400 godina od dolaska Uskoka na Žumberak

27. rujna 2017.
Komentari isključeni
1.458 Pregleda

U organizaciji Udruge Uskok iz Sošica u središnjem žumberačkom naselju Sošicama održana je tijekom vikenda proslava 400. obljetnice doseljenja uskočkih obitelji iz Senja u Žumberak. Nakon uvodnih riječi voditeljice kulturnog programa Ljiljane Hranilović Meštrić, velik broj okupljenih uzvanika na početku je svečanosti uime organizacijskog odbora pozdravio tajnik udruge Željko Hranilović. Nazočnima se zatim prigodnim govorom obratio načelnik Općine Žumberak Zdenko Šiljak, istaknuvši posebnu radost zbog dolaska velikog broja gostiju na ovu, za Žumberak važnu svečanost. Skup je zatim, uime uskočkih i husarskih udruga iz Senja, Klisa, Karlovca i Samobora, pozdravio zapovjednik povijesne postrojbe Kliških uskoka Damir Žura, a uime kulturnih udruga pozdrav im je uputio predsjednik KUD-a Marko Vukasović iz Samobora, Janko Jelenić.

O inicijativi obnove sjećanja na žumberačkog uskoka Janka Šajatovića Krabata prisutnima je govorila Monika Bračika koja je, između ostalog, najavila uređenje spomen doma u Žumberku, koji će generacijama trajno svjedočiti o povijesnoj ulozi ovog slavnog uskočkog ratnika.

U nastavku programa uslijedili su znanstveni prikazi o žumberačkim, senjskim i kliškim uskocima. Predavanje o znanstvenoj građi vezanoj za istraživanje povijesti uskoka održao je magistar Tomo Gvozdanović. Istaknuo je da se u hrvatskoj historiografiji osjeća nedostatak radova koji se temelje na povijesnim izvorima te da treba nastaviti sa znanstvenim radom na tom području. Predavanje o povijesnim okolnostima koje su dovele do iseljavanja senjskih uskoka u Žumberak održao je profesor Daniel Vranešić, ističući posebice problematiku odnosa između Uskoka i Venecije, koja je u konačnici i rezultirala iseljavanjem uskočkog stanovništva iz Senja 1617. godine, neposredno nakon sklapanja Madridskog mira. U nastavku programa povijesni prikaz s osvrtom na senjske uskoke iznio je profesor Josip Šintić iz Zagreba, a o uskocima kao slobodnim vojnicima i porijeklu tog vojnog stanovništva okupljenima je govorio stavrofor Križevačke biskupije otac Milan Vranešić iz Stojdrage. Najnovija istraživanja vezana za raseljenost potomaka žumberačkih uskoka tijekom 20. stoljeća iznijela je mlada znanstvenica Aleksandra Ščukanec.

Na kraju tematskih predavanja o važnosti potomaka žumberačkih uskoka, koji su trajno obilježili hrvatsku kulturnu scenu tijekom prošlosti, govorio je predsjednik Ogranka Matice hrvatske iz Jastrebarskog Stjepan Nino Škrabe. U stankama tijekom pojedinih predavanja svoj vokalni nastup izveli su članovi KUD-a Marko Vukasović iz Samobora pjevajući stare žumberačke pjesme. Uime senjskih Uskoka prisutnima se obratio Antonio Buturac koji je sa zadovoljstvom već treću godinu uzastopno u Žumberku na uskočkim događanjima.

Pjesme najpoznatijeg žumberačkog pjesnika Jovana Hranilovića recitirala je Alenka Crljenica, a plesnu točku s prikazom srednjovjekovnih plesova izvele su članice povijesne skupine Kontea iz Konjščine u Hrvaskom zagorju. Uime grupe Konte prisutne je pozdravila Renata Kreber-Mikšaj, uz oduševljenje ljepotom i poviješću žumberačkog kraja.

Nakon završetka službenog programa prisutni članovi povijesnih postrojbi upalili su svijeće ispred spomenika pilotu Miroslavu Perisu – vitezu Domovinskog rata koji je stradao u oslobađanju domovine, a čiji se spomenik nalazi u središtu Sošica. Nakon završetka svečanosti za sve uzvanike priređen je prigodan domjenak, a druženje je potrajalo do duboku u noć i uz svirku skupine “Veseli Žalci” iz Pribića.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.