Ljepota opažanja i snaga umjetničke ruke

23. rujna 2017.
Komentari isključeni
604 Pregleda

Punih 19 godina, kada ih je na to potaknuo strastveni fotograf i lovac, pokojni Boris Debogović, samoborski “matičari” ljeti hodočaste na Žumberak gdje u duševnom miru isprepletenom ljepotom prirode, nastaju njihova umjetnička, likovna i pjesnička djela. Kad na vrata zakuca jesen onda se okupe u Gradskoj knjižnici sa željom da svima pokažu što ih je to inspiriralo na umjetničko stvaralaštvo. Tako je bilo i ove godine u žumberačkom kraju, a i sinoć u Odjelu za odrasle samoborske knjižnice gdje su se uz pokojeg gosta, okupili članovi likovnog i pjesničkog odjela Matice hrvatske Samobor.

U izlozima Knjižnice neko će se vrijeme moći razgledati djela Grozdane Korpar, Maje Cipek, Đurđice Debogović, Vlaste Mažuranić, Nevenke Miklenić, Zdenke Resar, Milana Kuhara, Snježane Zakanj Radovanić, Franje Jurčina i Maje Šmit.

O karakteristikama njihovih slika i kiparskih predmeta govorili su voditeljica Likovnog odjela Snježana Zakanj Radovanić i profesor Željko Nemec. Snježana Zakanj Radovanić je rekla da slikarski potencijal samoborskih matičara iz godine u godinu raste. Željko Nemec je ovogodišnje stvaralaštvo, koje je iznjedrilo 20-ak radova u tehnikama akrilika, akvarela, olovke i pastela, okarakterizirao uratcima u maniri van Gogha i Cezannea, bilo to s umjetnikove strane svjesno ili nesvjesno. Nemec je pozvao ponajprije mlade autore da im se pridruže, jer okruženje u kojemu nastaju ta umjetnička djela treba i fizički doživjeti.

Na Žumberku su bili i pjesnici Zoran Perović, Zlata Bujan Kovačević, Zvonko Jurčević, Lada Lokmer, Milan Žegarac Peharnik i Nada Bošković. Dio svog pjesničkog opusa sa Žumberka prezentirali su u Knjižnici Vlasta Mažuranić, Danica Telišman i Nada Bošković.

Uz uvodnu riječ ravnateljice Knjižnice Mirjane Dimnjaković, završna je pripala domaćinu ove likovne kolonije na Žumberku, brdskom župniku Mili Vranešiću. -Svakome od vas dragi je Bog dao ljepotu opažanja, snagu ruke i individualnost da tu Božju ljepotu Žumberka možete izraziti na svoj način, dušom, bojom, kistom, inspiracijom i voljom – rekao je Vranešić dodavši da ga ova kolonija uvijek veseli jer je razdragana i opuštena. Poželio je svima novi i dogodine zajednički susret na oplemenjivanju duha na Žumberku.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.