Fotografi iz cijele Hrvatske okupljeni na još jednom Fotooku

24. rujna 2017.
Komentari isključeni
1.426 Pregleda

Niti kišovito vrijeme koje je do kojih sat vremena prije početka prijetilo da će otežati održavanje Fotooka, nije spriječilo gotovo 300 posjetitelja iz cijele Hrvatske da se pridruže organizatorima iz svetonedeljskog Foto kluba Klik na još jednom sjajnom foto druženju. Na obalama jezera Orešje (i na njegovoj površini, za one hrabrije) moglo se testirati vještinu stvaranja fotografija, razmijeniti iskustva o opremi, ekspozicijskim trokutima i hvatanju željenih motiva u idealnom svijetlu, kupiti pokoji komad foto opreme kao i naučiti nešto na brojnim stručnim radionicama.

Tako su organizatori dogovorili gostovanja Petra Sabola, Davora Žerjava, Romana Martina, Morgana Matijevića, Željka Budimira, Tomice Rubinića i Vlade Pirše, redom vrsnih fotografa koji su sa svima zainteresiranima podijelili svoje znanje o makro, putnoj i sportskoj fotografiji kao i o fotografiranju ptica.

Okupljenima su na raspolaganju za isprobavanje bili i izuzetno skupi objektivi, a sponzori Fotooka potrudili su se predstaviti i dio svog bogatog asortimana. Između ostalih, svetonedeljskog druženje bilo je prilika i iz prve ruke isprobati Nikon D850, ali i modele čamaca koji su idealni za daljinsko postavljenje fotoaparata ili snimanje videa iz pozicija koje su fotografima inače nedostupne. U suradnji s Auto klubom Santa Domenica dogovoren je bio i mini rally pa je nekoliko atraktivnih automobila za potrebe Fotooka “odglumilo” kako je to fotografirati rally, a svoje objektive fotografi su mogli usmjeriti i na modele nakon oslikavanja tijela (body painting).

Svoje posebno mjesto imali su i najmlađi fotografi, oni ispod 16 godina, za koje je organizirano FotOOkeco, uz niz radionica, fotonatječaj i svojevrsni labirint koji je uz jezero za njih bio pripremljen. Nakon FotOOka, slijedi i veliki natječaj gdje će se najbolje fotografije birati u 5 kategorija, a nakon što ocjenjivački sud obavi svoj posao, fotografije će biti predstavljene na izložbi 28. listopada. Prijave za natječaj moguće su na web stranici Foto kluba Klik.

Okupljene na jezeru Orešje uvodno su pozdravili zamjenica predsjednika kluba Željka Šabarić kao i predsjednik Roman Avdagić, a svoje zadovoljstvo ovakvim načinom promocije Svete Nedelje iskazali su gradonačelnik Dario Zurovec kao i zamjenik župana Hrvaoje Frankić koji je i službeno otvorio ovogodišnje Fotooko.

Kako nam je rekao Roman Avdagić, kad se pokretalo prvo izdanje Fotooka nije se niti zamišljalo da će on izrasti u okvire nacionalnog foto druženja, a najavio je i da za dolazeće godine planiraju sadržajno razvijati ovu manifestaciju. Potvrdio je da Foto klub Klik i dalje namjerava biti otvoren svima koji vole fotografiju, kao i onima koji o njoj ne znaju ništa, ali su spremni nešto naučiti. I što je najvažnije, uživati u fotografiji i dobrom druženju.
Kruno Solenički

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.