Uvertira u pjesničke susrete “Pri svetem Mihalu”!

22. rujna 2017.
Komentari isključeni
419 Pregleda

Samoborski ogranak Matice hrvatske sinoć je u svojim prostorijama organizirao “poetsku šetnju” kroz 25 tradicionalnih Susreta samoborskih pjesnika “Pri svetom Mihalu”. Pjesničko druženje je inicirala voditeljica Književnog odjela samoborskog Ogranka Matice hrvatske, Ljubica Šego, a kako bi se samoborski pjesnici prisjetili trenutaka s proteklih 25 susreta.

“Od skromnih nastupa mi smo kroz tih 25 godina napravili sjajne manifestacije koje su po mojoj procjeni zapravo najljepše i najpopularnije u samoborskom kraju. Ovo druženje je bila prilika da svatko od nas pročita stihove koje je nekad napisao i objavio te da iskaže svoje impresije na protekle susrete” – kaže Ljubica Šego.

Samoborski pjesnici vjerni su ovim tradicionalnim pjesničkim susretima, a među najvjernijima koji nisu propustili niti jedan susret do sada su Ana Ranka Novosel, Zlata Bujan Kovačević, Vlasta Mažuranić, Ljubica Šego, Vanda Bartulica, Ivan Dujmović, Marjana Jajić, Milan Žegarac Peharnik.

Ljubica Šego kaže kako su ljubav prema pjesmi i ustrajnost najvažniji za dugogodišnji opstanak ovih tradicionalnih susreta.

“Mi pjesnici reagiramo srcem i mislim da niti jedan pjesnik nije poželio da se na ovom susretu ne pojavi ponovno. To je čvrsta tradicija od koje ne odustajemo, kad bih jednu godinu preskočila mislim da bih osjećala prazninuu srcu i duši. Garantiram da tako svi pjesnici osjećaju. To je nešto naše, nešto prelijepo, nešto čime se ponosimo i cijelom svijetu možemo reći naš Samobor ima svog svetog Mihala i svoje pjesnike. Samobor je pjesnički grad sam po sebi, on diše poezijom, broj pjesnika se povećava i to je nešto što neće usahnuti” – rekla je Ljubica Šego, a to je obećanje dala nekad aktivnoj, danas počasnoj predsjednici samoborskog Ogranka Matice hrvatske, Ani Ranki Novosel.

Uz Ljubicu Šego jučerašnje pjesničko druženje vodila je Zlata Bujan Kovačević. Ujedno je to bila svojevrsna najava 26. pjesničkih susreta “Pri svetem Mihalu” koji će se održati 29. rujna, u crkvi sv. Mihalja u Samoboru s početkom u 18 sati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.