmana Klub HDZ-a je održao kratku konferenciju za medije na kojoj je Vladimir Skendrović izrazio svoje neslaganje s odbijanjem njihovih prijedloga u svjetlu činjenice da se na ovoj sjednici raspravljalo i o podizanju plaća zamjenicima gradonačelnika i reorganizaciji gradske uprave za koju u HDZ-u smatraju da će biti pokriće za novo zapošljavanje i povećane proračunske izdatke za plaće.

Što se pak spomenutih izdataka za plaće tiče, na ovoj sjednici je osnovica plaće za gradske službenike i namještenike vraćena na razinu od 2009. godine kad je zbog krize došlo do rezanja plaća u Gradu (s 3515 kn osnovica je bila smanjena na 3.315), a ide se i u nove koeficijente te je došlo i do reorganizacije u gradskoj upravi. Broj Upravnih odjela smanjen je sa 9 na 6 i Jedinicu za unutarnju reviziju pa se tako osniva novi Upravni odjel za gospodarstvo, razvoj i projekte EU (spajanjem UO za razvoj Grada i UO za gospodarstvo) te Upravni odjel za opće, pravne i tehničke poslove (objedinjuje Gradsku službu i Ured gradonačelnika). Prijedlog se nije dopao vijećnicima HDZ-a pa je tako vijećnik Skendrović ustvrdio da će ove odluke dovesti do novog vala uhljebljivanja, da će građane ove odluke koštati između 430 i 790 tisuća kuna ovisno o broju novozaposlenih te da se kod novih upravnih odjela spaja nespojivo. Zamjenik gradonačelnika Stanec objasnio je da je do spajanja gospodarstva i razvoja došlo zbog brojnog preklapanja predmeta i da je jedinstveni Upravni odjel logično rješenje.

Još je više bure kod oporbe izazvao prijedlog izmjena Odluke o plaći gradonačelnika i zamjenika. Kako je pojasnila gradska tajnica Ana Vlah, ukupna masa plaća se ovom odlukom ne mijenja jer gradonačelnik ne prima plaću u Gradu, ali je porast kod njegovih zamjenika koji imaju veći obim posla, a više ne smiju primati bilo kakvu drugu naknadu ili pravo koje pripada gradskim službenicima. Vijećnik Skendrović se zapitao o moralnosti odluke da dvoje ljudi ima veće plaće zato što jedan ne radi, da bi vijećnik Džepina (SDP) ustvrdio kako po prvi put imamo gradonačelnika koji je istovremeno i saborski zastupnik te predsjednik jedne stranke pa da se kao takav zalaže za Samobor i na tim razinama, a vijećnica Franceković (Most) da Grad pati zbog toga što gradonačelnik istovremeno obavlja tri odgovorne funkcije istovremeno.

Gradsko vijeće prihvatilo je i ponudu zajednice ponuditelja Brodometalurgija iz Splita i zagrebačkog Vinitora tešku 5,1 milijun kuna za radove na uređenju samoborske kino dvorane. Međutim, s potpisivanjem ugovora morat će se pričekati da prođe zakonska procedura javne nabave prema kojoj Grad mora javno objaviti Odluku o odabiru u Elektroničkom oglasniku javne nabave. Ugovor će se sklopiti po uspješnom okončanju javne nabave o čemu će javnost biti obaviještena, a kako je rok mirovanja od objave Odluke o odabiru 15 dana, tako se očekuje da bi do sklapanja ugovora trebalo doći sredinom listopada.
Spomenimo i da je na Vijeću najavljeno kako će uskoro trebati krenuti s procedurom izmjena UPU Stražnik i GUP-a Samobora, a temeljem zahtjeva građana za prenamjenom zemljišta i ostalim iskazanim potrebama.
Kruno Solenički

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Avatar

    Ma nema problema sve bute to vi platili kroz povećanje komunalnih usluga !?