Održan sastanak predstavnika Grada Samobora i Hrvatskih voda!

22. rujna 2017.
Komentari isključeni
574 Pregleda

Slijedom problema koje je ponovno prouzrokovalo izlijevanje vode na nekoliko lokacija uslijed velike količine oborina, Grad Samobor sazvao je hitan sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda.

Sastanak je održan danas u samoborskoj gradskoj vijećnici, a prisutni su bili i predstavnici najviše ugroženih mjesnih odbora Ruda i Grdanjaca, kako bi se zajednički pokušalo pronaći rješenje za četiri problema koja najviše muče Grad Samobor, a to su: problem izlijevanja Rudarske Gradne kod kuće obitelji Kelečić, mogućnost izgradnje nogostupa na dijelu prometnice u Grdanjcima, rješavanje odrona na vodotoku Bregane te izgradnja mosta na vodotoku Lipovečke Gradne kod Čaraparne.

“Što se tiče izlijevanja Rudarske Gradne u Rudama, nužan preduvjet rješavanju problema je rješavanje imovinsko – pravnih odnosa. Ukoliko se ne postigne nagodba, Hrvatske vode pokrenut će postupak izvlaštenja te uputiti zahtjev za građevinsku dozvolu, a odmah nakon toga započet će se s izvođenjem zahvata koji će spriječiti daljnje izlijevanje vode iz korita potoka. Nogostup na dijelu prometnice u Grdanjcima riješit će se na način da će Hrvatske vode sufinancirati izgradnju obaloutvrde i nogostupa, zajedno s Gradom Samoborom, sukladno nadležnostima. Vezano uz rješavanje odrona na vodotoku Bregane, sanacija će se sufinancirati prema izrađenom projektu čiji je nositelj Grad Samobor.
Važno je napomenuti kako su Hrvatske vode izradile Studiju glavne ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu zahvata „Radovi sanacije korita, uklanjanja nanosa i radovi redovitog održavanja vodnog režima na rijeci Bregani“ koja će biti otvorena za javnu raspravu u Zagrebačkoj županiji i Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, a slijedom njezinog usvajanja, pristupit će se rješavanju nastalih problema.
Studija je dana na uvid Mjesnom odboru Grdanjci kako bi i lokalno stanovništvo bilo upoznato s procedurom.Posljednja tema sastanka bila je izgradnja mosta na vodotoku Lipovečke Gradne, a sukladno troškovniku radova, stručne službe Grada Samobora i Hrvatskih voda dogovorit će međusobne odnose u sufinanciranju projekta” – priopćili su iz Grada Samobora.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.